Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Najveće pljačke u povijesti Švedske počinila je moja hrvatska obitelj

naslovnica
21.05.2015.
u 00:02

Anders Roslund i Stefan Thunberg velike su švedske književne zvijezde koje je naklada Ljevak dovela na Zagreb Book festival.

Anders Roslund i Stefan Thunberg velike su švedske književne zvijezde koje je naklada Ljevak dovela na Zagreb Book festival.

U nas je upravo objavljen roman “Medvjeđi ples” u kojem opisuju djelovanje hrvatske kriminalne obitelji Šumonja koja je od 1990. do 1993. nizom iznimno nasilnih pljački terorizirala Švedsku, a jedini brat koji nije sudjelovao u kriminalu bio je pisac ove knjige Stefan Thunberg.

Kako ste se odlučili preliti svoju priču u roman? Je li vas bilo strah posljedica?

Thunberg: Moja prva sjećanja vezana su za obiteljsko nasilje. Sjećam se kako je otac jednom gotovo ubio moju majku, odrastao sam uz stalni konflikt najstarijeg brata i oca, koji su kasnije zajedno predvodili tu gotovo vojnu operaciju pljačke u Švedskoj.

No trenutak u kojem se u meni nešto prelomilo bio je kada sam na Badnjak ‘93. godine, usred ogromne snježne mećave, na radiju čuo kako su se naoružani bjegunci automobilom zabili u nanos snijega i završili okruženi specijalcima, zabarikadirani u nekoj kolibi.

Odmah sam znao da se radi o mojem ocu i braći. Pokušao sam zamisliti kako bi mogao izgledati razgovor koji unutra vode, vjerojatno uvjereni da će poginuti. Mnogo godina kasnije na toj sam slici uz Roslundovu pomoć izgradio uspješni roman “Medvjeđi ples”.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
08:29 21.05.2015.

Iz okolice Slunja većina nositeljatog prezimena srpske narodnosti raselila se u Rijeku Ogulin Karlovac .Baš da su to hrvati je zločesta tvrdnja i naravno propaganda ju koristi za političke svrhe. Imatelji hrvatske putovnice ne znaći i pripadnost hrvatskoj naciji. Zanimljiva je u zadnje vrijeme količina članaka kojima se u zadnje vrijeme denuncira hrvatska nacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije