Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAO OD 122 MLRD. $

AB InBev želi SABMiller i trećinu svjetskog tržišta piva

piva
Foto: ilustracija
1/2
17.09.2014.
u 15:33


SABMiller se pak brani od napada time što želi preuzeti Heineken

Anheuser-Busch InBev, najveća svjetska pivarska kompanija, pregovara s bankama koje bi bile voljne financirati preuzimanje njegova manjeg globalnog rivala SABMillera. Vrijednost tog preuzimanja mogla bi dosegnuti 122 milijarde dolara.

Za širenje spremni

Naime, već se godinama špekulira o povezivanju dva svjetska pivarska diva, a kako piše The Wall Street Journal, pozivajući se na izvor upućen u taj posao, čini se da bi se ovaj put on mogao i formalizirati.

Također, valja uzeti u obzir i novi val konsolidacije u pivarskoj industriji, što sigurno daje vjetar u leđa lovu AB InBeva na manjeg rivala. Osim toga, AB InBev je već potpuno u svoj sustav uklopio posljednju akviziciju pa je, s obzirom na agresivni korporativni mentalitet, spreman za daljnje širenje.

Uprava AB InBeva još nije izašla sa službenom ponudom pred upravu SABMillera, a pretpostavlja se da prije toga želi s bankarima zaokružiti financijsku konstrukciju. Ako bi se taj posao doista i realizirao, vrijednošću bi i više nego dvostruko nadmašio dosadašnjeg rekordera u sektoru, odnosno InBevovo preuzimanje Anheuser-Buscha 2008. godine za 51 milijardu dolara.

Vijest o potrazi za financijašima tog mamutskog preuzimanja uslijedila je samo dva dana nakon što je nizozemski, ujedno i najveći europski, pivar Heineken objavio da je odbio ponudu za preuzimanje koju mu je uputio SABMiller. To je pak bio dio strategije SABMillera kojom se želi zaštititi od potencijalne ponude za preuzimanje Anheuser-Busch InBeva.

Inače, i SABMiller je preuzeo dosta “igrača” na tržištu na svom putovanju od male južnoafričke tvrtke do drugog svjetskog proizvođača piva. Tako je, primjerice, 2005. godine kupio kolumbijskog pivara Bavariju, 2007. godine Grolsch, 2008. godine Miller Brewing i američki Molson Coors, a 2011. godine Foster Group.

Zato upravu SABMillera i nije obeshrabrilo odbijanje većinskog vlasnika Heinekena, a u svjetlu vijesti da AB InBev traži financijera preuzimanja SABMillera izvjesno je da će vrlo brzo uslijediti nova ponuda za najvećeg europskog pivara.

Posložile se zvijezde

AB InBev je, prema podacima Euromonitora, prošle godine držao gotovo petinu svjetskog pivarskog tržišta. Prati ga SABMiller s 9,6 posto udjela i Heineken s 9,3 posto udjela na globalnom tržištu piva.

Zanimljivo je što unatoč tome što bi se u slučaju uspješnog preuzimanja AB InBeva pod jednom kapom našla čak trećina svjetskog pivarskog tržišta, analitičari smatraju da regulatorne prepreke u ovom poslu ne bi bile nepremostive. Najvjerojatnije bi AB InBev trebao prodati udjele u dva velika zajednička poslovanja, MillerCoorsu u SAD-u i CR Snowu u Kini.

Preuzimanje SABMillera lansiralo bi AB InBev na vodeće mjesto u Kolumbiji i Peruu, kao i u nizu afričkih država, na kojima je proizvođač Budweisera slabo prisutan.

AB InBev postojano otplaćuje dug kojim je financirao svoje posljednje veliko preuzimanje, polovicu udjela u meksičkom pivaru Grupo Modelo, a koja još nije bila u njegovu vlasništvu. Taj je posao završen prošle godine, a od tada kompanija gomila gotovinu pa stručnjaci smatraju da su se optimalno složile sve zvijezde za sljedeći veliki posao.

No, neće imati previše vremena za pripremanje jer je teško vjerovati da će u ovakvoj situaciji na svjetskom pivarskom tržištu britanski SABMiller, kojem su ove godine dionice porasle 40 posto, olako odustati od preuzimanja nizozemskog Heinekena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije