Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolja vina kontinentalne Hrvatske

Šampion ledena berba Bodrena

23.07.2014. Hum na Sutli - Boris Drenski, vlasnik vinarije Bodren proizvodi predikatna vina s kojima redovito osvaja svjetske medalje i priznanja sa svojim vinima diljem svijeta.  Photo: Matija Topolovec/PIXSELL
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/2
27.05.2016.
u 12:33

Ove je godine na ocjenjivanje dostavljeno rekordnih 313 uzoraka vina, a dodijeljena su tri velika zlata, 88 zlatnih i 141 srebrno odličje

Boris Drenški, vlasnik vinarije Bodren, s ledenim vinom berbe 2011. šampion je 48. izložbe vina kontinentalne Hrvatske, objavio je za medije gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec najavljujući održavanje izložbe 3. i 4. lipnja kada će nagrađenim vinarima biti uručena odličja.

Ove je godine na ocjenjivanje dostavljeno rekordnih 313 uzoraka vina. Dodijeljena su tri velika zlata, 88 zlatnih, 141 srebrno odličje te 46 brončanih i 10 posebnih priznanja. Vina je ocjenjivalo povjerenstvo od 16 degustatora, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske i pet predstavnika zelinskih proizvođača marke vina „Kraljevina Zelina”, pod vodstvom prof. dr. sc. Stanke Herjavec sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Nove nade

− Stižu nove generacije mlađih školovanih vinara, a sve se više ulaže i u tehnologiju pa su vina koja dolaze na ocjenjivanje iz godine u godinu sve bolje kakvoće − naglašava Košćec. Podsjeća da Sv. Ivan Zelina ima dugu i bogatu povijest proizvodnje vina te se može pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od stoljeća i pol. Naime, prva hrvatska izložba vina održana je upravo u Zelini 1860. godine.

I u novijoj povijesti hrvatskog vinarstva izložbe su u Zelinu mamile brojne vinare pa je tako na dosadašnjih 48 izložbi ocjenjivana kakvoća više od deset tisuća uzoraka kontinentalnih vina.

Što se ovogodišnjeg natjecanja tiče, najbolje ocijenjeno vino iz autohtone lokalne sorte kraljevina ono je OPG-a Puhelek-Purek berbe 2015., dok je njihov pjenušac Kraljica pobrao nagradu za najbolji vizualni identitet boce.

Dvostrukim odličjem okitili su se i Iločki podrumi, dobili su medalje za traminac iz 2015. i graševinu iz 2011. Baronial vinarije Vuglec breg najbolji je pak u kategoriji pjenušaca, dok je OPG Mihalić za ayberry iz 2015. pobjednik kategorije voćnih vina.

Francuzi u Zelini

Titulom najboljih u svojim kategorijama ocijenjeni su: chardonnay 2015. iz podruma Kolar, mješavina crnih sorata iz 2014. vinarije Pinkert, frankovka 2012. iz vinarije Osilovac, rajnski rizling iz 2015. OPG-a Vlahović te traminac iz 2012. spravljen u vinariji Šafran.

U okviru ovogodišnje izložbe bit će održano i više stručnih predavanja i radionica, u Zelini posebno izdvajaju goste iz Francuske. Tako će Pierre Yves Bournerias s Instituta Oenologique de Champagne govoriti o proizvodnji pjenušavih vina klasičnom metodom, dok će Eric Taillet održati prezentaciju i degustaciju šampanjca. 

>>Vino koje priča o ponosu vinogradara i težaka s najljepšeg poluotoka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije