Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA TRŽIŠTA ENERGENATA

Za sunce, vjetar, biomasu... do 2020. od države 6,2 milijardi

05.06.2014., Danilo -  Tvrtka RP Global otvorila je vjetroelektranu, Danilo-Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh u blizi Sibenika. Ta vjetroelektrana s 19 vjetroturbinskih generatora, ukupne snage 43,7Mw, proizvodit ce oko 100 GWh elektricne energije godisnje.
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
03.03.2017.
u 16:25

Zbog snižavanja PDV-a ostalo je prostora za povećanje naknada za OIE. Unatoč blagom rastu, računi će za struju biti niži nego 2016.

Dok se još iščekuje po kojoj će cijeni Ina i ostali potencijalni dobavljači HEP-u prodati plin koji mu je potreban za opskrbu kućanstava, u drugi je plan palo najavljeno podizanje naknade za obnovljive izvore energije (OIE). Zahvaljujući spuštanju stope PDV-a na električnu energiju, računi za struju od prvog su dana 2017. osjetno niži pa je potez ministra financija Zdravka Marića neutralizirao neminovno poskupljenje struje zbog obveza prema ulagačima u OIE projekte.

Zelena energija znatno je skuplja od energije dobivene iz fosilnih goriva pa potrošači moraju prihvatiti da će, ako žele ići u smjeru skupe struje i čistog okoliša i niskougljične strategije koju gura ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, plaćati osjetno skuplju struju.

Alternative su termoelektrane poput pomalo zaboravljenog Plomina C, koji je nužan za energetsku neovisnost ili ovisnost o uvozu struje. Koliko je zelena električna energija skupa, pokazuje zajamčena cijena po kojoj HEP mora otkupljivati struju iz obnovljivih izvora, a ona iznosi 90 lipa po kilovatsatu.

Za usporedbu, kilovatsat električne energije iz hidroelektrane stoji četiri puta manje. Zbog visoke cijene proizvodnje proizvođači OIE imaju poticaje i zaštićenu cijenu električne energije koju prodaju HEP-u.

Ta cijena iznosi visokih 90 lipa po kilovatsatu, a kako je i tijekom 2015. popriličan broj projekata dobio zeleno svjetlo i ušao u sustav poticaja koji traju 12 godina, država će do 2020. morati osigurati čak 6,2 milijarde kuna koje će se sliti u džep ulagača u vjetroparkove, solare, biomasu ili kogeneracije.

Da bi se namaknuo taj novac, bilo bi potrebno podići naknadu za OIE s 3,5 lipa, koliko iznosi trenutačno, na čak 12 lipa. Takvo poskupljenje pojelo bi većinu uštede na PDV-u pa se u resornom ministarstvu ipak odlučuju ublažiti rast naknade i po svemu sudeći povećat će je na 6,6 lipa po kilovatsatu, što će račune od 271 kuna podići za oko 9 kuna mjesečno, ali će i dalje ostati 20 kuna uštede mjesečno u odnosu na račune iz 2016.

Vakuum u potrebnim sredstvima nadoknadit će se, kako planiraju u Ministarstvu, nametanjem trošarina ili posebnog oblika poreza na cijenu električne energije koju garantiraju OIE projektima. To je način kako se može doskočiti visokim poticajima, a izbjeći žalbe Europskoj komisiji, uvjeravaju u Ministarstvu. Izračun isplativosti projekata pokazuju da je Hrvatska bila vrlo široke ruke kada je dijelila poticaje jer većina projekata koji su dobili poticaje ima povrat u roku od 5 godina, što znači da će idućih sedam godina poticaji biti čisti profit.

Upravo zbog lakog potpisivanja ugovora u Ministarstvu su pročešljali brojne ugovore i drže da bi ih trebao ispitati DORH jer u pojedinim ugovorima navodno ima elemenata za kazneni progon. Hoće li DORH pronaći razlog za raskidanje ugovora o poticajima pokazat će eventualna istraga, ali ti slučajevi neće značajno umanjiti troškove potrošačima koji moraju biti svjesni da je čista energija skupa obveza koju će morati platiti. 

>> Željko Tomšić: Ako mi možemo jeftinije struju kupiti u Njemačkoj nego je proizvesti u Hrvatskoj, to je benefit za potrošače

>> Hrvatska prilika za veću energetsku neovisnost su nove hidroelektrane

Komentara 7

SD
sdpesticid
20:07 03.03.2017.

a država su valjda njeni stanovnici, iz čijeg džepa će se i izvući novac kroz namete, zar ne ? i još nešto, citiram: država će do 2020. morati osigurati čak 6,2 milijarde kuna koje će se sliti u džep ulagača u vjetroparkove, solare, biomasu ili kogeneracije. - - ako mi svi već moramo plaćati privatnicima skupu energiju, zašto država sama ne investira u vjetroparkove, solare.. da ne bi narod bio vlasnik istih kojim slučajem i ulagao za sebe ?

BE
belimo
20:29 03.03.2017.

Najviše me iritira proizvodnja struje iz siliranog kukuruza gdje je država ulupala silnu lovu u subvenciju za izgradnju postrojenja za bioplin, zatim daju poticaje za proizvodnju kukuruza pa na kraju toga plaća struju po višestrukoj cijeni a sve plačaju potrošaći.i. Mi dakle gotovu hranu bacamo na trulenje u takva postrojenja koja pojedu godišnje po 400 ha kukuruza umjesto da se direktno prehrani hrpa ljudi ili da se od te količine koje potroši jedna elektrana ishrani npr 4.000 kom junadi ili 10.000 svinja.

Avatar 123456
123456
21:20 03.03.2017.

lopovluk do neba i nikom ništa, a moji novci ćurkoviću i sličnima u džep. Naravno bar 30% VRDOLJAKU koji je potpisal taj banditski ugovor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije