Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istekao rok

Adris i PZU predali ponude za Croatia osiguranje, odluka možda u srijedu

Ante Vlahović
Goran Stanzl/PIXSELL
17.12.2013.
u 17:00

Za dokapitalizaciju treba 75% glasova dioničara, i redovnih i povlaštenih.

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je jučer da su dobili dvije kvalitetne ponude za privatizaciju Croatia osiguranja: Adris grupe i poljskog PZU-a.

Obje tvrtke iznimno su zainteresirane i velika je šansa da su im obvezujuće ponude, čiji je rok jučer istekao, izdašnije od neobvezujućih, s obzirom na to da kupuju 30% tržišta. Iz Ministarstva financija neslužbeno doznajemo da bi novi vlasnik mogao biti poznat već u srijedu, a najkasnije na sjednici Vlade sljedeći tjedan.

PZU je, podsjećamo, u neobvezujućoj ponudi davao 142,5 mil. eura za 50% dionica CO-a i 50 mil. eura za dokapitalizaciju, Adris 104,5 mil. eura za 41,8% dionica i 130 mil. eura dodatnog kapitala. No, zašto bi ova privatizacija mogla proći bolje od HPB-ove?

Prvi je razlog što je osiguranje rastući biznis koji u budućnosti može računati na puno izdašnije povrate jer će se, “zahvaljujući” osipanju mirovina, police života sigurno više sklapati.

Adrisu, koji se povlači iz duhanskog biznisa, profitabilniji je od hotelijerstva gdje je profitna marža puno niža. Usto, imaju višak neiskorištenog kapitala, a malo dobrih prilika za ulaganje. PZU-u je Hrvatska važan dio “puzzlea” u širenju na regiju, a ponovno vrijedi i argument nudućeg rasta.

Jedan od problema koji bi mogao iskrsnuti u privatizaciji i na kojemu, kako doznajemo iz upućenih izvora, trenutačno rade odvjetničke snage, jest Statut CO-a prema kojemu za dokapitalizaciju trenutačno treba 75% glasova redovnih dioničara i jednako toliko povlaštenih.

Može se dogoditi da povlašteni, čiji bi se udio dokapitalizacijom smanjio, ne žele dati glas pa da novac namijenjen u tu svrhu ostane neiskorišten. Spominje se i precijenjena vrijednost nekretnina u vlasništvu CO-a, a nije isključeno da drugi investitori koji su se povukli iz utrke zbog netransparentnih uvjeta natječaja podignu tužbe.

Komentara 1

DR
drlebowski
17:08 17.12.2013.

Nakon što je prošlo dvije godine od prve najave o privatizaciji CROS-a, nakon što su unajmljeni i plaćeni konzultanti, nakon što su prisgtigle neslužbene, a onda i službene ponude, netko se sjetio Statuta. E, pa, za takve stvari stvarno moraš biti majstor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije