Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR VRDOLJAK:

'Ako MOL ne demantira svoje priopćenje, spreman sam pustiti u javnost cijelu snimku'

Ivan Vrdoljak
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
25.07.2014.
u 19:45

Peti krug pregovora Vlade i MOL-a oko INE nije rezultirao rješenjem

Propala je peta runda pregovora o Ini između MOL-a i pregovaračkog tima Vlade. Nakon provedenih sat i pol u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici dvije su strane sve dalje jedna od druge i čini se da je dogovor nemoguć. Međusobno se optužuju i jedino što je jasno jest to da MOL nema namjeru pristati na dekonsolidaciju Ine niti će odustati od upravljačkih prava u kompaniji u kojoj ima 49,08 posto vlasništva. I prije i poslije sastanka MOL je o svojim stavovima izvijestio javnost priopćenjima. U posljednjem su istaknuli da im ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije dao uvid u službenu poziciju Vlade o prijedlogu upravljačkog modela u Ini koju je predložio Nadzorni odbor tvrtke te da nije mogao potvrditi da je dekonsolidacija Ine iz MOL-a preduvjet svakog dogovora s Vladom. Priopćenje je objavljeno i u Financial Timesu.

– Pokušavaju me diskreditirati kao osobu i prikazati kao nesposobnog ministra. Ni zbog kakvih članaka u medijima koje objavljuju neću odustati jer je Hrvatska moja jedina država i u njoj sam ja ministar pa zbog toga i branim njezine interese – poručio je Vrdoljak pa citirao izreku: “Ne vjerujte ljudima koji lažu”.

Pregovori se snimaju

Podsjetio je da se sastanci pregovora snimaju.

– Ne demantira li MOL svoje riječi, spreman sam objaviti cijelu snimku pa ćemo vidjeti tko laže i tko pokušava diskreditirati ministra hrvatske Vlade – zaprijetio je MOL-u Vrdoljak. – Naravno da im je bilo lakše razgovarati sa Sanaderom, koji je prodao hrvatske nacionalne interese. Njime su bili zadovoljni i nisu ga nikad diskreditirali. Sa mnom neće tako proći – izjavio je Vrdoljak.

Arbitraža 11. kolovoza

MOL u priopćenju kaže i da, “unatoč obećanjima ministra, nije bilo moguće raspraviti pitanja od poslovne važnosti te nam nisu izneseni ni prijedlozi za regulatorno unapređenje poslovne klime”. Vrdoljak demantira i taj dio tvrdeći da je odgovorio na sva pitanja MOL-ovih predstavnika i kaže da se o regulatornim pitanjima nije ni trebalo razgovarati. Unatoč oštrim tonovima, i jedna i druga strana potvrdile su da su spremne dalje pregovarati. Vrdoljak vodi pregovore u skladu s pregovaračkim okvirom koji je prihvatila Vlada, što je nekoliko puta isticao i premijer Zoran Milanović. U njemu stoji zahtjev za dekonsolidaciju Ine te za drugačijim rasporedom snaga u upravi Ine, koja ponovno mora postati izvršno upravljačko tijelo. Hrvatska strana u okviru traži i investicije od 3,5 milijarde dolara u pet godina – dvije u istraživanja, a 1,5 milijardi u rafinerije. Pregovore valja gledati i u kontekstu početka arbitražnog procesa u kojem je Hrvatska tužila MOL da je upravljačka prava dobio mitom. Taj proces počinje 11. kolovoza, a s obzirom na pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu u slučaju Ina, može se očekivati da će sud u Ženevi UNICTRAL uzeti u obzir odluke hrvatskog pravosuđa, što bi automatski značilo presudu u korist hrvatske strane.

Uoči pregovora u javnosti se povela rasprava o Vrdoljakovu prijedlogu da država otkupi dionice Ine od MOL-a i time riješi probleme u odnosima sa strateškim partnerom. Iz Banskih dvora poslana je poruka da Vlada o tome nije raspravljala, a dio SDP-ovih ministara govorio je da ta opcija nije realna. Ipak i poslije pregovora Vrdoljak ističe da će pokušati ostvariti plan i otkupiti Inu. Otkup dionica, prodaja većinskog udjela trećoj strani ili dogovor MOL-a i Vlade opcije su od kojih nakon petog kruga pregovora najmanje vjerojatna djeluje ona najjednostavnija – dogovor.

>> ‘Vlada otkup dionica Ine od MOL-a nije ni razmatrala, to je samo Vrdoljakova ideja’

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar softmoby
softmoby
13:08 25.07.2014.

da smo pravna država ugovor o preuzimanju INA-e proglasio bi se ništetnim jer se je do upravljačkih prava došlo na nezakonit način što proizlazi iz pravomočne presude sanaderu, a ovi iz mol-a bi se i te kako koprcali i ne bi nam se kočeperili po državi...mađarska bi tako nešto bez pardona napravila, pogledajte kako brane kriminalca hernadija

VO
Vojnica
16:01 25.07.2014.

Svaka druga civilizirana drzava bi tuzila MOL zbog kriminalnog preuzimanja i uništavanja INAe. Doslovno su ih filetirali. Niti u od ugovora i obaveza nisu ispunili te uz to mitom na ilegalan nacin dosli do uprave. Jedino naši nesposobni korumpirani politicari zele kriminalcima jos platiti 1,6 mrd €

PL
@ploto@
13:24 25.07.2014.

Ima puno pitanja na koje prethodno MOL treba odgovoriti,a naši petljanci bi opet mogli sve zaribati.Treba čekati pravomoćnu presudu protiv Sanadera za mito i nakon toga se mora krenuti u poništavanje dionica koje je MOL stekao na nezakonit način,uz istovremenu izmjenu modela upravljanja sa INA,koji je protivan hrvatskim zakonima.Uz to postoje i tužbe Vlade RH protiv MOL-a i obrnut.Tek nakon okončanja tih sporova na Arbitražnom sudu,može se pregovarati o prodaji dionica MOL-a.Odnosno tek tada će se znati sa koliko dionica MOL raspolaže,uključujući prethodno riješene sve dubioze I međusobna potraživanja MOL-a I INA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije