Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA KONCERN AGROKOR

Jamnici, Ledu, Zvijezdi i PIK-u Vrbovec kredit HBOR-a od 48,3 milijuna eura

agrokor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
16.01.2017.
u 18:53

Kredit je odobren još 21.12. za pripremu izvoza, objavljeno je jučer na burzi. Agencija Moody's, inače, nedavno je kompaniji snizila rejting

Četiri Agrokorove tvrtke – Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec – dobile su u prosincu 48,3 milijuna eura kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvitak u svrhu pripreme izvoza, objavljeno je u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi. U obavijesti o sklapanju ugovora o kreditu i preuzimanju jamstava navodi se kako su ugovori sklopljeni 21. prosinca.

Ukupan iznos glavnice kredita Jamnice je 15 milijuna eura, otplaćivat će ga u 24 jednake tromjesečne rate, od kojih prva dospijeva na naplatu 30. lipnja 2019. godine, a rok povrata je 30. lipnja 2025.

Ledo je sklopio ugovor o kreditu od 3,3 milijuna eura, Zvijezda ugovor o kreditu od 10 milijuna eura, a PIK Vrbovec u iznosu od 20 milijuna eura, a tim trima tvrtkama iz Agrokorova koncerna kredit je odobren na razdoblje od dvanaest mjeseci.

I prije javne objave o odobrenim kreditima, neki mediji su već pisali o toj odluci iz prosinca, te i kako se od nje izuzeo ministar financija Zdravko Marić, s obzirom na to da mu je bivši poslodavac bio upravo Agrokor.

U Nadzornom odboru HBOR-a, od deset članova sjedi šest ministara. Inače, upravo je zbog slabijih operativnih rezultata i visoke razina duga u devet lanjskih mjeseci nedavno snižen kreditni rejting Agrokora s B2 na B3 od agencije Moody’s.

“Snižavanje rejtinga odražava naše stajalište da je mala vjerojatnost da će Agrokor poboljšati pokazatelje zaduženosti koji su u skladu s ocjenom B2 u svjetlu pogoršanja operativnih rezultata u prvih devet mjeseci 2016.”, naveli su iz Moody’sa o rejtingu najvećega hrvatskog koncerna.

Podsjetimo, u prva tri tromjesečja 2016. Jamnica, Ledo i Zvijezda ukupno su ostvarili dobit od 657 milijuna kuna.

>> Strani nekretninski fond dovršit će Valentićev Črnomerec centar

>> Oporavlja se tržište: U listopadu izdano 28% više građevinskih dozvola nego lani

Komentara 5

DU
Deleted user
17:53 16.01.2017.

Agrokor dobavljacima duguje nevjerojatnih 2,1 milijardi Eura. Gazda tone.

TO
toljaga22
23:40 16.01.2017.

maric djeluje. impresivno.

KU
kupatilo
02:24 17.01.2017.

Maricu treba i meni kredit.Stojeto Todoric bolji od drugih da dobije kredit po vrlo povoljnim uvjetima.Mozda zato stotije gazda.Misliosam dacese radit konacno postenije al vidim kud to opet ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije