Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.03.2017. u 11:25

Premijer Plenković pridonio je jačanju povjerenja kreditora, ali kriza nije gotova i za Agrokor će trebati politiku nevidljive ruke

U kafićima, trgovinama, na ulici, u tramvaju glavna je tema Agrokor. Zabrinuti su dobavljači, zaposlenici Agrokora i tvrtki koje s njim posluju, rođaci tih ljudi... Svi.

Općoj panici o kojoj se više ne govori ispod glasa kumovala je i histerija na tržištu kapitala te iznosi dugova kojima se bez previše podloge licitiralo u javnosti. Kredit od 300 milijuna eura smirio je paniku, ali i kupio vrijeme za trezvenije razmišljanje prije donošenja odluka. Ivica Todorić osigurao je novac za plaćanje dospjelih obveza dobavljačima i državi, a realizacijom kredita poslana je poruka dijelu interesnih krugova koji su očekivali da će u panici preuzeti najveću hrvatsku tvrtku ispod cijene da Todorić neće preko noći odustati od carstva koje je gradio 25 godina, nego da ima namjeru igrati ulogu u restrukturiranju kompanije.

Da bi mu to moglo poći za rukom, pokazuje i promjena raspoloženja dijela vjerovnika koji su ublažili retoriku. Spremniji su na kompromis o prolongiranju ročnosti kredita, čuje se da je moguće očekivati otpis dijela kamata koje su na iznimnim visinama, ali i da će Todorić kojeg su u srijedu tjerali iz kompanije ostati važan suvlasnik nakon restrukturiranja. Dobavljačima će novac biti proslijeđen do kraja tjedna, čime je uklonjena bojazan da bi nečija blokada mogla pokrenuti domino-efekt, od čega se najviše strahovalo. Rusi su opet podmetnuli leđa i još se jače izložili na hrvatskom tržištu, a navodno se za slično sprema i njemačka banka.

Strateška hrvatska kompanija Agrokor tako postaje interesno polje dviju velikih ekonomija – Rusije i Njemačke, a može li se iz te igre, u kojoj ima i političkog konteksta, izvući korist za hrvatsko gospodarstvo, pitanje je na koje će, čini se, odgovoriti sam Todorić. Vlada se srećom uključila u rješavanje krize, a poruke premijera Andreja Plenkovića kojima je smirivao paniku bile su ključne za jačanje povjerenja kreditora.

Kreditom je smirena panika, ali time se ne briše problem. Vlada mora budno morati pratiti razvoj situacije i koristiti politiku nevidljive ruke.

>> Investitori odobrili dodatnu tranšu novca Agrokoru

>> Agrokor je hrvatski General Motors, ne smije pasti

Komentara 1

JO
jocorluka
20:54 17.03.2017.

Zasto bi drug Todorić izišao iz Agrokora jer ga neki Petrov koji izjavljuje da Todorić mora iz Agrokora;agrokor je u 100% vlasnistvu Todorića i dakako da kojekakvi petrovi i njima slični uz pomoć medija htjeli bih da rasture agrokor iako nemaju za to nikakve legalne osnove;dakle čak i tržište ne drži hr medije i petrova za ozbilje.A imovina agrokora daleko prelazi potrazivanja i dugove, dakle da dodje do potpune prodaje Agrokora,todoriću bih ostao veliki novac, a izbacivanjem druga Todorća iz uprave bile bih moguće muljaže na štetu Todorića,dakle zbog toga se todorić poziva da napusti upravu agrokora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije