navigacija Kompanije i tržišta 117
Nije dovoljno za Inu

Bloomberg: HEP bi na burzi vrijedio 18,5 milijardi kuna

Nema supstitucije za HEP: da se prodaju dionice Podravke, Badela, ACI-ja, četiriju hotelskih kuća, država bi utržila samo 2 milijarde kuna

Potrošnja struje narast će 40 posto do 2030.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda, prema analizi Bloombergovih biznis analitičara, vrijedi oko 18,5 milijardi kuna. Procjena je to respektabilnog tima analitičara, a u koju je uključen kreditni rejting tvrtke, podaci o EBITDA-u posljednjih nekoliko godina te imovina tvrtke u koju su uključene i hidroelektrane.

Vojni objekti nisu rješenje

Ipak, u bilanci tvrtke bilježi se imovina u vrijednosti od 32 milijarde kuna pa je vjerojatna tržišna vrijednost negdje u sredini. U Hrvatskoj se komuniciralo da bi se za četvrtinu HEP-a moglo dobiti i do sedam milijardi kuna, ali ako je vjerovati Bloombergu, analiza pokazuje da bi prihod od IPO-a mogao biti znatno skromnijih 4,6 milijardi kuna. Ako je to stvarni tržišni potencijal HEP-a, iznos dobiven prodajom dionica ne bi bio ni približno dovoljan da se od MOL-a otkupi 49,08 posto Ine jer je tržišna cijena Ine, iako je dionica prenapuhana, oko 13,7 milijardi kuna. Kako i unutar HDZ-a progovaraju o tome da bi se prodajom druge državne imovine mogao namaknuti novac za Inu, proučili smo portfelj države koji se brzo može unovčiti, ali već je iz letimičnog pregleda udjela i dionica raspoloživih za prodaju vidljivo da nema tvrtke koja bi mogla supstituirati HEP-ovu vrijednost. Sve i da država proda udjele u Podravci i Badelu te proda ACI, hotelske kuće Jadran, Maestral, Makarska i Club Adriatic, skupila bi zajedno oko dvije milijarde kuna i to pod uvjetom da prodaje realizira pod sretnom zvijezdom.

Tu su i ostatak Croatia Osiguranja, Croatia Airlines i Croatia Banka, ali za njihovu prodaju trebalo bi dulje vrijeme. Vojni objekti o kojima se često diskutira kao o zlatnoj koki su brownfield ulaganja, odnosno riječ je o imovini za čiju komercijalizaciju investitori trebaju visoka ulaganja. Matematika jednostavno pokazuje da je za prikupljanje novca za Inu potrebno žrtvovati veliku stratešku kompaniju poput HEP-a. Druga opcija bila bi zaduženje države koje se ne bi povoljno odrazilo na kreditni rejting, šansu za uvođenje eura i kretanje javnog duga.

Treća opcija strateški partner

Treća opcija je pronalaženje novog strateškog partnera za Inu koji bi zamijenio MOL. Ako se ide u IPO Hrvatske elektroprivrede, najvažnije je odlučiti što s novcem koji se prikupi njime jer je i u najcrnjem scenariju riječ o potencijalnih pet milijardi kuna kojima bi se mogle financirati ozbiljne akvizicije u regiji, proširiti tržište i broj korisnika, ali i izgraditi velika postrojenja u Hrvatskoj. Električna energija bit će sve traženija u budućnosti i njezina će potrošnja rasti za 40 posto do 2030. što treba imati na umu kada se donose odluke o HEP-u.

>> Bernardić: Danas je očito da Plenković nema podršku Mosta u planu za Inu

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (3 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

12
Registracija
 • aristip aristip

  11.01.2017 u 13:33h

  Dosta nam je ovih priča o Ini i Hep-u narod želi da se javno objavi arbitražna odluka !!
  4 100% 0
 • DOBARDAN DOBARDAN

  11.01.2017 u 11:39h

  Nema veze, rasprodati će mo sve što imamo samo da Plenković ne ispadne luzer.
  3 60% 2
 • than than

  11.01.2017 u 13:45h

  Nakon HEP-a, jos su ostale vode i sume i zavrsili su nasi politicari posao za strance. Niti Beograd nije napravio toliko zla koliko nasi politicari u zadnjih 25 godina.
  2 67% 1
 • than than

  11.01.2017 u 23:11h

  Glavno da su dizali cijenu struje, a nisu ulagali, pa je onda drzava kupila dobit u proracun. I HEP ce pojesti neko manji... To je kada ga vode nesposobni ljudi bez vizije i znanja, ali glavno da su bliski politicarima pa ne moraju za nista odgovarati niti se truditi....
  0 0% 0
 • derin derin

  11.01.2017 u 16:04h

  Nisu samo problem političari, nego narod koji ima podanički mentalitet, sa suludim razmišljanjem "sto ce nam INA". Treba nastojati i Inu i HEP, s čime bi mogli imati energetsku neovisnost i davali gospodarstvu jak zamah.
  1 100% 0
 • Andrassy Andrassy

  11.01.2017 u 15:22h

  Zadnjih nekoliko mijeseci pratim zbivanja u vezi MOL-INA sa ciljem da boje razumijem hrvate i Hrvatsku. U ovom periodu Hrvatska se posvadjala sa svim svojim susedima (Slovenijom, Srbijom, Madjarskom, ....) samo da bi uskoro shvatili da ste mnogo manji nego mislite, mnogo siromasniji nego mislite i imate mnogo manji utjecaj na politiku u evropi nego mislite. Sad kad to prije ili kasnije shvatite pitanje ce biti kako cete reagirati na to. Lijep pozdrav (Üdvözlet) iz Madjarske.
  0 0% 1
Pregledaj sve komentare