Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojbe o Adrisovoj kupnji CO-a

CO može biti novi regionalni igrač, no prije toga bit će otpuštanja

Croatia Osiguranje
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
06.03.2014.
u 08:47


Tržišni udio CO-a u padu godinama, a loša mu je i profitabilnost

Vlada je objavila tekst kupoprodajnog ugovora države i Adrisa o kupnji Croatia osiguranja i prihvatila njegovo potpisivanje. Iznenađenja nema, Adris će za 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju platiti 905,1 milijun kuna i obaviti dokapitalizaciju od 840 milijuna kuna, nakon čega će udjel rovinjske tvrtke u najvećoj osiguravajućoj kući biti oko 60 posto. Država će, prema najavama, zadržati udjel od 28 posto.

Zapošljavanje u krizi

– Ovo je veliki poslovni događaj za Adris grupu. Siguran sam da će vrijeme pokazati da je važan i za hrvatsko gospodarstvo. Čeka nas zahtjevan posao restrukturiranja, rasta i razvoja tvrtke. Cilj nam je da Croatia osiguranje postane regionalni lider – izjavio je Ante Vlahović, predsjednik uprave Adris grupe.

Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL

(Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL)

Dodatnih objašnjenja o spomenutom restrukturiranju u CO-u nema, ali već se zna da će se broj zaposlenih morati rezati. Kalkulira se s brojem od 600 do 1000 radnika. Iako broj ne zvuči dobro, treba imati na umu da je ta tvrtka prethodnih godina imala nepotrebno velikih zapošljavanja. Od 2006. do 2012. godine broj zaposlenih povećao se za oko 700, od čega je njih oko 200 zaposleno u četiri krizne godine. Otkad je počela utrka za Croatia osiguranje, postoje dvojbe je li ponuđena cijena preniska. Na takve tvrdnje naveo je zaključak nekih domaćih analitičara, pa čak i konzultantske kuće Roland Berger koja je isticala da treba voditi računa kako se uz CO prodaje i tržište. Drago Jakovčević, profesor osiguranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, od početka je bio protivnik prodaje CO-a te i dalje tvrdi da je društvo prodano po niskoj cijeni. No postoje i drukčija razmišljanja.

– Adrisova ponuda od 128,26 milijuna eura implicira vrijednost Croatia osiguranja od 306 milijuna eura. Uzme li se u obzir ukupan godišnji prihod Croatia osiguranja od 3,3 milijarde kuna u 2013. godini, ispada da je omjer prodajne cijene i godišnjih prihoda 0,7. Usporedbe radi, europski osiguravateljni giganti kao što su Allianz, AXA, Generali... vrednuju se po nižim cijenama – kaže Denis Fudurić, direktor tvrtke Interfinance.

Nije to posao za državu

Treba tome dodati i da je grupa Croatia osiguranje u 2013. godini ostvarila gubitak te da joj predstoji ozbiljno restrukturiranje, iz čega proizlazi, kaže, da je kupoprodajna cijena solidna. Analitičari iz područja osiguranja kažu da je potez države s prodajom CO-a dobar jer ne postoji nijedan razlog zašto bi se država trebala baviti poslovima osiguranja. Uzme li se u obzir i da tržišni udio Croatia osiguranja godinama pada te da profitabilnost nikada nije bila na zadovoljavajućoj razini, provede li Adris pametno restrukturiranje te kupi još pokojeg osiguravatelja u regiji, dobrim upravljanjem i poslovanjem, uvođenjem novih proizvoda i usluga te drugačijim pristupom tržištu moguće je kreirati respektabilnog regionalnog igrača koji bi se bez problema nosio sa stranom konkurencijom – tvrde stručnjaci s područja osiguranja.

>> Adris grupa o CO: Čeka nas zahtjevno restrukturiranje

>> AZTN: nema prepreka Adrisovu preuzimanju Croatia osiguranja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije