Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neven Spahija:

Iznenađen sam što me nitko iz Saveza nije zvao na temu izbornika

Spahija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.02.2016.
u 13:30

– Nema veze je li izbornik pomoćni trener u NBA ili je klupski trener u Europi, bitni su samo kriteriji njegova izbora. A kada imate kriterije, onda je odabir lagan. Tko god to bio, imat će moju punu podršku. Javili se oni meni ili ne, i dalje će to biti moj Savez.

Iako je tisućama kilometara daleko od Europe i premda mu kao pomoćnom treneru u NBA klubu obveza ne nedostaje, pomoćni trener Atlanta Hawksa Neven Spahija i dalje s pozornošću prati europsku košarku.

- Čak nekad odem u video-room i zamolim pomoćnike zadužene za video da mi stave neku euroligašku utakmicu.

Je li sentimentalno vezan za svoje bivše euroligaške klubove kao što su Makabi, Laboral Kutxa i Fenerbahče?

- Ne, ja Euroligu više pratim profesionalno nego sentimentalno.

Izvjesni sentimenti ga zacijelo vežu i za hrvatsku košarkašku reprezentaciju koja je upravo bez izbornika. Da li ga zanima taj posao?

- Neću se o tome izjašnjavati.

Je li ga barem netko kontaktirao po tom pitanju? Ako će naši suparnici Talijani u olimpijske kvalifikacije sa pomoćnim trenerom Spursa Ettoreom Messinom, a Slovenci idu u europske kvalifikacije sa pomoćnim trenerom Nuggetsa Kokoškovim, tu očito postoji prostora i da Hrvatska angažira pomoćnog trenera Hawksa.

- Nitko me nije zvao na tu temu i moram reći da na tu činjenicu ja nisam ljut, ali sam malo iznenađen. Posebice s obzirom na moj odnos s Dinom Rađom koji je postao prvi čovjek struke. Nisam očekivao da me on neće nazvati da čuje mišljenje nekoga tko je već treće desetljeće u tom poslu i s takvim "backgroundom".

Olimpijske kvalifikacije su početkom srpnja, a Hrvatska je jedina sudionica bez izbornika.

- Kao što je to bio slučaj s Perasovićem lani, tako vam i sada mogu reći da kasnimo. Znam pravila ovog posla i znam koliko je važno imati izbornika što prije, a po meni nije bilo nikakvog razloga da se izbornik već ne zna. Osim toga, biti izbornik nije samo posao od ljetnih 45 dana, to je jako puno analitike i razgovora. Dati nekome reprezentaciju ad hoc i reći od danas si izbornik time i sebi i tom treneru radiš štetu.

Što bi izbornik u ovom trenutku, četiri mjeseca prije kvalifikacija, već trebao raditi?

- Morao bi imati svoj stožer s podijeljenim zadacima. Mora obilaziti klubove i igrače, pratiti formu kandidata, pričati s trenerima naših reprezentativaca, saznati na koji način se njih najbolje može iskoristiti. Izbornik mora imati more informacija prije nego što mu se igrači pojave na pripremama, a tko misli da nije tako taj je zalutao u ovaj posao.

Spahija se iznenadio kada je čuo da bi prigodom novog izbornika moglo biti velikog iznenađenja?

- Nema veze je li izbornik pomoćni trener u NBA ili je klupski trener u Europi, bitni su samo kriteriji njegova izbora. A kada imate kriterije onda je odabir lagan. Ponavljam, ja nisam ljutit, ali sam iznenađen što me nitko ni za mišljenje nije pitao, no tko god to bio imat će moju punu podršku. Javili se oni meni ili ne, i dalje će to biti moj Savez u kojem ljudi dolaze i odlaze, a meni ostaje zadovoljstvo da trajem na visokoj razini.

Po kojim to kriterijima Spahija ne bi trebao biti kandidat?

- Ne bih ja o sebi, to bi bilo jeftino, a i to ćete morati pitati ljude iz Saveza. Oni će na to morati odgovoriti. Za mene osobno najbitnije je da godinama radim s vrhunskim igračima. Ako izbornici mogu biti Messina i Kokoškov, a ovaj potonji već ima i drug reprezentaciju, onda nema sumnje da sam i ja kvalificiran za taj posao. To što je bilo prije 10 godina ne treba biti presudno, no možda su se pojavili prikladniji kandidati.

Koliko je pak kandidata za ovogodišnji NBA draft među hrvatskim klincima?

- Ovdje se isključivo priča o Benderu, njega svi vide visoko na draftu, kao i Hezonju lani. Među pet prvih pikova. Prvi će, gotovo 99 posto, biti Australac Ben Simmons, a Bender može biti između drugog i petog picka.

Neki prognostičari idu tako daleko pa govore da je Bender potentniji igrač od Letonca Porzingisa koji ove sezone oduševljava.

- I pored Townsa i Okafora, Porzingis je za mene najbolji novak bez konkurencije. Bio bih presretan kada bi Bender bio kao Porzingis jer davno se nija pojavila takva klasa kao što je taj mladi Letonac. S druge strane, žalosti me činjenica da Bender jako malo igra, no daleko je to od mojih očiju pa mi ne pada na pamet prozivati trenera. Vidim samo da su NBA skauti razočarani, jer bi ga htjeli više gledati.

Po tome ispada da je Žižić donio bolju odluku što je ostao u klubu u kojem ima maksimalnu minutažu.

- To je recept od bivše države i ne znam zašto je napušten. Uvijek smo imali super nadarene klince koji su puno igrali. Pa sjetite se samo s koliko je Dražen godina bio prvak sa Šibenkom. Zato je za mene bio fenomenalan potez Porzingisove obitelji i menadžera jer su odlučili da igra u Sevilli. A igrao je u klubu koji se borio za ostanak u najjačoj nacionalnoj ligi u Europi, a potom dođe u NBA ligu i rastura. Taj dečko je protiv Spursa upisao 28 koševa i 11 skokova. Možda bi i za Hezonju bilo bolje da je igrao u nekom manjem klubu od Barcelone, iako to kod njega svakim danom ide sve bolje i ja ga već od sljedeće sezone vidim kao startera u Orlandu jer nevjerojatna je lakoća s kojom on dolazi do šuteva.

Što je onda bolje, doći zarana u NBA ili u punoj igračkoj zrelosti.

- Najvažnije je u razvojnim godinama igrati jer neigranje je kasnije kasnije nenadoknadivo. Ta sjetite se samo gdje su Nowitzki i Parker, Europljani koji su došli vrlo mladi a postigli su jako puno, igrali prije NBA lige. U Wurtzburgu i Racingu. To što su Dražen, Toni, Dino ili Sabonis došli kasnije, kao zreli igrači, ne mora značiti da je to jedini ispravan put u NBA već je i dokaz toga da su došli ranije da bi bili i All-Star igrači.

Priča li se o Žižiću među NBA skautima?

- Pa i ne baš, no tko zna, možda je on "spavač". Poput Jokića o kojem također nisu pričali dok je igrao za Mega Leks, a sada sjajno igra za Nuggetse.

Možda bi i Bojan Bogdanović negdje igrao puno bolje nego u nesređenom klubu kao što su Netsi?

- Bojan ima sve što NBA igraču treba, no ne uspijeva biti konstantan. Ni ja nisam taj klub doživio najbolje i čini mi se da bi Bojanu godila promjena sredine. Ponajprije s motivacijske strane a i novi trener bi sigurno znao zašto ga je uzeo.

>> Izbornikom treba postati netko između Jaska, Perasa ili Spahije

Komentara 3

Avatar comandante
comandante
16:11 07.02.2016.

najjače je , zamolim pomoćnike zadužene za video da mi uključe utakmicu, ahahahaha, kompleksi, oduvjek je letio visoko, a sada ga ništa ne pitaju jer konačno nema njegovog mentora, Radića!!

DE
derin
17:21 07.02.2016.

Valjda ce ekipa iz HKS-a konačno odabrati izbornika, samo da se radi o ozbiljnom treneru. Ovo sto je rekao za mlade definitivno stoji, u Europi biraju velike klubove gdje ne igraju, onda lete u NBA, radije Cedevita, Cibona ili Zadar, ili neki solidni europski klub gdje bi se razvijali po planu.

ME
medved12
06:35 08.02.2016.

tvoji rezultati sve govore pa te nisu pozvali koji napuhanko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije