Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisao za Sacramento

Duje Dukan: Tata mi 
je rekao: Sine, sve izbori sam

Mar 15, 2015; Chicago, IL, USA; Wisconsin Badgers forward Duje Dukan (13) gets around the defense of Michigan State Spartans guard/forward Branden Dawson (22)  during the first half in the championship game of the Big Ten Tournament at United Center. Mand
Foto: Reuters/PIXSELL
27.07.2015.
u 23:10

Gledanje Jordana i Pippena na treningu Bullsa pripremilo me za ovaj trenutak jer sam iz prve ruke naučio što me čeka ako uspijem doći do NBA.

U 23-godišnjem Duji Dukanu Hrvatska je dobila svog 16. NBA igrača. No, sin Ivice Dukana, čovjeka koji za radi za Chicago Bullse više no što mu sin ima godina, nije aterirao među Bikove. Nego među Kraljeve iz Sacramenta.

U NBA ligi očito nema "po babu i stričevima" kao što je to slučaj na ovim prostorima.

- Tata je uvijek htio da ja sve napravim sam. Davao bi mi dobre savjete, ali nije se miješao u moju karijeru. Uvijek mi je govorio da će mi biti puno slađe ako se sam izborim za NBA ligu nego da to bude uz njegovu pomoć.

Divac dopredsjednik kluba

Je li tata Duksi pomogao barem u dobivanju prilike za nastup u Ljetnoj ligi?

- Ni u tome se nisam oslanjao na njega. Premda nisam imao veliku minutažu na faksu, pa skauti nisu mogli analizirati moje brojke, odmah nakon završetka moje koledž sezone na Wisconsinu, na probne treninge zvalo me 8-9 klubova, a nekolicina njih me pitala želim li za njih igrati Ljetnu ligu. Ja sam procijenio da je za mene najpovoljnija situacija u Sacramentu.

Nije nevažno za ovu priču što je dopredsjednik Kingsa Vlade Divac, predsjednik Srpskog olimpijskog odbora, koji se zdušno posvetio novom poslu.

- Uvijek je lijep osjećaj kada dolazite u klub u kojem nekoga znate, a još je bolje kada je riječ o nekad velikom igraču, čovjeku koji vrlo dobro poznaje košarku.

Da bi Duje već ovo ljeto mogao postati NBA košarkaš, uvjeravao nas je još u veljači, na All-Star Weekendu, Chicagov krilni igrač Jimmy Butler.

- On mi je prijatelj i stalno mi je govorio da ja to mogu. Puno smo o tome pričali i ovo ljeto kada sam kod njega stanovao u gradu radi treninga. Naime, da se ne bih vozio svaki dan od naše kuće, a to uzme puno vremena, proveo sam kod njega više od dva tjedna.

O ovome je sanjario još od dječačkih dana, kada je s tatom dolazio na utakmice velikih Bullsa s Jordanom, Pippenom i Kukočem.

- Još uvijek mi je čudno reći da sam NBA igrač. Imao sam tu sreću da moj otac radi u NBA klubu i da mogu učiti iz prve ruke i to me pripremilo za ovo. Kada danas pričam kako sam ulazio u svlačionicu slavnih Bullsa kada su se slavili NBA naslovi, mnogi oko mene "padaju u nesvijest". Meni je tada bilo normalno ići na trening Bullsa i gledati Jordana, Pippena i Kukoča, a tek sada razumijem kakvu sam povlasticu uživao.

Povlastica je i da mu je jedan od savjetnika u karijeri bio Toni Kukoč.

- Uvijek bi mi dao dobar savjet, pa čak i kada sam igrao protiv njegova sina Marina, čija je srednja škola bila velik rival mojoj. Obojici bi nam uoči utakmice govorio što bismo trebali činiti bolje.

Sa svojih 208 cm može igrati i četvorku, takozvani je "streching four", ali i klasično krilo.

- Čini mi se da bih efektivniji mogao biti na četvorci jer imam šut, a mogu i prodirati i igrati leđima košu, dok se na trojci traži više brzine i kretanja. Trend je takav da se traže visoki igrači s vanjskim šutom kako bi se što više otvorio teren za braniče, što su najbolje demonstrirali prvaci Warriorsi.

Igra za NBA minimalac

Duje je potpisao za NBA minimalac, no to mu nimalo ne smeta.

- Za novaka koji nije došao s drafta nije ni realno da dobije više. Imam dvogodišnji ugovor sa zajamčenom prvom godinom. Neće me zasmetati ni ako me pošalju u svoju razvojnu momčad u NBDL ligi jer meni je sada najvažnije igrati.

Nakon dolaska u Sacramento, izabrao je broj 26.

- Taj su mi broj dali na Ljetnoj ligi, a kako sam ja na faksu nosio 13, to je zapravo zbroj dviju trinaestica. Inače, kao puno mlađi nosio sam broj 11, kao otac. A tata Ivica bio je cijenjeni igrač u bivšoj SFRJ, pouzdan član Jugoplastike prije Kukočeva i Rađina doba.

- Kako su pričali njegovi suvremenici, moj je otac bio poznat po šutu, ali i po igračkom temperamentu. On bi na laktarenje odgovorio istom ili žešćom mjerom, a ja sam tip koji se neće zamarati osobnim obračunom, već voditi računa o momčadi i utakmici. Tata je bio desetak centimetara niži, ali je bio fizički jači od mene.

>>Dukan potpisao za Sacramento! Divac: Duje je igrač velikog potencijala

Komentara 2

JO
jolly
09:41 28.07.2015.

Potpisao za NBA momčad i odmah narastao 6-7 cm.

DU
Deleted user
07:13 28.07.2015.

Ali to što ti je tata rekao, nije da budeš sebičan u igri! Košarka je inače kolektivan sport, ali i sport pun duha, kojeg smo mi Hrvati izgubili u košarci i uz ovako loše trenere!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije