Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2010. u 12:00

Zagrebački nadbiskup očito se ugledao na Vatikan i papu, ali je zaboravio da niti je on papa, a Kaptol još manje Vatikan (premda on papom postati može, a Kaptol Vatikanom nikada).

Kardinal Bozanić nikako da nađe zajednički jezik s medijima. Čini se čak da se u tome previše i ne trudi. Evo, njegov je reformirani Tiskovni ured objavio kako se prije misnoga slavlja valja javiti ispred sakristije kako bi se podigla novinarska akreditacija. Za misu?! Da, za misu, koja je sama po sebi otvorena za sve s jedne strane, a s druge nisu potrebni nikakvi veliki protokoli za njezino medijsko praćenje (isključujući dakako izravni tv prijenos).

Zagrebački nadbiskup očito se ugledao na Vatikan i papu, ali je zaboravio da niti je on papa, a Kaptol još manje Vatikan (premda on papom postati može, a Kaptol Vatikanom nikada). Ondje, naime, postoje posebni protokoli za novinare, akreditacije u Tiskovnom uredu pri Svetoj Stolici i stroga pravila.

Postoji, primjerice, tzv. pool, tj. novinar ili fotoreporter koji može pratiti neki događaj vezan uz papu izbliza i kasnije je dužan tu informaciju podijeliti s ostalim kolegama, koji nisu mogli biti nazočni, već su ga čekali ispred prostorije. Čini se to da bi se izbjegla gužva, sačuvala diskrecija, svima olakšao rad... No, to je samo jedna strana te vatikanske medalje, jer je druga ona koja gotovo savršeno funkcionira u odnosu s novinarima, kojima su na raspolaganju svi dostupni vatikanski servisi i informacije. Pa čak i sam Sveti Otac, npr., koji se novinarima obraća u zrakoplovu dok s njim lete negdje na neko dalje putovanje.

Svega toga na Kaptolu nema, dakako. Ima nešto drugo, a to je npr. ignoriranje tzv. svjetovnih medija prije desetak dana kada je predstavljana (konačno napravljena) internetska stranica Zagrebačke nadbiskupije i novi Tiskovni ured. Novinari su na Kaptolu uopće nepoželjna bića. Nitko s njima ne radi, nema neformalnih ili poluformalnih susreta i brifinga s crkvenim vrhom, već je komunikacija svedena isključivo na ograničen domet tiskovnih ureda, koji su tek skretničari vijesti, šturih informacija i najava od vrha prema medijima.

U takvu se hladnoratovsku situaciju sad uvode i akreditacije za misna slavlja. Naravno, suvišno je reći da nitko od kolega novinara tu akreditaciju i ne treba jer misu može slušati s ostalim pukom Božjim (kojemu nije trebala ulaznica za taj događaj, gle čuda!) i doći do istih onih informacija do kojih bi došao da ima akreditaciju oko vrata.

No, kako se ne bismo zavaravali, ne radi se o tome komadiću plastificirana papirića na špagici, nego o poruci kardinala Bozanića medijima da mu idu na živce, tj. da novinari nemaju dovoljno “kredibiliteta”, kako je rekao prošlog petka na obilježavaju Dana medija, za komunikaciju s njime. I tu poruku svi ozbiljni mediji moraju ozbiljno shvatiti i stoički podnijeti još jedno poigravanje s njima, ali i zapitati se ima li kardinal Bozanić “kredibiliteta” poigravati se tako s nečijim poslom. Osim, dakako, ako nije ozbiljno naumio postati papom, a da nas o tome njegov novi Tiskovni ured još nije obavijestio. Tada ćemo se žuto-bijelim akreditacijama svi doista od srca veseliti!

Komentara 24

GA
garfield21
12:34 22.05.2010.

Sve ovo naravno iz pera autora gornjeg teksta važi pod uvjetom da je kardinal Bozanić ničim isprovociran odjednom \"pošizio\" i zabranio novinarima pristup samo tako bez akreditacije (autor ni jednom rječju ne spominje fotoreportere koji su jedan od uzroka cijele priče). Možete naravno doći na misu kao sav ostali puk, bez pozivnice ili plaćene ulaznice, samo se onda morate i ponašati pristojno u kući božjoj kao i sav ostali puk. Ruku na srce, gospodo novinari, da li ste vi stvarno bezgrešna janjad, pa vam nitko ne smije ni prigovoriti kad se ponašate ponekad bahato i neprimjereno trenutku i mjestu? Vaši kolege foto reporteri, npr., na kojekakvim svečanim akademijama i skupovima, prolaze bezobzirno ispred prvih redova u kojima sjede uzvanici (ponekad i ministri, predsjednici vlade...), saginjući se da bi postigli niži rakurs, pokazujući guzicu odličnicima u prvom redu. Primjera ima bezbroj. Vraćam se na početnu priču o foto reporterima koji su iživcirali kardinala na Božićnom misnom slavlju: Da li smatrate, gospodo novinari i foto reporteri, da se možete tako šetati i ispred prvih redova na kazališnoj premijeri i blicati silnim blicevima foto aparata? Nitko ne želi ograničiti novinare u obavljanju njihovog posla, ali postoji primjereno vrijeme i mjesto za sve poslove i sve profesije. Kad dođete u tuđu kuću, onda se u toj kući i ponašate pristojno, prema pravilima domaćina.

VI
vidimškoj
13:16 22.05.2010.

prix@ čitan na ovi drugi link di se napadaju lopovi iz hadezeja ti bi opet radije glasa za sanadera nego za nekoga ko bi nas moga izvuč iz ove provalije.Ovde pokušavaš držat lekciju novinarima i već znaš da se odnosi na one livo orjentirane.A koje su to sdpeove novine a da nisu i hadezeove?Koji su to po tebi novinari livi a koji desni? I moja poruka pročitaj Bibliju još koji put a nemoj samo sa njom tuč paukove i muve.

OB
-obrisani-
15:21 22.05.2010.

Darko, tupoglavi, sve si pomiješao. Jesi li previše popio ili si se prejeo bunike? Gdje ti vidiš novinare? To su odreda prodane duše s lažnim nazivima i još lažnijim reklamama. Pa ne misliš valjda da si ti novinar! Lijepo see ti vrati svome izvoru – Jutarnjoj lončini. Tamo su ti prijatelji, istinoljupci, hrvatski domoljubi – Kuljiš, Butković, Lovrićka, Tomić, Jergović i ostali akademici. I još nešto darkec – nije dostatno mrziti kršćanstvo da bi se o njemu kompetentno pisalo. O temi valja nešto i znati! Partija više nije, doduše samo formalno, na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?