Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska ima najjači stožer

Jasmin Repeša priprema i naše buduće izbornike

Slaven Rimac (lijevo) i Žan Tabak
Foto: Dražen Brajdić
16.08.2014.
u 08:15

Uz izbornika će biti bivši reprezentativci Tabak i Rimac.

Sada kada je prošla opasnost da Jasmin Repeša izgubi dragocjenog pomoćnika konačno možemo pisati o tome da će Hrvatska, gledano igrački, imati najjači stožer na SP-u. Hrvatskom izborniku asistirat će bivši reprezentativci i internacionalci Žan Tabak i Slaven Rimac, a odmah do njih sjedit će jednako poznato ime iz igračkih dana Nikša Prkačin, ali on u ulozi direktora reprezentacije.

Naš je ego bio jače izražen

Bandićev gubernator za Cibonu Aco Petrović na kraju je ipak dopustio Rimcu da ostane uz reprezentaciju, što je dobro i za Slavena, ali i za klub jer će sa SP-a sigurno vratiti kao bolji trener.

- Ako se i vratim sa SP-a 15. rujna to mi još uvijek daje tri tjedna do početka sezone za kvalitetan rad s Cibonom. Osim toga, imam povjerenje u svog pomoćnog trenera Golemca.

Rimac kao igrač nikad nije nastupio na SP-u, a s obzirom na nadarenost, dojma smo da je na EP-ima trebao više nastupati.

- Igrao sam na OI u Atlanti 1996. i na EP-u Španjolskoj 1997. Dvaput sam otpadao kao posljednji, 1999. i 2001., a poslije nisam bio ni pozivan. Bilo mi je tada teško, no kada sve to promatram iz trenerske perspektive, moram prihvatiti da je svaki od izbornika imao neke svoje vizije i kriterije. Tako je to, nekad dobijete priliku koju niste zaslužili, a drugi put vas nema gdje biste po svoj logici trebali biti. No, u to vrijeme bilo nas je dosta braniča, a treneri su valjda gledali koga mogu igrački spariti.

S pozicije pomoćnog trenera reprezentacije, usporedio je igrače iz svoga vremena i sadašnje.

- Bez obzira na to što današnji igrači igraju u jačim klubovima, ego im nije toliko izražen kao nekad nama. S druge strane, čini mi se da je onaj naraštaj bio kompetitivniji, no nikad nismo igrali u zajedničkom duhu. Tada se nije uspjelo homogenizirati kvalitetu koju smo imali, a ovi današnji igrači nisu toliko opterećeni svojim individualnim interesima.

I dok Rimac u individualnom dijelu priprema radi s vanjskim igračima, njegov kolega Tabak više radi s centrima, što je, s obzirom na njihovu igračku prošlost, i logično. Kao reprezentativac Tabak je dva puta nastupio na Olimpijskim igrama, u Barceloni i Atlanti, ali i dva puta na EP-u, 1993. u Njemačkoj i 2001. u Turskoj. U međuvremenu je šest godina igrao u NBA ligi, a potom i u Fenerbahçeu, Realu, Joventutu i Unicaji.

Nakon dva samostalna trenerska posla, Tabak se ponovo vraća poslu pomoćnika, i to u Realu, u kojem je već bio asistent glavnog trenera (2006.-2009.), no to ga neće spriječiti da za vrijeme SP-a nosi majicu s hrvatskim grbom.

- Jasko i ja smo već bili korak do suradnje, ali klupske, no nije realizirana. Kad me Prkačin proljetos nazvao i pitao jesam li zainteresiran, rekao sam da jesam. Surađivati s vrhunskim trenerom znači ulagati u sebe, a mislim i da mogu pomoći reprezentaciji.

Tabak je živio u Sevilli

Poput Rimca, i on ima spektar zaduženja jer Jasko svoje pomoćnike dosta koristi.

- Osim rada s visokim igračima, skautiram, radim korekcije na treninzima ali i kontroliram suprotne stvari od trenera. Ako on uigrava obranu, ja vodim računa o napadu i slično. Postoje treneri koji više koriste svoje pomoćnike, a Jasko je jedan od takvih.

S obzirom na to da je kao pomoćni trener dvije godine radio u Sevilli (gdje će igrati reprezentacije iz naše skupine) i da živi u Madridu, sigurno će biti i Repešin specijalni savjetnik za španjolska pitanja.

- Bude li nečega što se neće moći logistički riješiti, uskočit ću, no s obzirom na to kakvi su Španjolci organizatori, ne vjerujem da će biti potrebe.

Repeša se okružio priznatim bivšim igračima, a danas trenerskim talentima. Tko zna, možda tako priprema i svog nasljednika.

>> Aco više ne traži od Rimca da napusti reprezentaciju

Komentara 1

CA
canon60
08:16 17.08.2014.

Vrhunski trener bi trebao imati i vrhunske rezultate a Repeša ih - nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije