Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sjednice NO-a

Vrdoljak: Inu žele pretvoriti u mrežu benzinskih pumpi

ivan vrdoljak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
01.10.2014.
u 22:06

Za Sisak nema budućnosti i da se treba usmjeriti na Rijeku, kaže MOL-ov čelnik Horvath

U slučaju prenamjene Rafinerije Sisak u tvrtki će ostati 300 radnika, a višku ljudi bile bi isplaćene otpremnine po 260.000 kn. Dan uoči sjednice Nadzornog odbora Ine na kojem će MOL, koji u njemu ima većinu odnosno pet od devet članova, tražiti potporu za plan o prenamjeni sisačke rafinerije u logističko-distributivni centar zaoštrili su se odnosi između Vlade i MOL-a.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prozvao je MOL kazavši da nisu dali argumente već samo neprofesionalno pripremljen dokument kojim se služe kao dokazom nerentabilnosti rafinerije.

- Nije teško vidjeti da oni žele Inu pretvoriti u mrežu benzinskih pumpi, bez proizvodnje bez razvoja i istraživanja i fakulteta koji je na Inu naslonjen. To je njihov interes. Naš interes je da zaštitimo Inu i osiguramo da u Hrvatskoj postoji industrijska proizvodnja. poručio je Vrdoljak.

Tijekom srijede ministar se sastao s članovima Nadzornog odbora i Uprave Ine. Koordinacija, kako je Vrdoljak nazvao, nije znak nikakvog političkog pritiska nego služi za ozbiljne razgovore o zaštiti radnih mjesta, strateških državnih interesa i energetske stabilnosti države, pojasnio je ministar. Iako NO ne može donijeti odluku o sisačkoj rafineriji ministar Vrdoljak sastankom je želio osigurati jedinstven stav hrvatske strane.

Na sastanku je bilo napeto, bilo je i razilaženja, ali je na kraju usuglašeno da se prenamjena rafinerije neće podržati te da će se od Mađara tražiti kvalitetnija analiza i argumentacija. Ipak rafinerija se može i ugasiti unatoč otporu Hrvata,većinom u NO-u i preglasavanjem u Upravi. Prostor za otpor ostavlja arbitražni postupak u Ženevi u tijeku kojeg je sud zabranio da se donose odluke štetne za Inu, pa je stoga Vrdoljak upozororio Mađare da 'nije dobro donositi nezakonite i neprofesionalne odluke koje nisu u skladu s potencijalima i interesima Ine i države'.

Čini se da su u MOL-u odluku o Sisku donijeli. Tijekom dana čelnik MOL-a za preradu i prodaju Ferenc Horvath poručio da za Sisak nema budućnosti i da se bolje koncentrirati na Rijeku. Iz Ine su pak neslužbeno komunicirali da su za otpremnine osigurali 400 milijuna kuna.

Svakom bi branitelju bilo isplaćeno oko 375 tisuća kuna, a ostalim radnicima po 260.000 kuna. To je iznos koji pokriva oko pet godišnjih prosječnih plaća. Zadržali bi 300 radnika u Sisku, a ako bi se ulagalo u Rafineriju Rijeka nekim bi radnicima bio ponuđen posao u Rijeci. Vrdoljak je poručio MOL-u da je bolje taj novac uložiti u modernizaciju poslovanja i dizanje plaća, a zaposlenicima Ine da moraju raditi. U Sisku se cijelu srijedu prosvjedovalo. Sisačkim radnicima pridružili su se radnici Rafinerije Rijeka i kutinske Petrokemije po geslom 'Ne damo rafineriju ne damo Sisak'. U sisačkoj rafineriji radi oko 800 ljudi, a za rafineriju radi i 1200 kooperanata. Davorko Vidović, SDP-ov kandidat za župana Sisačko-moslavačke županije upozorio je da stavljanje klina između sisačke i riječke rafinerije ugrožava lokaciju u Sisku i ide u smjeru neizbježnog slabljenja pa onda i gašenja riječke rafinerije.

>> Prosvjed u Sisku: Ne damo rafineriju, ne damo INU

>> Vrdoljak skriva da rafinerija u Sisku nije dugoročno održiva

Komentara 23

Avatar sisackiDomoljub
sisackiDomoljub
20:12 01.10.2014.

Ne damo Sisak!

I1
ing-12345
20:59 01.10.2014.

Gospodine Vrdoljak a zašto na zagrebačkom sudu ne podignete optužnici sa zahtjevom za poništenjem među dioničarskog ugovora jer je pravomoćnom presudom Sanader osuđen za dobivanje mita za sklapanje toga ugovora? Zašto gospodine Vrdoljak glumite da je među dioničarski ugovor jači od zakona u Republici Hrvatskoj? Zašto niste poduzeli ništa na Hrvatskim sudovima na obrazložene tvrdnje da se INOM upravlja suprotno hrvatskom zakonu o trgovačkim društvima ? Izgleda gospodine Vrdoljak da ste zato jer niste ništa poduzeli i Vi i Vaša stranka zajednno sa g.Milanovićem i SDP-om sudionik ove nove pljačke Hrvatske.

I1
ing-12345
20:47 01.10.2014.

Gospodin Vrdoljak otkriva toplu vodu. Pa to se zna već od 2002 godine kada su Vrdoljakovi ideološki prethodnici prodali 25% INE Madžarima. Odgovrni političari prema svojoj zemlji nikada ne prodaju strateške grane gospodarstva. A naši političari su prodali sve banke, telekomunikacije i naftnu industriju a sada žele prodati i ceste. Vrijeme je da građani Hrvatske konačno kažu dosta nesposobnim političarima i maknu ih sa vlasti jer nas i dalje vode u sve veće siromaštvo i bijedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije