Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.03.2011. u 12:00

Sumnjam da među bezglavim šetačima ima mnogo onih koji znaju što znači kad se viče “dolje sve”.

Javio mi se prijatelj iz Zagorja, prosvijećeni ljevičar, u mladosti revolucionarac (kao i ja), da me prekori zbog moje nesklonosti našim špancir-demonstrantima. Znam, kaže, da baš o svima njima i baš o svemu što čine ne možeš misliti samo loše. Priznaj da ne misliš! Priznao sam, ali o špancir-demonstracijama, ostanu li kakve su bile, ni ubuduće ne kanim napisati ni jednu jedinu pohvalnu riječ. Tko želi rušiti kuću u kojoj živimo moj unuk i ja, na mene neka ne računa!

Otkad ulicama hrvatskih gradova tumaraju, bleje i na indijanski se način glasaju tobožnji prosvjednici, može se čuti pitanje o sličnostima i razlikama između našeg španciranja i narodnoga bunta u arapskim zemljama. Odgovora ima svakojakih, no u jednome se uglavnom svi slažu, a to je da nikakvih bitnih sličnosti nema. A kao osnovna razlika spominje se činjenica da je Hrvatska demokratska zemlja.

Ali, postoji i jedna razlika, točnije, hrvatska posebnost, o kojoj se vrlo malo govori, a koja bitno utječe i na moj odnos prema špancir-protestima. Mislim na sve izraženiju i sve otvoreniju nesnošljivost ne prema trenutačnoj hrvatskoj vlasti, nego prema Hrvatskoj kao neovisnoj državi i njezinoj europskoj perspektivi. Sumnjam da među bezglavim šetačima ima mnogo onih koji znaju što se viče kad se viče “dolje SVE”, ali vidim da oko njih, na stranačkim i medijskim prozorima s kojih im se razdragano maše, ne nedostaje onih koji dobro znaju što se i na koga se SVE misli.

Sad će mi se, dakako, reći da kritika vlasti nije isto što i napad na državu, odnosno da je proglašavanje prigovora vlasti ugrožavanjem države stara metoda za onemogućivanje kritičara. Kao da ja to ne znam! No, da ne teoretiziramo, evo primjera “kritike” koja me motivirala da ovo napišem (JL, 5. 3.):

“...Ova je zemlja smišljena po lopovluku, nastala u lopovluku i zato je sada lopovska. Lopovska je još od norvalskog začeća, lopovska je bila u doba Brothers in Arms i Ledererovih banijskih povečerja, lopovska je bila prije Oluje i poslije Oluje, pa je tim slijedom lopovska ostala do danas... Ti prosvjedi rezultat su dubokog, masovnog uvjerenja da je današnja hrvatska država kao projekt doživjela debakl, da je moralno havarirana, da se nakon dva desetljeća demokracije nije makla od preddemokratskog musavog svinjca... Građani su izrekli dijagnozu i pravorijek: nakon dvadeset godina ova je zemlja jedan veliki neuspjeh.”

To što se nikako ne mogu složiti s tim da je moja država, Republika Hrvatska, “jedan veliki neuspjeh”, to i nije bitno. Bitno je što se u jednom utjecajnom hrvatskom dnevniku špancir-demonstracije tumače u ključu negiranja Hrvatske kao državnog entiteta. Otvoreno se kaže da je ideja o državi bila lopovska, da su lopovi državu stvorili i vodili, pak da ona i ne zaslužuje drugo, nego da propadne. Ili, jezikom ulice: “dolje SVE”!

Sad, je li to kritika vlasti ili napad na našu jedinu kuću? Je li to osnova na kojoj bih trebao hvaliti špancir-demonstrante? Jesu li Ledererova praskozorja slučajno postala “povečerja”?

Komentara 68

OB
-obrisani-
21:00 15.03.2011.

Ne vidiš škoj - od balvana u oku - stranci diktiraju sve, i ratove i mir, oni su mogli spriječiti nedavni rat, ali nisu, oni nam nameću neo-liberalni koncept da nas porobe, još straniji stranci, koji su provodili progone, genocidid i torture po logorima, poslije svog vojnog poraza, uz pomoć onih prvih stranaca i onih stranaca iz pete kolone izdajnika u Hrvatskoj, sada UDRUŽENIM ZLOČINAČKIM POTHVATOM osuđuju naše pobjedničke i časne gemerale, branitelje i dužnosnike. Pri tome je kriza, uzrokovana naslijeđem erozije morala, općeprisutnom korupcijom, tranzicijskom privatizacijom, globalnom krizom itd., ujedno demagoško sredstvo za okrivljavanje samo jednih za SVE NEDAĆE, ne uzimajući u obzir i \"zasluge\" svih drugih subjekata, s ciljem uzurpacije vlasti nedemokratskim putem, od strane dolje spomenutih najstranijih stranaca - velikosrba i njihove petokolonaške braće, u ime samoprozvane pravDE i \"politike pomirenja\" na štetu hrvtaskog suvereniteta

VI
vidimškoj
08:58 16.03.2011.

16.03.2011. u 08:53h doktorica je napisao/la: ev.novoj vlasti neće biti lako,smanjit će se plaće,mirovine,a protiv koga će onda vikati...... ++++++++ pa zar ova vlada več nije smanjila mirovine i plaće a uz to je još i uništila radna mjesta ??????

PR
promill
13:45 15.03.2011.

U praznoj glavi je uvijek povečerje !!!!!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?