Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kup Krešimira Ćosića

Zadar u četvrtfinalu nadigrao Split: Tornado pozivao upravu na odlazak čak i na "plus 26"

Zadar - Split
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/9
16.02.2017.
u 18:54

Uz pravi igrački tornado, Zadrani su poveli sa 28:2 i riješili pitanje polufinalista već u prvoj četvrtini

Za neutralne ljubitelje košarke, četvrtfinalni ogled Ćosićeva kupa između Zadra i Splita počeo je na razočaravajući način. Već u prvih 10 minuta postalo je jasno da u košarkaškom smislu nećemo vidjeti puno od dalmatinskog derbija.

Vjerovali ili ne, Zadrani su u prvoj četvrtini kao tornado prešli preko suparnika. Uoči prvog malog odmora vodili 28:2 što je najviše zasluga sjajnog razigravača Jakova Vladovića (6 asistencija u tom razdoblju) i pokretljivog centra Ivana Marinkovića (11 koševa u prvoj četvrtini) koji je pretrčavao centre žutih.

Neravnopravnost se osjećala i na tribinama Baldekina na kojima smo vidjeli tek petoricu organiziranih i puno diskretnih navijača Splita, ali su se zato jako čuli tornadovci. Njih 80-tak su bili vjetar u leđa svojim ljubimcima, ali i vjetar u prsa klupskoj upravi koju su pozivali na ostavku čak i kod najveće prednosti Zadrana (30:4).

Srećom po one neutralne, Splićani su se ipak uspjeli koliko toliko oporaviti pa su do odlaska na veliki odmor smanjili zaostatak na "minus 15" (28:43). Štoviše, tricom Filipovića i dvicom Rančića, žuti se prikradaju na samo "minus 11" (32:43) pa je sve živahnji postao dio tribina s kojeg se navijalo za žute. U nekoliko navrata bilo je i "minus 8" (46:54, 51:59) no to je ipak bilo sve od žutih koji su se u tom stizanju zaostatka prilično potrošili.

Splitskim nadanjima došao je kraj kada je krajem 37. minute Barać pogodio otvorenu tricu nakon Vladovićeva dodavanja iza leđa što je bila njegova deveta asistencija. Na desetu Vladovićevu asistenciju Slovenac Kovačevič zabio je tricu za 76:62, a tornadovci su počeli već tada skandirati "gazi, gazi purgere" misleći na polufinalnog suparnika Cedevitu. Na koncu je završilo 80:64 za Zadrane čiji su navijači skandirali "Kup je naš" ali i, opet, "uprava odlazi".

No, ako su već nezadovoljni s upravom, tornadovci mogu biti zadovoljni s novim trenerom Aramisom Naglićem koji je izborio četvrtu pobjedu u nizu i koji je kazao:

- Sjajno smo otvorili utakmicu no nemoguće je cijelu utakmicu igrati takvim ritmom i držati suparnika na takvom niskom postotku šuta. Rotacije su mi bile neophodne jer ne bismo izdržali sa 6-7 igrača.

Način na koji je Vladović vodio utakmicu i koristio rupe u obrani Splita ostavio je dojam na Cedevitina pomoćnog trenera Gianmarca Pozzecca koji je ustvrdio da je to "jedan jako pametan igrač". A taj pametni igrač rekao je ovo:

- Presudio je naš iznimno dobar početak. U prvih 10 minuta odigrali smo jako dobru obranu i primili sam o četiri koša pa je kasnije bilo malo lakše igrati. Premda je trener rotirao dosta igrača, utakmicu smo cijelo vrijeme imali pod kontrolom. Sada idemo rasterećeni na Cedevitu, posljednjih nekoliko godina naš najjači klub, i dat ćemo sve od sebe da ih iznenadimo. Za nas Zadrane Kup je posebno natjecanje i kada je to u pitanju kao da imamo više naboja od ostalih klubova.

Jedini dvoznamenkasti igrač u redovima Splićana bio je krilni-centar Mateo Kedžo (24 koša), a zašto nije s njim počeo utakmicu trener žutih Ivica Skelin ovako je objasnio:

- Mateo niti jednu utakmicu ne počinje u prvoj petorci. Osim toga on nam je jedini "match-up" u kojem imamo prednost nad Zadrom, a i puno nam donosi s klupe.

Pričao je Skelin i o novoj kvaliteti Zadra koja je došla s novim trenerom:

- U odnosu na prvi dio sezone u A-1 ligi oni su dobili na agresivnosti, igraju bolju obranu pa je naša lopta teže prolazila. Osim toga, u odnosu na tada imaju i veći izbor igrača.

Zadrani su trice šutirali 10-18 pri čemu su po tri zabili razigravači Vladović (13 koševa) i Bašić (9 koševa), a po dvije Barać (12 koševa) i Kovačevič (10 koševa).

Kod Splićana jedini igrač koji je u rubrici plus/minus bio je borbeno krilo Domagoj Kanaet (9 skokova, 8 koševa, 4 asistencije), no žuti osim Kedže nisu imali igrača koji bi u duelima na parketu činio prevagu.

Zadar će u polufinalu u petak igrati s najvećim favoritom za naslov Cedevitom, dok šibenski Jolly u drugom polufinalu čeka pobjednika dvoboja GKK Šibenika i Cibone, koji se igra večeras. 

>>Cedevita lako među četiri, Kvarner u borbi za goli život

>>Drugi najveći investitor u hrvatsku košarku: 'Napustio sam žene jer su bile preskupe'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije