Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popisuje se imovina

Otkazan najam zgrade za HGK u Moskvi, novi prostor triput jeftiniji

HGK
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.01.2014.
u 08:00

Čist start - 
Ovaj tjedan bit će poznati nalazi 'clean starta' koje za HGK radi revizorska kuća.

HGK je krajem godine raskinuo ugovor o najmu zgrade predstavništva u Moskvi, za što su mjesečno plaćali oko 19.000 dolara, godišnje i više od milijun kuna, a predstavništvo su preselili u manji prostor za najamninu od 6000 dolara.

U predstavništvu su i dalje zaposlene dvije osobe, koje će se u sljedećem koraku preseliti u prostorije veleposlanstva u Moskvi, kako bi se postigla još veća ušteda. Jedan je to od poteza nove v.d. predsjednice Komore Sabine Škrtić, pomoćnice ministrice gospodarstva, koja je nakon uhićenja Vidoševića privremeno postavljena na tu poziciju, a čiji bi zamjenik mogao biti poznat već u veljači.

Za direktora javni natječaj

Ovaj tjedan održavaju se sjednice Upravnog i Nadzornog odbora Komore. Razmotrit će se dosad pristigli prijedlozi članova Skupštine vezani uz Statut Komore, koji nije usvojen krajem prošle godine, ponajprije dijelovi vezani uz odabir novog predsjednika. Skupština će se održati 20. siječnja. Prvotni plan S. Škrtić bio je da predsjednik Komore bude volonter, no nakon pristiglih prijedloga skupštinara, odlučeno je da u Statutu stoji da predsjednik bude volonter ili profesionalac. No ostat će uvjet – potrebnih 15 godina radnog iskustva, od toga 10 godina na vodećim pozicijama, kako ubuduće predsjednik Komore ne bi gradio karijeru u toj instituciji. Ako se Statut usvoji, uputit će se kandidacijski poziv za budućeg predsjednika, kojega će birati članovi Skupštine. Zatim će u drugom koraku predsjednik birati izvršnog direktora kroz javni natječaj. To bi trebala biti osoba s dobrim znanjem financija, jer već prvi nalaz u Komori pokazao je da takvog kadra nedostaje te da su se o tome brinuli Vidošević i bliski suradnici.

Dio dokumentacije DORH-u

Izmijenjena je i odluka vezana za novčane limite pri nabavama, pa bi predsjednik ubuduće mogao odlučivati o nabavama vrijednim do 300.000 kuna, iznad toga, do milijun kuna, odlučivao bi Upravni odbor, a iznad milijun kuna suglasnost bi trebali dati skupštinari. Revizorska kuća BDO još uvijek je u izradi ‘clean starta’ čiji bi prvi nalazi trebali biti gotovi krajem tjedna. Tako bi novog predsjednika dočekao točan popis stanja imovine Komore, obveze, ali i prijedlog mjera. No, dio dokumentacije uzeo je DORH, pa je sigurno da će se naknadno još utvrditi neke financijske rupe.

>>Imovina blokirana i Vidoševićevoj obitelji, Peternel nudi jamčevinu

>>'Netočno je da netko iz stranke kandidira za predsjednika HGK'

Komentara 2

Avatar maraaa
maraaa
08:41 14.01.2014.

sada im štetu nadoknadite od imovine

KR
kreont
08:54 14.01.2014.

Neka mi netko objasni zašto ovo nije već napravljeno prije 20tak godina ? Zbog čega se čekalo i zbog čega nije postojala volja i znanje vrlo mnogo prije. Zašto HGK treba biti u Moskvi ? Meni se čini da jeje to čisto bacanje novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije