Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veći kapital

Država prolongirala rok za vraćanje kredita bankama i osigurala novac za Petrokemiju

'14.12.2009., Zagreb - Darinko Bago, predsjednik Uprave Koncar grupe i predsjednik Hrvatskih izvoznika. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
26.08.2014.
u 14:45

Ako prodaja HT-a i Končara ne bude uključivala više manjih ulagača, likvidnost na burzi neće se popraviti

Predstojnik ureda DUDDI-ja Mladen Pejnović potvrdio nam je da će se prodaja 22,82 posto dionica Končara i 3,49 posto dionica HT-a na burzi obaviti na jesen, kako kaže, kad nakon ljeta malo oživi burza.

Sudionici tržišta kapitala kažu da bi uvrštenje tih dionica moglo popraviti likvidnost burze. No upitno je hoće li se to i dogoditi jer je njihova prodaja predviđena dražbom ili blok-transakcijom, što znači da će ih vjerojatno kupiti neki veći igrač na tržištu.

– Koliko će prodaja utjecati na likvidnost, ovisi o modelu prodaje.

Prodaja udjela trebala bi biti razbijena kako bi se u kupnju moglo uključiti više manjih ulagača – kaže Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze. Sudionici tržišta smatraju da je prodaja državnih dionica Končara dobra jer pokazalo se je da tvrtke u kojima država ima manji utjecaj imaju bolje upravljanje, odnosno dolaskom privatnih ulagača povećava se njihova efikasnost. Iako je prodaja dionica Končara mnoge iznenadila, ona je previđena strategijom upravljanja državnom imovinom.

Prema najavama prvi nacrt prodaje državnih tvrtki za sljedeću godinu, koji se treba predočiti EK, mogao bi biti gotov u rujnu. I dok sudionici tržišta kapitala pozdravljaju prodaju Končarovih dionica, pitaju se je li potrebno da se taj novac potroši za dokapitalizaciju Petrokemije. Samo zato što se godinama ulaže u tu kutinsku kompaniju, a većih pomaka nije bilo.

U prvom i drugom krugu država mora uložiti u Petrokemiju 250 milijuna kuna. Ovih dana Ministarstvo gospodarstva vodilo je razgovore s bankama o mogućnosti prolongiranja postojećih obveza kako bi imalo novac za Petrokemiju, a bankama vratilo novac od prodaje Končara.

Mirovinski fondovi, bez obzira na očekivanja, nisu sudjelovali u prvom niti će u drugom krugu dokapitalizacije, ali kako doznajemo, moguće je da to učine u trećem krugu. Ali tek trebaju napraviti računicu u kojem iznosu iako im je odnedavno otvorena mogućnost da u pojedinoj tvrtki mogu biti izloženi 20 posto.

>>Samo država želi ulagati u Petrokemiju

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
16:43 26.08.2014.

Dajte više ugasite tu Petrokemiju. To je postrojenje staro isto kao i OKI na Žitnjaku. Sagrađeno prije 60 godina kad je nafta bila jeftinija od vode. To je tehnologija konjskog pluga i sijanja rukom. Zato, to nitko ne želi ni za jednu kumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije