Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SAD od Miloševića tražio da prepusti Tuđmanu Krajinu za istočnu Slavoniju

dayton
Tomislav Miletić/PIXSELL
24.09.2013. u 12:00

CIA: BiH podijeliti na tri dijela. Koji će se pripojiti RH i Srbiji. Treći dio (islamska država) pripojiti RH ili da bude samostalan

Čim se odvojila jedna republika od bivše Jugoslavije, legaliziran je kriterij i za sve druge. Lančanom reakcijom osamostaljivale su se Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Srbija, BiH, pa čak i pokrajina Kosovo. Gdje su god granice bile nacrtane, republike su se odcijepile. Možda tu leži odgovor zašto raspad Jugoslavije nije završio u BiH podjelom na tri republike.

Za podjelu BiH nisu ratovale samo vojske nego i domaći te međunarodni političari. Potvrđuju to tajni dokumenti CIA-e s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje će službeno 1. listopada predstaviti bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton. Neslužbeno, oni su već četiri dana dostupni svima. Već prva izvješća uzdrmala su regiju. Osobito BiH koja je već ionako u kaotičnom stanju. Napetost se povećava i zbog popisa koji počinje idućeg tjedna, također 1. listopada. Baš na dan kada će Clinton objaviti tko je započeo rat u BiH. Toga 1. listopada lideri iz BiH u Bruxellesu moraju postići dogovor o presudi Europskog suda iz Strasbourga. Ako se ne dogovore, BiH će vjerojatno dobiti teške sankcije. Bit će to paklen tjedan.

Je li baš zato 1. listopada CIA planirala predstaviti više od tristo “strogo povjerljivih” dokumenata pod nazivom “Izlazna strategija za BiH”. U njima se nalaze mnogi tajni i javni potezi zaraćenih strana. Primjetno je kako su objavljeni samo oni dokumenti koji odgovaraju autorima. A i ti su vjerojatno selektivno odabrani i dobrim dijelom cenzurirani. Tko zna što piše u zatamnjenim i neobjavljenim izvještajima?! Zato su puno “sočnija” ona koje je objavio WikiLeaks. Glavni junaci CIA-inih izvješća iz naše regije su uglavnom Tuđman, Milošević, Izetbegović. Svi drugi su statisti.

Zanimljivo je čitati kako su izvještavali o događajima u Hrvatskoj, napose o Oluji. Planiralo se Tuđmana ekonomskom pomoći odvratiti od plana oslobađanja Krajine. Također, SAD je u mirovnom sporazumu predvidio da Milošević prepusti Krajinu Tuđmanu za dio istočne Slavonije. Zauzvrat bi Srbi iz BiH bili u konfederaciji s Jugoslavijom. Dakle, kada su se god rješavala pitanja u RH i Srbiji, uvijek je pozadina bila BiH.

Tijekom rata Sjedinjene Države su optuživale Tuđmana i Miloševića za namjere podjele BiH, a Aliju Izetbegovića za stvaranje muslimanske državice. Međutim, prije početka rata u BiH, u prosincu 1991. godine, CIA piše kako bi najpozitivniji ishod za BiH bila upravo podjela na tri dijela. Koji će se pripojiti Hrvatskoj i Srbiji. Treći dio islamska državica ako se ne želi pripojiti RH, može biti samostalna. Prije Daytona SAD je bio spreman dopustiti Srbima u BiH referendum o odcjepljenju. Iz dokumenata je vidljivo da je rat u BiH završio (1995.) pod snažnim pritiskom SAD-a, ponajviše zbog njihovih izbora (1996.). Bojali su se posljedica krvoprolića u BiH koje bi mogle utjecati na američku kampanju.

Iz CIA izvješća može se zaključiti kako se rat u bivšoj Jugoslaviji mogao izbjeći, a kad se već dogodio, onda se mogao zaustaviti puno prije. Nije, možda baš zbog neujednačenih stavova Sjedinjenih Američkih Država i razjedinjenih europskih država. Ono što svakako zbunjuje jest činjenica da je ovo u povijesti najranije objavljena dokumentacija CIA-e. Samo 18 godina nakon rata u BiH. Prerano! Rane su još sveže, većina sudionika još je živa ili ako nisu oni, jesu njihove politike. I u BiH i u regiji.

Kada se čitaju dokumenti, vidljivo je kako je CIA na vrijeme znala ili predviđala događaje. Zna li možda danas što će se sljedećih godina događati u BiH i regiji?! Ima li plan za rješenje krize u BiH? Je li u njezinu rješavanju projicirano zaoštravanje ili smirivanje retorike i zbog ovih dokumenata.

Objavljivanje dokumenata je i dramatično upozorenje; rješavajte kaos u BiH ili ste ponovno na rubu scenarija sličnom onom kakav je već jednom bio zapisan u CIA-inom arhivu. Prvi korak naznaka rješenja može biti idućega tjedna u Bruxellesu.

Europa umjesto prijetnje sankcijama treba otvoriti pitanje političkog preustroja u BiH. Po mjeri svih triju naroda, a ne kao dosad po “mjeri” novoga rata. Europa mora završiti američki projekt koja je u Daytonu zaustavila rat i napravila nesavršen mir. BiH sada treba savršen europski ustroj kako i u budućnosti ne bi bila glavna “zvijezda” novih CIA-inih priča.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije