Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija

Poljaci žele da Rijeka postane najveća luka na Jadranu

vedran devčić i siniša hajdaš dončić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
30.07.2015.
u 15:30

Najviše dionica upisali su domaći Obvezni mirovinski fondovi (OMF), i to 55,4%, slijedi strateški inozemni ulagač – poljski OT Logistic

        Luka Rijeka od jučer više nije u potpunom državnom vlasništvu nakon što su uprava i NO prihvatili ponudu za dokapitalizaciju kojom je upisano 7,5 milijuna novih dionica vrijednih 300 milijuna kuna. Kako je objasnio Vedran Devčić, predsjednik uprave Luke Rijeka, odluka o dokapitalizaciji donesena je u svibnju, a kroz četiri kruga dokapitalizacije bilo je u ponudi maksimalno 7,5 milijuna dionica. “Interes je bio toliki da je uplaćeno 32% više dionica nego što smo mogli ponuditi.

Ukupno je bila potražnja za 9,898.591 dionicom”, kazao je Devčić.  Najviše dionica upisali su domaći Obvezni mirovinski fondovi (OMF), i to 55,4%, slijedi strateški inozemni ulagač – poljska tvrtka OT Logistic koja je upisala 37,4% novih dionica.

Manji broj dionica upisali su dobrovoljni mirovinski i investicijski fondovi te fizičke osobe. Država je do sada imala oko 83% udjela u Luci Rijeka, što je sada smanjeno na 38%, ali je i dalje najveći pojedinačni dioničar. Na drugom mjestu u OMF-ovi s 31%, a na trećem mjestu je OT Logistic s oko 21%. Novac od kapitalizacije bit će utrošen za gradnju novog lučkog terminala u Rijeci, a kako je najavio Devčić, radovi bi trebali početi do kraja godine.“Mi smo dugoročni ulagač i cilj nam je da Rijeka postane najveća luka na Jadranu”, komentirao je Zbigniew Nowik, predsjednik uprave OT Logistica, najveće poljske logističke tvrtke, s više od 2000 radnika.     

>> Luci Rijeka 30 milijuna eura iz programa za povezivanje Europe

Komentara 2

BA
barbaizamerike
16:27 30.07.2015.

zasto? ISTINA zato jer poljaci I cesi sad koriste luku u Kopru I nisu zadovoljni jer se slovenci ponasaju bahato I deru ih velikim cjenama

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
15:50 30.07.2015.

Hej Slaveni još ste živi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije