Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljski PZU gubi utrku

Croatia osiguranje ide Adrisu – daje više

croatia osiguranje
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
17.12.2013.
u 20:40

PZU je smanjenjem cijene po dionici pogrešno procijenio i ispao iz igre

Novi vlasnik Croatije osiguranja postaje Adris grupa!

Hrvatski je duhanski div izdašno povisio svoju ponudu za preuzimanje Croatije osiguranja, dok je konkurentski PZU svoju snizio, informacija je koju doznajemo iz dobro upućenih izvora. O obvezujućim će se ponudama Vlada službeno izjasniti možda već sutra, s obzirom na to da joj nakon propale privatizacije HPB-a gori pod nogama da novcem od prodaje CO-a popuni proračunske rupe.

Kockanje na krivu kartu 

I bez konkretnih brojki promjena u obvezujućoj ponudi u odnosu na neobvezujuću dovoljno govori o tome kome je i koliko stalo da preuzme 30 posto hrvatskog tržišta osiguranja.

A kad se interes izrazi u brojkama, pomak u cijeni po dionici koji je napravio Adris iznosi gotovo 180 eura, dok je poljska ponuda pala ravno 100 eura. Adris je za 41,80 posto dionica CO-a, prema toj računici, ponudio 128,26 milijuna eura, 23,76 milijuna više nego prije dva mjeseca. Istodobno, PZU je snizio svoju cijenu sa 142,5 na 126,5 milijuna eura za 50 posto dionica, pogrešno procjenjujući da će zbog informacija koje su i oni i njihovi konkurenti mogli doznati u dubinskom snimanju poslovanja CO-a splasnuti i entuzijazam Adrisa.

Kockali su se očito na pogrešnu kartu, jer im se nipošto ne može pripisati manjak interesa. Lobiranje, politička diplomacija i izravno prozivanje konkurencije trajalo je s poljske strane tijekom cijelog procesa privatizacije.

No, premda je Adris mudro šutio, cijela je gospodarska scena i te kako svjesna koliko mu je stalo do te akvizicije; osim što je duhanski biznis na izdisaju i globalno nailazi na sve više problema, dioničare tvrtke već jako dugo “svrbi” višak gotova novca koji gubi na vrijednosti sa svakim danom s kojim se ne “okreće”. Premda im se krakovi već neko vrijeme šire u nekoliko smjerova; ni hotelski biznis, ni uzgoj ribe, ni maloprodajna distribucija tiskovina nisu toliko profitabilni kao osiguravateljska industrija. Upućeniji u njihovo poslovanje znaju da ih zanimaju i drugi oblici financijske industrije. Da žele dalje razvijati poslovanje CO-a i širiti utjecaj u regiji svjedoči i činjenica da su ostali pri svojoj prethodnoj ponudi za dokapitalizaciju od 130 milijuna eura, što je 2,5 puta više od PZU-ovih 50 milijuna eura.

Viđeno - kupljeno

Zašto je PZU, nakon toliko truda, riskirao sa dva milijuna kuna nižom ukupnom ponudom za 8,2 posto više dionica, ostat će prava enigma. Je li moguće da su ih ohladile samo precijenjene nekretnine CO-a?!

– Ako kupuju stan koji nije u njihovoj državi, Poljaci žele da bude čist 1/1. Ako nije, ne vrijedi kao onaj bez hipoteke – čulo se u jednom trenutku s poljske strane.

No, da je to jedini razlog, djeluje prilično naivno, ako su ozbiljno ciljali na preuzimanje Croatije, tim više što je Vlada, u finišu privatizacije, poslala poruku da će veći ponder imati ponuđena cijena za dionicu nego za dokapitalizaciju.

Do trenutka u kojem je propala prodaja Hrvatske poštanske banke, Vlada je demagoški tvrdila da će više cijeniti kapital koji će se naknadno uložiti u poslovanje CO-a, premda je to bilo u potpunoj suprotnosti s njezinim interesima. Proračun može puniti samo “živa lova”, nikakva dokapitalizacija, ona je bitna samo kompaniji i njezinim dioničarima za budući razvoj. Od otvaranja natječaja za privatizaciju širile su se, naime, informacije da za osnovno poslovanje CO-a i ispunjenje kapitalnih zahtjeva Solvencyja II nije potrebno više od 20 do 30 milijuna eura dodatnog kapitala. Sav preostali iznos namijenjen je širenju i akvizicijama u regiji. Je li Poljacima netko iz Vlade dao pogrešan mig o tome hoće li se u konačnici više cijeniti ponuda po dionici ili kapital, jer to nikad nije definirano crno na bijelo? Ili je Adris dobro procijenio da konkurencija neće povećati ulog pa se osigurao sa 70 eura više po dionici od PZU-ove prethodne ponude. Što god bilo, dobra je stvar da je ponuda rasla oko 20 posto, na otprilike onu razinu po kojoj se slične transakcije realiziraju i u regiji. Predsjednik uprave PZU-a Andrzej Klesyk u ekskluzivnom intervjuu za Večernji list svojedobno je rekao da će, kupi li Croatiju Adris, tvrtka ponovo u prodaju za tri do četiri godine, jer Adris, unatoč svojoj snazi na nacionalnom tržištu, ipak nije međunarodni igrač. Budućnost će pokazati je li i hrvatski igrač u špekulativnom manevru i kani li zaraditi preprodajom CO-a. Činjenica da Adris nije odvratio ni poneki “kostur u ormaru” CO-a, poput precijenjenih nekretnina, potvrđuje ipak tezu koja se širila osiguravateljskim tržištem, da CO uzima na “viđeno - kupljeno” i da ga nedostaci njegove “mlade” ne zanimaju prije vjenčanja.     

>> Na redu CO: U Vladi još važu je li važniji novac ili kapital

Komentara 12

TZ
TEZNO ZAKON
21:29 17.12.2013.

Ovo je pretvorba i privatizacija hrvatskog drzavnog blaga u ruke komunista i mafije u Istru ! Ustajte Hrvati !!

TE
TechnoCroat
21:53 17.12.2013.

To mi malo mirise da su Poljaci prvo snizili cjenu a onda je to javljeno Adrisu. Takva mala razlika je vrlo rijetka u ponudama zatvorenog tipa.

TZ
TEZNO ZAKON
21:11 17.12.2013.

Uskok sutra u Rovinj poslati i dokazati koliko je cigareta prodato do Irana na crnom trzistu a Hrvatskoj ni kuna poreza nije placena!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije