Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DELOITTE

Četiri IT tvrtke iz Hrvatske 
među 50 najboljih u regiji

kompanije
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
21.11.2013.
u 09:43

Najveći dio prihoda tvrtke zarađuju izvozom, a uz Europu, šire se i na Ameriku i Australiju

Na objavljenoj Deloitteovoj rang-listi najbrže rastućih IT kompanija u srednjoj Europi, među njih 50, našle su se i četiri iz Hrvatske – Webteh, Infinum, Pet minuta i Mono. Svi kažu da su se prijavili na Deloitteov natječaj kako bi se mogli usporediti sa sličnim kompanijama u srednjoj Europi.

Vlastiti razvoj

Potvrđuje to i Igor Grčman, direktor zagrebačke tvrtke Webteh, najbrže rastuće u zemlji i šeste na ljestvici srednje Europe. Webteh je osnovan 2003. godine kao prvi payment gateway u jugoistočnoj Europi. Nakon deset godina postala je jedan od vodećih regionalnih pružatelja usluga u platnoj industriji. Klijenti su tvrtke kojima se omogućava prihvat plaćanja karticama, ali i financijske institucije, ponajprije banke, kojima se isporučuje složena softverska rješenja certificirana po najzahtjevnijim industrijskim standardima, a partner su Vise i MasterCarda.

– Sva rješenja unutar tvrtke, kao i proizvodi i usluge, rezultat su vlastitog razvoja. Vrlo smo jaki na tržištu regije, a imamo i klijente iz Sjeverne Amerike. U zadnjih nekoliko mjeseci počeli smo suradnju s nekoliko banaka na istoku Europe i čini nam se da bi to tržište moglo biti vrlo zanimljivo za tvrtke iz naše zemlje – kaže Grčman. Infinum je druga hrvatska najbrže rastuća tehnološka kompanija i deseta na ljestvici Deloittea, osnovana 2005. godine kad su Tomislav Car, direktor, i njegov kolega Matej još studirali. Infinum je tvrtka za softver-dizajn i razvoj koja zapošljava 40 ljudi i ima tvrtke u Hrvatskoj, Sloveniji i Americi. Rade mobilne i web-aplikacije.

– Glavni su nam klijenti financijske institucije, veliki brendovi i mali startupovi. U principu, tko god treba kvalitetnu mobilnu aplikaciju, nešto što može konkurirati najboljim rješenjima na globalnom tržištu, obrati se nama – kaže Car. Tvrtka Pet minuta, treća najbrže rastuća tvrtka u zemlji i 31. u regiji, bavi se razvojem mobilnih aplikacija i softverskih rješenja. Fokusirani su na američko tržište, gdje ostvaruju 95 posto prihoda i gdje su u proteklih pet godina stekli kvalitetne referencije, a to ih je dovelo i do strateškog partnerstva s američkom kompanijom Rhapsody.

Rast bez prestanka

– Zapošljavamo 60 ljudi, mladih programera i dizajnera te planiramo dalje rasti i po broju klijenata i po radu na još većim svjetskim projektima – kaže Luka Arbas, direktor tvrtke. Osječka tvrtka Mono 50. je na ljestvici u regiji. U posao su krenuli prije deset godina. Denis Sušac, vlasnik tvrtke, kaže da u posljednje vrijeme najviše proizvode softver za farmaceutsku industriju, ali i medicinu te financije, zapošljavanje, marketing i bankarstvo, kao i sustave za razvoj web-aplikacija. Proizvode izvoze najviše u SAD, ali rade i za zemlje EU, a nije im nepoznato ni tržište daleke Australije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije