Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na tvrdnje sindikata

Ina: u izdvajanju maloprodaje zaštićena radnička prava

Ina
Foto: Robert Anic/PIXSELL
09.02.2016.
u 16:26

Inin istup reakcija je na jučerašnje tvrdnje s konferencije za novinare sindikata Nova solidarnost, prema kojima su Ini radnici zastrašeni zbog otkaza i smanjenja primanja.

Ina je danas priopćila kako je uvođenje novog modela upravljanja maloprodajom provedeno po zakonu i u suradnji s predstavnicima radnika, pri čemu je maloprodaja ostala u Ininom vlasništvu, a radnička prava zaštićena.

Inin istup reakcija je na jučerašnje tvrdnje s konferencije za novinare sindikata Nova solidarnost, prema kojima su Ini radnici zastrašeni zbog otkaza i smanjenja primanja.

To je, kako se čulo na konferenciji, bilo posebno izraženo prilikom nedavnog izdvajanja maloprodaje iz sastava Ine u tvrtku Maloprodajni servisi, čime je 800 zaposlenika od početka veljače ostalo bez radnih mjesta, ostalima su osjetno smanjena radnička prava, a primanja smanjena za 30 posto. Sindikat tvrdi da je time prekršeno više zakona i sporazuma te konvencija o pravima radnika.  Ina tvrdi da je uvođenje novog modela upravljanja maloprodajom provedeno sukladno zakonu pri čemu se maloprodajno poslovanje ne izdvaja iz Ine.

"Sva maloprodajna imovina, benzinske postaje i roba na benzinskim postajama ostaju u Ininom vlasništvu te su novim modelom upravljanja samo poslovi operativnog upravljanja Ininim benzinskim poslovima predani na upravljanje tvrtki INA Maloprodajni servisi koja je u stopostotnom vlasništvu Ine. Sukladno tome i svim radnicima koji su obavljali  poslove na Ininim benzinskim postajama ponuđen je prelazak na rad u INA Maloprodajne servise", kaže se u priopćenju.

Ujedno se podsjeća da je novi model upravljanja maloprodajnom mrežom pokrenut na temelju Sporazuma kojeg su ljetos potpisala tri sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora za Inu (INAŠ - Sindikat naftne djelatnosti, Sindikat naftnog gospodarstva – SING i Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske – EKN), Radničko vijeće Ine te predstavnici INA Maloprodajnih servisa i Ine.

Svim radnicima na Ininim maloprodajnim mjestima ponuđen je prelazak u novu tvrtku unutar INA Grupe uz kontinuitet staža, materijalna prava prilagođena tržištu rada koja su još uvijek konkurentna primanjima na maloprodajnom tržištu te šestomjesečno obeštećenje razlike plaće, kažu u Ini. Dodaju da će radnici koji nisu željeli prijeći u novu tvrtku biti zbrinuti sukladno kolektivnom ugovoru, uz otpremninu znatno višu od hrvatskog prosjeka.

Bitnim u Ini smatraju i to da su se potrebna radna mjesta popunila novim zapošljavanjem kako bi se osigurao nesmetani rad svih benzinskih postaja. 

>> Sindikati: Hrvatska nafta ne smije biti prodana u izvoz

Komentara 1

NA
navijeke
16:36 10.02.2016.

No "slučajno su zaboravili" pripomenuti kako u slučaju neispunjenju plana zarade bilo koje benzinske postaje pridržavaju pravo da tu postaju daju u franšizu. A planovi su toliko "realni" da je potpuno jasno o čemu se radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije