Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Rušenje ‘stupova društva’ izraslih na poreznoj prijevari

ministarstvo financija,dužnici porez (1)
Željko Lukunić/PIXSELL
01.08.2012. u 14:15

Tolerirajući poreznu utaju, država je omogućila povlaštenim pojedincima da se obogate na račun svih građana.

Albert Einstein jednom je zaključio kako su za ispunjavanje porezne prijave filozofi kvalificiraniji od matematičara. Registar hrvatskih poreznih dužnika potvrđuje da je Einstein u pravu. Nepodnošljiva lakoća kojom je država tijekom proteklih petnaestak godina dopustila da joj milijarde kuna izmaknu iz ruku teško je obrazložiti bilo kojim racionalnim procesom. Da je ijedan ministar financija u tom periodu na papir stavio temeljni aritmetički izračun posljedica takve opće raširene porezne evazije, možda bi shvatio da je riječ o direktnom putu u financijski pakao – tamo gdje se danas nalazi Grčka. Ipak, filozofija je bila drukčija. Svaka kuna nenaplaćenog poreza značila je rupu u državnom budžetu, koje su se krpale skupim zaduživanjem u inozemstvu. U konačnici svaka kuna duga neurednog platiše državu je koštala kunu i desetak lipa duga.

Tako je neodgovornost pojedinaca spala na grbaču svih građana, a porezna utaja prerasla u čudnovato protekcionističko oružje koje je podobnim poduzetnicima omogućavala tržišnu prednost pred konkurentima koji su zakon poštovali. Utoliko je popis poreznih dužnika u svojoj srži tek prikaz osnovne strukture društvene nejednakosti u Hrvatskoj. Dok su pojedinci bliski vlasti u džepove trpali milijune koji su trebali pripasti državi, oni malo manje uvezeni u dužničkim ovrhama gubili su imovinu opterećeni visokim porezima – posljedicom gubitaka nastalih krađom onih prvih.

Upravo zbog toga objava registra možda je početak rušenja tih “stupova društva” sagrađenih na poreznoj prijevari. To je važan simbolički čin, no ne i revolucionaran, barem dok država konkretnim mjerama ne dokaže da poreznu prijevaru više neće tolerirati. Ključan je preduvjet za to strog sustav kontrole i kažnjavanja onih koji svoje porezne obveze ne poštuju. Problem je samo jedan. Takav sustav nužno podrazumijeva i sankcije ponekim politički saveznicima, a to su situacije u kojima u politici gotovo uvijek pragma trijumfira nad principom. U prvom naletu vladajuća ih je garnitura izbjegla. Na popisu dužnika nema ni jedne tvrtke ili pojedinca bliskog nekom od članova Vlade i njihovih obitelji. Doduše, ne zato što nemaju dugova, već samo zato što su ih dovoljno rano – reprogramirali.

Ključne riječi

Komentara 132

FI
fiberglas
14:39 01.08.2012.

Svu bagru koja nam je uništila zemlju na Goli otok, a pooduzimat im doslovno sve. Prvo onog koji sada šuti i ne čini ništa, a trebao bi , ako ništa barem po službenoj dužnosti.Što lignja ima za reći glede ovoga. Je li ZAMP na listi?

KT
Karika Tura
14:39 01.08.2012.

"Tolerirajući poreznu utaju, država je omogućila povlaštenim pojedincima da se obogate na račun svih građana" ********** Ne samo to nego nas nakon što su nas pokrali u dogovoru sa stranim bankarima prilikom prodaje banaka a nakon sanacije, sad nas pak uvjeravaju kako država treba zagrabiti u proračun da bi dala tim istim privatnicima koji ne moraju plaćati poreze, tobože kako bi pokrenuli gospodarstvo. A što rade banke koje su prvo sanirane našim novcima a onda podarene stranim bankarima? One valjda postoje da slušaju politiku kome dati kredit, koga uništiti i poslati u stečaj ,kome ne naplatiti porez, koga zatvoriti a koga ne, koga uhljebiti u državni sektor, koga klevetati po medijima bez posljedica, kome dati poticaj. Znate kako se to zove? TOTALITARIZAM! Jer građani ustvari ne odlučuju o ničemu osim par partija identičnih nekadašnjim metodama SKH.

OB
-obrisani-
14:31 01.08.2012.

Tri političara koje bi trebalo osuditi na doživotno tucanje kamena! 1. Borislav Škegro - naredio plaćanje PDV-a odmah po izdavanju računa, a za pravosuđe koje ne štiti proizvođača bolio ga je veseljko 2. Vladimir Šeks - od pravosuđa napravio stranačkuku podružnicu koju je vrtio oko maloga prsta i pridonio pravnoj nesigurnosti što nas je stajala stotinjak milijardi 3. Ivo Sanader - pljačkaš koji je halapljivo krao sve što mu je došlo pod ruku i za osam godina vladavine ostavio nam smeće, tako da ne doživimo preveliki šok kada nam dodijele status smeća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?