Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Remorker

Imovina blokirana i Vidoševićevoj obitelji, Peternel nudi jamčevinu

Nadan Vidošević
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
13.01.2014.
u 17:18

Sud danas nije razmatrao Budinov prijedlog da se Z. Peternel iz istražnog zatvora pusti uz jamčevinu. Z. Peternel je kao jamstvo ponudila bratov stan od 50 kvadrata, a njezina obrana smatra da taj stan na tržištu vrijedi 1300 eura po kvadratu.

Zdenki Peternel, bivšoj desnoj ruci Nadana Vidoševića, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produžio je istražni zatvor za još dva mjeseca. Istražni zatvor joj je produžen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

– Predloženo je saslušanje još 18 svjedoka, a riječ je uglavnom o vozačima, članovima Nadzornog odbora ili uprave HGK. Svi su predloženi na okolnosti načina rada Nadana Vidoševića. Protivili smo se produljenju istražnog zatvora, no sud je zauzeo ovakav stav – kazao je Davorin Budin, branitelj Z. Peternel.

Sud danas nije razmatrao Budinov prijedlog da se Z. Peternel iz istražnog zatvora pusti uz jamčevinu. Z. Peternel je kao jamstvo ponudila bratov stan od 50 kvadrata, a njezina obrana smatra da taj stan na tržištu vrijedi 1300 eura po kvadratu. No sud je zauzeo stav da bi radije vidio procjenu vještaka o vrijednosti stana, prije no što eventualno donese odluku o puštanju na slobodu uz jamčevinu. Stoga Budin nije ni predložio jamčevinu, no najavio je da će to učiniti do kraja tjedna.

Mjere osiguranja proširene na članove obitelji

– Vještaci će napraviti procjenu, a o jamčevini će se odlučivati na posebnom ročištu – pojasnio je Budin.

I tako je Z. Peternel do daljnjeg vraćena u Remetinec, a iza zidina zagrebačkog zatvora borave i Nadan Vidošević te Zdravko Livaković. Obojica su osumnjičeni u krakovima afere Remorker - Vidošević u aferi HGK, a Livaković u aferi HAC. I obojica imaju većih problema od istražnog zatvora, jer je USKOK tražio i dobio da se njima dvojici te članovima njihovih obitelji odredi privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi. Na taj način USKOK je htio osigurati da u slučaju osuđujuće presude Livaković i Vidošević vrate sume za koje se sumnjiče. U Vidoševićevom slučaju riječ je o 35 milijuna kuna, a o Livakovićevom o 24 milijuna kuna.

Mjere osiguranje proširene su na članove njihovih obitelji, jer iz podataka Porezne uprave, Livakovića majka, te Vidoševićeve supruga, kćeri i majka ne mogu opravdati razlike u svojim prihodima i rashodima. Tako je Livakovića majka, koja je u mirovini 12 godina, te godišnje primi ukupno 35.000 kuna mirovine, 2008. kupila stan od 95 kvadrata, koji je platila 1,1 milijun kuna.

Kako to premašuje njezina primanja, USKOK sumnja da je stan financiran novcem koji je Livaković stekao na nezakonit način, pa je na stan i pripadajuću garažu stavljena blokada. Livakoviću je blokiran i stan u Arbanasima od 125,88 kvadrata s garažom, brod te poslovni udjeli u jednoj tvrtki, a ne smije prodati ni dionice koje ima. Vidoševiću i njegovoj supruzi i kćerima zabranjena je prodaja automobila; dva mercedesa, mini coopera i smarta, a Vidoševićevoj kćeri Hani i majci Mariji Tudor Vidošević, blokirani su i poslovni udjeli u društvu BOR HZA, nominalno vrijedni oko 2,6 milijuna kuna.

Komentara 18

BI
BILAlegenda
17:43 13.01.2014.

"lep ko greh" - a sada mora da pazi kada mu padne sapun na pod...

BI
BILAlegenda
17:54 13.01.2014.

sto je sa racunima u Svicarskoj? jeli, Bajicu? ako neces ti. onda daj meni. pa cu ti ja pronaci sve racune u Svici i Austriji doticnog gospodina Vidosevica.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
18:02 13.01.2014.

Istražni zatvor joj je produžen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. ali ako stan vrijedi više od 1300€ po kvadratu, možda ju puste. jer onda valjda neće moći utjecati na svjedoke? ili što? ne kužim - kakve veze ima vrijednost stanatana sa utjecajem na svjedoke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije