Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpisan sporazum

Luka Ploče postaje logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu

Luka Ploče
Ivo Čagalj/PIXSELL
20.11.2014.
u 13:02

Lociranjem svih usluga u jedno središte racionalizirat će se troškovi opskrbnog procesa istraživanja ugljikovodika

Luka Ploče postat će logističko središte za istraživanje ugljikovodika unutar kojeg će nalaziti sve potrebne usluge za operatere koji će se baviti istraživanjem nafte i plina na Jadranu. Ustanovljeno je tako sporazumom koji je danas potpisan između Agencije za ugljikovodike i Luke Ploče d.d. Njime će se racionalizirat će se troškovi opskrbnog procesa istraživanja ugljikovodika na Jadranu, a ujedno omogućiti da se primjenjuju najviši standardi u zaštiti okoliša i prirode.

Otvaranje ovakvog centra, ističe Agencija za ugljikovodike, prilika je za osnaživanje regionalnog i lokalnog gospodarstva, a neminovno ostvaruje i pozitivne efekte na državni proračun. Unutar logističkog središta u Pločama bit će smještene inspekcijske, logističke, naftne, bušačke, građevinske i skladišne kompanije, radionice za strojnu obradu, a na raspolaganju će biti i usluge remonta, pomorske i lučke usluge, građevinske, prijevozne te usluge smještaja i prehrana. Faza istraživanja trajat će pet godina, dok investicije u jedno istražno područje mogu varirati od 50 do 150 milijuna eura.

- Formiranje i organizacija logističkog središta u Luci Ploče omogućuje Agenciji za ugljikovodike transparentniju i učinkovitiju kontrolu troškova i aktivnosti investitora prilikom obavljanje istražnih radnji. Uspostava logističkog središta je uobičajena praksa u državama koje se bave istraživanjem i eksploatacijom na moru. Tako primjerice, logistička središta u Norveškoj ostvaruju godišnji prihod od preko 300 milijuna eura te zapošljavaju oko 1500 djelatnika. Obzirom na slične logističke centre u svijetu, naša procjena je da će u fazi istraživanja biti otvoreno do 200 novih radnih mjesta - istaknula je prilikom predstavljanja projekta Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike.

- Luka Ploče može potpunosti ispuniti sve funkcije koje joj je dodijelila Agencija za ugljikovodike. Operativne prednosti Luke Ploče su njezini prostorni kapaciteti, pristup samoj luci, prometna povezanost, raspoloživost skladišnih prostora te jedina luka u Hrvatskoj koja ima najveći maksimalni gaz od 17 metara. Logističko središte rasprostirat će se na 80 do 100 tisuća m2 200 metara obale i svakako će dodatno pridonijeti poslovanju Luke Ploče, ali i razvoju popratne lokalne industrije - rekao je Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luka Ploče d.d.

>>Za luku Ploče 100 milijuna eura

>>Luka Ploče u dokapitalizaciji upisuje 200.353 nove dionice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije