Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatizacija

CO i HPB bit će prodani za manje od dvije milijarde kuna

'28.02.2013., Zagreb - Dolazak ministara na redovnu sjednicu Vlade u Banske dvore. Slavko Linic.    Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
09.10.2013.
u 19:21

Cijene koje potencijalni kupci državne banke i osiguravatelja nude podbacile su u odnosu na one kojima se trguje na burzi pa nema razloga za zadovoljstvo pristiglim ponudama.

Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka ipak će se prodati u ovoj godini, a prema raspoloženju ulagača koje trenutačno vlada, razvidno je da će ministar financija Slavko Linić morati obje tvrtke prodati za svotu manju od dvije milijarde kuna. Inače Linić je isplanirao da će se od privatizacije tijekom 2013. sliti u riznicu tri milijarde kuna, pa čak i da proda CO i HPB do prosinca, mora priznati da su planovi podbacili.

Cijene koje potencijalni kupci državne banke i osiguravatelja nude podbacile su u odnosu na one kojima se trguje na burzi pa nema razloga za zadovoljstvo pristiglim ponudama.

Nije kraj natjecanja

U Ministarstvu financija su nam potvrdili informaciju da će se Croatia osiguranje prodati ili rovinjskoj Adris grupi ili PZU-u, poljskom osiguravatelju. Poljaci Powdzechny Zaklad Ubezpiecen nudi cijenu od 900 eura, odnosno 6750 kuna po dionici, međutim, povukli su ručnu kočnicu za dokapitalizaciju pa bi osnažili kapital tvrtke samo sa 50 milijuna eura. S druge strane rovinjski Adris daje oko 790 eura, odnosno oko 5950 kuna po dionici, ali uz dokapitalizaciju od 130 milijuna eura. U Ministarstvu kažu da će iznos dokapitalizacije imati važnu ulogu u odluci tko će preuzeti Croatia osiguranje. A iznos osnaženja kapitala sugerira i namjere kupaca. Tako Adris želi pripremiti CO za regionalnu ekspanziju, dok PZU sugerira da najveći domaći osiguravatelj treba novac samo za stabilizaciju na hrvatskom tržištu kako bi i dalje držao svojih 30-ak posto. Ponuda slovenskog Triglava je odbačena, potvrđuju u u Ministarstvu financija.

Međutim, pouzdani izvori tvrde da ove ponude nisu kraj natjecanja.

– Bit će pripetavanja – kaže suradnik ministra Linića. Oba natjecatelja zapela su za preuzimanje kontrole nad osiguranjem sa stoljetnom poviješću: Adris grupa, kako bi nakon turizma još jednom iskoračila iz duhanske industrije, a PZU kako bi osvojio tržište nove članice Europske unije.

Ponuda Erste i OTP banke

I Adris i PZU tvrtke su iznimne likvidnosti i s tog aspekta dobre gazde. PZU se pohvalio da na računu imaju sedam milijardi eura gotovine, a za Adris je poznato da generiraju milijarde kuna gotovine na godišnjoj razini.

Hrvatska poštanska banka i njezino preuzimanje u službi je širenja kontrole nad bankarskim tržištem u Hrvatskoj. Ponude OTP banke i Erste Bank usmjerene su na jačanje tržišnog udjela, pri čemu je benefit za Erste puno veći jer kupnjom HPB-a postaje druga najveća banka u Hrvatskoj. Zato u Ministarstvu financija očekuju da će Erste dati više od ponuđenih 130 milijuna eura jer, kako kažu, moraju platiti premiju za preuzimanje pozicije od Privredne banke. Ponuda Erstea tek je za 75 milijuna kuna veća od tržišne cijene banke.

Iako je mađarski OTP ponudio znatno niži iznos od Erstea, od 90 do 118 milijuna eura, igra nije završena jer se očekuje da će Mađari podići cijenu kad vide ponudu konkurencije.

>>HPB i CO ne smiju se prodavati po tako niskoj cijeni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije