Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rađanje diva

Proizvođač viagre za više od 150 milijardi dolara preuzeo proizvođača botoksa

'epa01029346 (FILE) A file photograph showing a woman walking past a sign in front of the world headquarters building of Pfizer Inc. in New York on Monday 26 June 2006. It was reproted 05 June 2007 th
Foto: Reuters/Pixsell
24.11.2015.
u 11:40

Transakcija je vrijedna oko 150 milijardi dolara, a promet će prema procjenama biti oko 60 milijardi dolara

Uprava farmaceutske kompanije Pfizer dala je prekjučer i formalno odobrenje za kupnju Allergana, trećeg najvećeg britanskog proizvođača generičkih lijekova, za više od 150 milijardi dolara, čime nastaje najveći svjetski proizvođač lijekova čiji će godišnji promet prema procjenama biti oko 60 milijardi dolara. Potvrda da su u tijeku preliminarni razgovori dviju kompanija objavljena je u listopadu, a ni mjesec dana poslije objavljeno je i odobrenje za preuzimanje.

Preseljenje u Irsku

Pfizer je poznat po viagri, lijeku protiv bolova lyrica i cjepivu prevnar, a Allergan po proizvodnji botoksa i lijeku za Alzheimerovu bolest namenda. Tržišna vrijednost Allergana je oko 113 milijardi dolara, a Pfizera oko 219 milijardi.

Riječ je o najvećem sporazumu u farmaceutskom sektoru, a prema pisanju stranih medija, to će preuzimanje sigurno biti i tema u američkoj predsjedničkoj kampanji jer bi se Pfizer trebao preseliti u Irsku, gdje je Allergan registriran i gdje su niže porezne stope za kompanije.

Naime, u SAD-u Pfizer plaća porez po stopi od 25 posto, dok je Allergan lani platio porez po stopi od 4,8 posto. I sam izvršni direktor Pfizera Ian Read prošli je mjesec izjavio da im je potrebna konkurentna porezna stopa kako bi ostali uspješni. Slična strategija preseljenja sjedišta zbog porezne stope poznata je među američkim kompanijama.

No isto tako u SAD-u se najavljuje veća regulacija tržišta lijekova te je sve veći pritisak na farmaceutsku industriju. I. Read u novoj udruženoj tvrtki bit će izvršni direktor, a izvršni direktor Allergana Brent Saunders imat će važnu izvršnu ulogu vezanu uz poslovanje i integraciju, a i sjedit će u upravi nove zajedničke kompanije. Ona bi se, zbog želje Pfizera, trebala i više posvetiti istraživanju i razvoju.

Osobe bliske dogovoru dviju kompanija, kako prenose mediji, kažu da će Pfizer platiti 11,3 svoje dionice za svaku dionicu Allergana te da će dio platiti u gotovini, i to manje od 10 posto vrijednosti ugovora. Osim preseljenja sjedišta u Irsku, Pfizer je već najavio i planove proširenja vlastitog portfelja i okrupnjavanje koje bi mu u kasnijoj fazi omogućilo razdvajanje na dvije kompanije. Jedna bi se bavila razvojem novih lijekova, a druga proizvodnjom postojećih supstancija. Pritom je uloga Allergana evidentna budući je riječ o trećem najvećem britanskom proizvođaču generičkih lijekova. Ovo spajanje ujedno je i najveće u ovoj godini na globalnom tržištu, pa tako i farmaceutskom tržištu gdje se vrijednost spajanja i preuzimanja ove godine procjenjuje na oko 600 milijardi dolara.

Trend spajanja i preuzimanja

Pfizer je početkom godine kupio Hospira Inc., proizvođača generičkih lijekova koji se često daju u bolnicama, a ta se transakcija procjenjuje na 17 milijardi dolara. Početkom godine Allergan je za 66 milijardi dolara preuzet od Actavisa, a sredinom godine donesena je odluka da tvrtka dalje nastavi poslovanje pod imenom Allergan.

Actavis je prethodno u transakciji vrijednoj 90 milijardi dolara preuzeo britansku farmaceutsku tvrtke Auden Mckenzie.

>> Farmaceutski div Pfizer podmićivao i u Hrvatskoj!

Komentara 1

BU
bubimima
17:54 24.11.2015.

Živio seks staraca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije