Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VLASNIK

Pejčinoski pobjegao, TLM kupio Igor Šamis

23.01.2009.,Sibenik - Tvornica lakih metala,TLM Photo: Hrvoje Jelavic/Vecernji list
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
26.02.2015.
u 14:08

Milijarder je došao kupiti Željezaru Split, no iznenada se odlučio za kupnju posrnule tvrtke

Tvornica lakih metala iz Šibenika, koja prolazi agoniju u sedmoj godini nakon privatizacije, i to zbog tereta velikih financijskih problema s više od pola milijarde kuna nepodmirenih obveza, ali i nešto manje od 700 radnika koji rade u dvije tvornice, doslovno je preko noći dobila novog vlasnika – Igora Šamisa, ruskog Židova. Posrijedi je treći vlasnik od prijelaza tvrtke iz državnog u privatno vlasništvo.

Ugovor o preuzimanju potpisan je u Zagrebu prije dva dana, a time se otvaraju dva pitanja. Tko je novi vlasnik koji je tako munjevito, krajnje neočekivano i na opće iznenađenje preuzeo TLM te što sada slijedi s obzirom na to da je zbog blokade računa zatraženo otvaranje predstečaja i za Valjaonicu i za Prešaonicu.

Od Smedereva do Šibenika

Za početak raspetljavanja sudbine TLM-a bitno je što je novi vlasnik stekao 90% biznisa nekadašnjeg integralnog TLM-a. Naime, kupnjom različitih udjela, i to u tri subjekta, Šamis je postao apsolutni vlasnik Valjaonice, zatim tročetvrtinski Prešaonice i nešto manje od polovice udjela stekao je u Adrialu.

Prema riječima Branimira Lepura, predsjednika uprave TLM-ovih subjekata, kupio je tvrtku TLM Holding, kojoj je inače bivši vlasnik Fintrust holding Marka Pejčinoskog. To je ključan dio akvizicije jer ova holdinška kompanija u svojem vlasništvu drži 98,98% Valjaonice (bivšeg TVP-a, odnosno današnjeg Aluminiuma d. d.,) te 75,29% Prešaonice (TPP) kojoj je još značajan vlasnik zagrebački Dalekovod sa 23,46% dionica. Usto je kupio je i 49,99% Adriala, tvrtke koju je formirao hrvatski konzorcij pri kupnji TLM-a od države. Na njoj su bile obveze iz kupoprodajnog ugovora koje su prenesene na subjekte koji su potom nastali. U Adrialu, pored novog ruskog vlasnika TLM Holdinga, još su Dalekovod, Konstruktor Inženjering i Zagreb-Montaža, dok je Feal izišao, a peti član Aluflexpack svoj je udio prodao bivšem vlasniku.

Novi ruski vlasnik šibenskog aluminijaša u svojem vlasništvu ima još dvije tvrtke. United Group je iz Luksemburga, no o njemu nema dostupnih podataka na internetu, dok mu je češka željezara (u Pilsenu) glavni biznis u koji je ušao, čini se, prije otprilike sedam godina. Nakon toga Šamis se spominjao i kao investitor u smederevsku željezaru. Što se tiče Forbesove liste ruskih milijardera iz 2013., novi vlasnik TLM-a nije među prvih stotinu bogataša (završava s pola milijarde dolara).

Cijena nepoznata

Upravo je pitanje financijske snage kojom raspolaže ključno za budućnost šibenske tvrtke, zadržavanje proizvodnje i radnika te plaćanja obveza vjerovnicima. Poznavatelji prilika, pa čak i neki iz redova bivših vlasnika TLM-ovih tvornica, u prvim ocjenama ističu da je ključno pitanje ima li Šamis potrebnu financijsku snagu za restrukturiranje TLM-a. Ovoj posrnuloj tvrtki za normalizaciju poslovanja treba financijska injekcija od 20-ak milijuna eura da bi se investiralo u tehnološko unapređenje većim dijelom Valjaonice, ali prema planu trebalo bi izgraditi i novu prešu, plus obrtna sredstva. Tu je i ono ključno – konsenzus s vjerovnicima, a može li Šamis zadovoljiti te interese, navodno će se znati uskoro.

Šamis je početkom tjedna u Zagrebu potpisao ugovor o preuzimanju navedenih dionica, no ne zna se koliko je platio za TLM, a prema našim informacijama, pod velom tajne bila je i cijela operacija. Šamis je u Hrvatsku stigao prije 15-ak dana, i to na poslovne razgovore sa splitskom željezarom. No, u Splitu se zadržao kratko i odmah nakon toga stigao je u Šibenik u posjet TLM-u. To nije prošlo nezapaženo, no sve u vezi s ovim preuzimanjem bilo je tajnovito. Operacija je trajala tek 10-ak dana, a prema Lepurovim riječima, novi će se vlasnik sada upoznati sa stanjem, razgovarati s vjerovnicima te napraviti plan i program za predstečajnu nagodbu. Potvrde za to stižu s više strana. Odmah bi trebali početi pregovori s ključnim vjerovnicima, a među najvećima spominju se HPB, Jadranska banka, HBOR i HEP te Hypo. TLM je zatražio otvaranje predstečajnog postupka za obje tvornice, a hoće li do toga i doći, ovisit će u prvom redu, prema našim izvorima, o novom vlasniku, odnosno o raspoloženju vjerovnika da prihvate njegov plan.

Moguće je i da Rus povuče predstečajne prijedloge te da uđe sa svojim novcem i deblokira račun. No, to podrazumijeva uspješne razgovore s vjerovnicima i njihovo zeleno svjetlo.

S druge strane, slovenski Impol, poznata i dokazana tvrtka u ovoj branši, koja je cijelo vrijeme dubinski snimala TLM, navodno je i dalje zainteresirana za šibensku tvrtku.

>> Vlasnik šibenskog TLM-a: U RH sam došao investirati, a ne kao donator

>> Radnici TLM-a lancima zavezali automobile članova uprave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije