Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mijenja se statut

Novi HGK: 
Sprema se otkaz za 140 zaposlenih

Sabina Škrtić nova v.d. predsjednik HGK
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
17.12.2013.
u 11:33

Smanjenje članarina vrijedit će možda već od sljedeće godine.

U srijedu se održava skupština HGK, prva nakon uhićenja Nadana Vidoševića i na mjesto v.d. predsjednika postavljene pomoćnice ministra gospodarstva Sabina Škrtić. Na skupštini bi se trebao prihvatiti Statut, a kako doznajemo, najvažnije izmjene vezane su za ukidanje doprinosa, smanjenje članarina možda već od sljedeće godine, biranje predsjednika volontera s najmanje 15 godina radnog iskustva u realnom sektoru te izvršnog direktora koji bi morao imati 10 godina radnog iskustva i bio bi u Komori stalno zaposlen.

Presudno iskustvo

Prijedlog je rezultat kontakata koje je v.d. predsjednica obavila sa svim članovima Upravnog i Nadzornog odbora Komore te članovima Skupštine. Zaključak svih bio je da je Komora potrebna institucija, ali da njezinu funkciju treba pojačati. Tjedan dana nakon usvajanja Statuta uputio bi se kandidacijski poziv za odabir predsjednika. Njega će birati svi članovi Skupštine, pred kojima će se potencijalni predsjednik morati javno predstaviti petominutnim govorom o viziji i planovima za Komoru te dati mogućnost skupštinarima da mu postavljaju pitanja. Konačna odluka donijela bi se u dva kruga glasovanja.

Predsjednik Komore, kako doznajemo, morat će imati iza sebe 15 godina radnog iskustva, od čega 10 godina na rukovodećim pozicijama. U poduzetničkim krugovima već se neko vrijeme širi informacija kako je ta funkcija namijenjena Draganu Kovačeviću, inače HNS-ovu kadru i sadašnjem čelniku Janafa. Kovačević nam takvo što nije htio komentirati, ali činjenica je da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini stranački kadar koji zadovoljava tražene kriterije. Iz HNS-a su jučer priopćili da informacija nije točna i da će članovi Skupštine birati predsjednika prema propisanoj proceduri. Neki od članova Skupštine misle da i nije bitno je li predsjednik član stranke ili ne, dok su neki jasni da predsjednik, kao i direktor, moraju biti ljudi iz biznisa. Članovi, s kojima smo kontaktirali, smatraju potrebnim smanjiti članarine.

Najavljeno ukidanje doprinosa neće im donijeti tolike uštede, ali će smanjiti prihod Komore, prema procjeni, 10 posto. Prijedlog je i pojedinaca da predsjednik pokrene plan povezivanja HGK, HOK-a i HUP-a. Izvršni direktor će se birati javnim natječajem, morat će imati 10 godina radnog iskustva, od čega pet godina na rukovodećoj poziciji, a automatski će biti i član Upravnog odbora Komore. Nakon uvida u situaciju i poslovanje Komore, uočeno je da nema jakog financijskog čovjeka i da je taj sektor zanemaren. Zato će i jedan od uvjeta izvršnog direktora biti da ima znanja u financijama. S novim ustrojem popravila bi se i kontrola unutar Komore te bi se uveo plan investicija. Uvest će se i pravilnik o nabavi, a bio bi znatno postrožen, što i nije čudno s obzirom na to da je među ostalim i zbog toga uspjela pronevjera novca iz Komore.

Tako bi predsjednik mogao donijeti odluke vezane za nabavu samo do iznosa od milijun kuna. Iznad toga, do iznosa od 5 milijuna kuna, odluku bi donosio Upravni odbor, dok bi za iznose iznad toga odlučivala Skupština. Plan je i centralizirati financije i proces nabave, a neke aktivnosti staviti u outsourcing.

Startna pozicija

Broj članova Upravnog i Nadzornog odbora smanjio bi se, a županijske komore ubuduće bi birale po jednog predstavnika u Skupštini, a ne dva, kao dosad. Ostali članovi birali bi se kroz gospodarska vijeća HGK. Novi predsjednik tako bi dobio dobru startnu poziciju jer bi velik dio problema bio raščišćen, a ono što bi morao napraviti jest neizbježno dovesti stručne ljude u neke sektore, ali i otpustiti dio zaposlenih. Grube procjene kažu da bi umjesto 640, u HGK bilo dovoljno 500 ljudi.

Komentara 3

DE
dex2811
22:12 17.12.2013.

u HGK radi 630 ljudi???? pa mi smo fascinantni po svim pitanjima.

ZD
zdepar
11:26 18.12.2013.

a nakon toga tsunami sdp-ovih uhljeba

DU
Deleted user
13:38 18.12.2013.

Predsjednik volonter s najmanje 15 godina radnog iskustva ?! Znači predsjednik će biti stranački kolega jer niti jedan čovjek ne želi besplatno raditi i snositi takvu odgovornost. A koliko će se truditi budući predsjednik možemo pretpostaviti, sve naopako i ništa dobro ne donosi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije