Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nijemci najveći proizvođači automobila

Volkswagen tri godine prije plana potukao Toyotu

volkswagen
Foto: Reuters/PIXSELL
29.07.2015.
u 15:15

Prvo polugodište - dok je Toyotina prodaja pala 1,5 posto, VW je ublažio pad na 0,5 posto

        Prestigavši Toyotu za 20.000 automobila, njemački Volkswagen (VW) zasjeo je na čelo ljestvice najvećih proizvođača automobila po prodaji i to tri godine prije vlastitih predviđanja. Japanski proizvođač u utorak je objavio da je u prvom polugodištu prodao 5,02 milijuna vozila, dok je VW ranije priopćio da je prodao 5,04 milijuna automobila i kamiona.

Na globalnoj razini Toyotina je prodaja pala 1,5 posto u spomenutom razdoblju, a njemačka je kompanija uspjela ublažiti pad na pola posto. VW-u u prilog ide situacija na europskom tržištu na kojem prodaja raste najbržim tempom u posljednjih pet i pol godina. Time je ublažio pad prodaje u Kini, svom najvećem tržištu.

Usporava Kina

Podsjetimo, VW-ova prodaja u Kini pala je gotovo četiri posto, na 1,74 milijuna vozila. To je ujedno bio i prvi pad VW-ove prodaje na tom tržištu u posljednjih deset godina. Inače, ukupna prodaja automobila u Kini u lipnju je pala prvi put u dvije godine zbog sve usporenijeg kineskog gospodarstva. Na taj je problem upozorio i šef prodaje njemačkog diva Christian Klingler rekavši da kompanija nije imuna na tržišne uvjete u Kini, dok je situacija u Južnoj Americi i Rusiji ostala napeta.

Naime, u Rusiji VW bilježi pad veći od 40 posto, a u Brazilu od 30 posto.Na domaćem i europskom terenu VW je prodao šest posto više automobila, zahvaljujući i novom modelu passata te kompaktnog SUV-a porsche macana. Nešto slabiji rezultat od 5,7 posto rasta na europskom je tržištu zabilježila Toyota. Međutim, da bi zadržao titulu najvećeg svjetskog proizvođača, što je cilj kompanije od 2007. godine, VW će morati poraditi na prodajnoj strategiji u Kini, smatraju analitičari. Slično vrijedi i za američko tržište gdje je Toyota napravila mnogo bolji rezultat. Zahvaljujući potražnji za modelom Lexus NX te malim terencem RAV 4, japanska je kompanija u prvom polugodištu prodala gotovo šest posto više vozila nego godinu prije.

Volkswagen sa svojim brendovima-kćerima – Audijem i Porscheom – u SAD-u je zabilježio povećanje prodaje za 2,4 posto. Japansko tržište pokazuje se kao rak-rana za obje kompanije. Toyota je na domaćem tržištu zabilježila pad prodaje veći od osam posto, dok se VW stropoštao za čak 17 posto.

Tijesna utrka

Za japansko je tržište karakteristično slabljenje prodaje automobila otkako je prije godinu dana povećan PDV. VW je posljednjih 16 godina bio najprodavaniji uvozni brend u Japanu, ali mu je u lipnju tu titulu preuzeo Mercedes kojem je prodaja u Zemlji Izlazećeg Sunca skočila za gotovo petinu.“Toyota i VW vode vrlo tijesnu utrku”, kaže za Bloomberg Koji Endo, analitičar tvrtke Advanced Research Japan. “Obje kompanije žele profitabilnost učiniti mnogo važnijom od volumena prodaje”, dodaje taj analitičar. Treći najveći proizvođač, General Motors, prodao je 4,86 milijuna vozila, 1,2 posto manje nego godinu prije.    

>> Robot ubio radnika zbog ljudske pogreške 

Komentara 2

RA
rajmar
22:22 29.07.2015.

ajde hvala Bogu,pa toyota je živa skupa šklopocija,ne znam koji bolesnici to kupuju

DO
doktor1
12:16 30.07.2015.

VW preko 50% svoje prodaje ostvarju u Kini za razliku od Toyote koja je miljama ispred VW u npr. Americi i koju VW nikad neće dostići. Njemački auti du dobri ali preskupi za ono što nude. U prodaju VW unazad 3-4 godine uglavnom rastu Škoda, Seat i druge jeftinije marke dok VW core stagnira. VW je ekstremno vulnerabilan u Kini i da tamo padne prodaja 10tak % dobro bi ih zatuklo. Vozio sam Toyotu i daleko bi je bolja od Passata ili Audija a cijenu ne treba ni spominjati. Uz to njemački ADAC je poznat po namještanjima testovima u kojima uvijek najbolji izađi njemački proizvođači što nema veze s istinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije