Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIMIR PERASOVIĆ:

Ako ćemo igrati protiv Srbije, to će značiti da smo daleko dogurali

Velimir Perasović
Foto: Filip Brala/Pixsell
04.09.2015.
u 20:33

'Konačna odluka o tome hoće li Tomas na EP ili ne nije moja, nego njegova.'

Izbornik Velimir Perasović prepustio je Marku Tomasu odluku o tome je li dovoljno spreman da bi igrao za reprezentaciju na Eurobaskeru.

– Ako Marko bude spreman, bit će u sastavu, ako ne, na popis ću staviti drugog igrača – kazao je Peras i odgovorio zašto je toliko čekao:

– Mi smo sve ovo vrijeme čekali Tomasa jer je to zaslužio, a i može nam puno pomoći, na kraju je konačna odluka bila na njemu, a ne na meni. On je morao odlučiti može li ili ne može. Hvala dragom Bogu što smo zadržali na pripremama 14 igrača jer imali smo takav tjedan da bez dvojice koja će, nažalost, otpasti ne bismo imali deset igrača za trening. Šarić je s momčadi počeo trenirati u ponedjeljak, Bogdanović u srijedu, a Simon je tri dana bio izvan stroja zbog viroze – dodao je Peras.

Kalkulirati neću

Koliko će ti izostanci ostaviti traga na momčadi?

– Nadam se da neće. Najvažnije je da budemo svi zdravi kod prvog podbacivanja.

Po neslužbenom Fibinu rejtingu Hrvatska je treća, iza Francuske i Srbije, no to Perasa nije previše ohrabrilo.

– Ja sam vidio i neke druge prognoze i u njima nas nema među četiri najbolje reprezentacije. Najviše se govori o Francuskoj, Španjolskoj, Srbiji i Grčkoj, a mi smo među ostalih šest-sedam reprezentacija koje mogu nešto napraviti i mislim da je tako realnije gledati stvari. Uostalom, utakmice na Eurobasketu stavit će nas na pravo mjesto, a ne pripremni susreti. Samo tada će biti važno kakve su nam izvedbe i kako izgledamo.

S obzirom na to da je srpski izbornik Đorđević kazao da ne vidi da je netko bolji od njegove vrste, hoće li Peras iskoristiti tu izjavu ako dođe do dvoboja sa Srbima?

– Ako dođemo do Srba, to će značiti da smo daleko dogurali. Mene ne zanima što drugi govore niti mi imamo razloga misliti da smo bolji od drugih. Uostalom, mučili smo se s Estonijom, BiH i Izraelom.

Ako je već tako, je li izbornik spreman kalkulirati radi izbjegavanja određenih suparnika, ponajprije u četvrtfinalu gdje bismo, budemo li drugi u skupini, mogli naletjeti na Francusku?

– Time se neću baviti. Uzet ćemo sve što budemo mogli dohvatiti. Ja ne mogu razmišljati na drugačiji način. Uostalom, nikad ne znate što se sve s favoritima može dogoditi u drugim skupinama.

S obzirom na to da mu je ovo prvi izbornički posao, koliko je to drugačiji posao od vođenja klupske momčadi?

– Ne vidim ja tu nekakvu razliku. Zapravo, jedina je razlika što u reprezentaciji nemaš vremena za popravak. Kad dobiješ po glavi, više ne možeš vidati ranu, ideš kući krvave glave.

Globalizacija nas je zatekla

Koliko je razmišljao o tome što je on kao igrač htio od svog tadašnjeg izbornika?

– Svi smo mi kao igrači bili isti. Svatko gleda sebe, svi žele igrati što više. No moram reći da ova momčad ima veću dozu altruizma nego što smo mi imali.

A što je s kvalitetom?

– U moje vrijeme bilo je četiri-pet jakih reprezentacija, a ostale smo dobivali s lakoćom pa smo tako Grke u utakmicama za treće mjesto pobjeđivali sa po 30 razlike. No danas je to nezamislivo i danas imate najmanje deset iznimno kvalitetnih reprezentacija. Globalizacija košarke je toliko brzo došla da nas je možda i zatekla nepsremne.

Hrvatski izbornik bit će u specifičnoj situaciji jer su svi njegovi suigrači iz 1993. i 1995. pozvani kao gosti. Hoće li to na njega biti dodatni pritisak?

– Nisam o tome razmišljao, no to bi trebalo biti poticajno. Osim toga, ovaj put mi dolazi cijela obitelj, što se nikad nije dogodilo i već tu vidim da je nešto drugačije – zaključio je Perasović.

>> Perasović objavio popis, Tomas ide na Eurobasket!

>> Hrvatska je ozbiljan kandidat za medalju na Eurosbasketu

Komentara 18

SA
santos008
21:33 04.09.2015.

Hocete ako USKOK ne pozove Sarica na informativni razgovor ,ko i Luku Modrica.

NO
nogogaz
11:53 05.09.2015.

danas igra najbolja hrvatska reprezentacija posljednih godina protiv najslabije slov reprezentacije. De fakto igramo večeras protiv B reprezentacije slovenije. Dva puta su nas slovenci pobjedili ( beograd +9 i poljska) a mi jim uzvratili minimalnom pobjedom u produžetku u celju..... nadajmo se pobjedi reprezentacije i HDZa!

CR
crodijaspora
07:15 05.09.2015.

Sretno dečki dajte sve od sebe pa šta bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije