Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao u Moskvi

Todorić diže 600 milijuna eura kredita: Ovo je perfektan posao za Agrokor

ivica todorić, gref
Foto: Agrokor
1/2
10.04.2014.
u 17:31

Kredit znači veliko povjerenje i odlično će se odraziti na naše poslovanje, kaže vlasnik Agrokora

– Ovo je perfektan posao za Agrokor – poruka je Ivice Todorića, vlasnika i predsjednika Uprave Agrokora nakon što je potpisao kredit od 600 milijuna eura s najvećom ruskom bankom Sberbank.

Agrokor je ovim ugovorom postigao dva cilja – poslao je poruku stranim i domaćim kreditorima da može dobiti daleko povoljnije uvjete financiranja od onih koji mu se nude u proteklih nekoliko godina i da je dovoljno velik da svoje poslove financira u središnjicama najvećih svjetskih banaka. Iznos kredita koji se u kunama vrti oko 4,5 milijarde kuna iskoristit će se, prije svega, za zatvaranje obveznice izdane još 2009. na koju se plaća kamata od gotovo 10 posto.

Isplata ulagača u obveznice dvije godine prije roka, sa sredstvima koja su gotovo upola jeftinija nego ona obveznička prema procjenama donijet će Todorićevu koncernu uštede od 30-tak milijuna eura godišnje, odnosno do 55 milijuna eura ukupno. To će znatno uljepšati bilancu Agrokora u tjednima kada finalizira preuzimanje Mercatora.

– U ovoj recesiji ovaj kredit znači veliko povjerenje i odlično će se odraziti na naše poslovanje u kratkom roku kroz smanjenje nekih troškova. Nećemo komentirati veliku akviziciju na kojoj radimo, ali mogu reći da sve ide svojim tokom – poručio je iz Moskve Todorić.

Foto: Agrokor

U Agrokoru, kao i od početka pokušaja preuzimanja Mercatora, vrijedi silenzio stampa kada je riječ o toj akviziciji, ali doznajemo da su financijski spremni i da se za zatvaranje procesa čeka dogovor pedesetak banaka i sastajanje njihovih Nadzornih odbora. Nakon akvizicije Mercatora i konsolidacije tvrtki Agrokor će postati tvrtka s prihodima koji se procjenjuju na oko sedam milijardi eura, što je iznos koji godišnje ostvari cijeli hrvatski turizam. Plan je u srednjem roku izaći na tržište kapitala s inicijalnom javnom ponudom.

Međutim, prije nego što dionice Agrokora budu ponuđene u Londonu ili na sličnom financijskom središtu, Todoriću je bilo bitno istaknuti da mu je kao predstavniku hrvatskog gospodarstva velika čast potpisati ugovor u društvu jednog od najuglednijih bankara u svijetu.

Komentirajući transakciju, Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe, istaknuo je da je veliki ugovor s Agrokorom dokaz i jačanja suradnje između dviju država te najavio jaču aktivnost Sberbanke u cijeloj regiji. Ugovor s Agrokorom jedna je od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija Sberbank Europe, koji će financirati 100 milijuna eura kredita dok će Sberbank Rusija sudjelovati sa 500 milijuna eura.

Suradnja Sberbanke i Agrokora neće se zadržati na financiranju. U dugom razgovoru čelnici partnerskih kompanija dogovorili su pomoć ruske banke u otvaranju tržišta Rusije za Agrokor. Todorić već ima u planu neku akviziciju na ruskom tržištu, ali nije govorio o detaljima osim da će novi projekt koji priprema vjerojatno biti vezan uz proizvodnju sladoleda, mineralne vode ili margarina. Suradnja je dogovorena i na turističkim aktivnostima pa je Gref obećao da će slati više turista u Hrvatsku. Zapravo, Sberbanka postaje najjači Todorićev partner pa bi u budućnosti odnos mogao prometnuti u strateško partnerstvo.

>>Agrokor zatvorio financije za kupnju Mercatora

>>Agrokor uzeo kredit od 600 milijuna eura

Komentara 42

SJ
Sve je uzalud
19:33 10.04.2014.

.............balon Agrokor je perfektno pun i treba mu malo da pukne........bit će dreka posvuda..........................

Avatar delminium
delminium
18:00 10.04.2014.

ovo je grobar malih proizvođača , kad uništi sve njih uništit će i sebe ----------- jadni mi tko nam je perjanica

Avatar Feniks
Feniks
19:43 10.04.2014.

Znaci Rusi postaju vlasnici Agrokora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije