Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje

HPB: gubitak uz rekordnu dobit

HPB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
14.02.2015.
u 19:00

Za "Protegine" kredite, koji su većina lošeg portfelja, izdvojili su ukupno dvije milijarde kuna

HPB ima rekordni gubitak od 630,5 mil. kn, nakon rezerviranja 928 mil. kn za loše kredite, ali i rekordnu operativnu dobit u 2014., 296 mil. kn. Već u rujnu državna je banka bila primorana iskazati golem gubitak, nakon što je HNB na uzorku portfelja na kojem je radio superviziju, primijenio strožu metodologiju rezervacija. Premda je posljednjih šest godina bivši čelnik Čedo Maletić, čisteći (blago rečeno) loš portfelj koji mu je ostavio prethodnik Josip Protega, već izdvojio oko 1 mlrd. kn za rezervacije, s prošlogodišnjim pokrivanjem cifra je narasla na impresivne 2 mlrd. kn. Loši su im krediti sad pokriveni 60%, dok je tržišni prosjek 50%.

Banka je već krenula u restrukturiranje i mora ga završiti u prvoj polovini godine, što je uvjet koji joj je postavio Bruxelles, žele li državi dati zeleno svjetlo za dokapitalizaciju. Zasad ni HNB nije pokrenuo posebne akcije, premda je adekvatnost kapitala pala na tek 6,7% i gotovo je upola niža od zakonskih 12%. No, osim što je to pitanje kapitalne održivosti banke, restrukturiranje je i "biti ili ne biti" za njezina novog čelnika Tomislava Vuića: iako je izborna godina i postoji velika šansa da mu mandat ne potraje, o tome koliko će kvalitetno provesti restrukturiranje i povećati efikasnost ovisi i njegova karijera. S jedne strane moguće je da će mu, po inerciji, naplati li se dio rezerviranih kredita, rezultat porasti i pasti u ruke kao zrela kruška, dok, s druge strane, kapitalno slabljenje banke visokim rezervacijama smanjuje njezinu atraktivnost u situaciji kad se priprema privatizacija.

Nadajmo se da paranoici nemaju pravo kad sumnjaju da je to put u jeftinu prodaju. Ne bi bilo fer, posebno kad operativna dobit, rast kredita stanovništvu od 7% i kamatnih prihoda od 12%, svjedoči da – rade dobro.

>> Država će dokapitalizirati HPB, čeka se dozvola Komisije

Ključne riječi

Komentara 3

RO
rodjo123
21:35 14.02.2015.

A šta je sa sudskim procesom za aferu "Bankomat"? Milijardu kuna loših plasmana i nikom ništa? Kakva prćija od države.

IV
Ivanveliki
19:19 14.02.2015.

zanimljivo, sve strane banke imaju ekstraprofite a naša...

GE
gemist
19:43 14.02.2015.

Lijepo pise da je onaj zalizani natukao milijardu losih kredita i sad ga fuckaj,njemu naravno nista,a desilo se,milijarda sim ili tam,a nije njegova pa da o tome razbija glavu,a pomogao podobne,procjenil da mu kvadrat sikare vrijedi kod da je na Wall Streetu,evo kredit,na,nije moje,a poslije se pravim lud

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije