Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrdoljak o sisačkoj rafineriji

'Nemamo ovlasti blokirati odluke Ine, ali zaštitit ćemo energetski interes RH'

Ivan Vrdoljak
Foto: Davor Javorović/Pixsell
19.09.2014.
u 17:34

Pokrenuli smo postupak pred arbitražnim sudovima da bi došli do utjecaja u INA-i, ali oni ne žele pregovarati o upravljačkim pravima s namjerama koje sada pokazuju, kazao je Vrdoljak

Hrvatska će učiniti sve u okviru ovlasti koje ima kako bi zaštitila interes radnika, ali i tvrtke u cjelini. Iako nemamo ovlasti u Upravi da možemo blokirati njihove odluke, učinit ćemo sve kako bi zaštitili donošenje štetnih odluka i energetski interes Hrvatske - poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je podsjetio na ugovor iz 2003. godine prema kojemu je strateški partner MOL odlučio investirati u rafinerije, odnosno povećati njihove kapacitete.

Sada, nakon 11 godina najavili su, rekao je, zatvaranje.

- Korupcijom kojom su platili Sanadera došli su do upravljačkih prava koja koriste tako da je samo u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja plina pala za 20, a derivata za 18 posto. Očito je da ne znaju ili ju žele uništiti s namjerom - dodao je.

 - U pregovore s MOL-om su krenuli kako bi to zaustavili, pojasnio je, ali je trenutno važeći ugovor "koji im je dao Sanader", a prema kojemu u Upravi mogu biti preglasani.

- Pokrenuli smo postupak pred arbitražnim sudovima da bi došli do utjecaja u INA-i, ali oni ne žele pregovarati o upravljačkim pravima s namjerama koje sada pokazuju - poručio je Vrdoljak napominjući kako nitko ne garantira da poslije Siska neće doći na red i Rijeka ili bilo koja druga štetna odluka za INA-u i energetsku sliku Hrvatske.

- Tražili smo da se ne donose štetne odluke. A samo u prvih šest mjeseci povećao se uvoz derivata. Sada će im argument biti da će nam zatvoriti rafineriju jer nam se povećao uvoz. Naravno da nam se povećao uvoz kada gube tržište u maloprodaji - objasnio je Vrdoljak napominjući kako će prvo pričekati da vide hoće li do takve odluke o zatvaranju i doći.

>> Nova bura na pomolu: Ina gasi sisačku rafineriju nafte?

>> INAŠ: Gašenje rafinerije Sisak je katastrofalna odluka, treba je spriječiti

Komentara 1

NI
nicolatesla
17:51 19.09.2014.

Tu kompaniju treba vratiti u vlasnistvo gradjana, isplatiti dug strancima, i domace izdajnike poslati u Haag da im sude, jer u Hrvatskoj ne postoji pravda i pravna drzava, posto nam upravo u pravosudju sjede najveci izdajnici drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije