Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goranovo proljeće

Lukovdol bez pjesnika na Svjetski dan poezije

12.08.2010., Starigrad Paklenica - Povodom prikazivanja dokumentarnog filma autora Darka Drinovca o Severini odrzana je presica. Novinari su Severini na njezino provociranje vratili istom mjerom, postavivsi joj nimalo diskretno pitanje misli li hoce li do
18.03.2017.
u 12:53

Na rođendan Ivana Gorana Kovačiića, pjesnici se neće okupiti u Lukovdolu

Ovog 21. ožujka, na Svjetski dan poezije, u rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića Lukovdolu neće se okupiti tradicionalna pjesnička karavana Goranova proljeća.

U uvijek premalom Domu kulture neće biti dodijeljen Goranov vijenac, ni nagrada Goran za mlade pjesnike. Svečanost otvaranja 54. Goranova proljeća preseljena je u Zagreb, i to u kino Europa gdje će u subotu predvečer ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca Dorta Jagić biti ovjenčana iznimnim radom uglednog hrvatskog kipara Vojina Bakića.

– Zbog drastično smanjenih sredstava za održavanje naše najvažnije pjesničke manifestacije, bilo je do samoga kraja upitno može li se ona uopće održati, no na kraju smo odlučili da Goranovo proljeće mora opstati – napisao je novinarima i javnosti predsjednik Odbora Goranova proljeća, književnik Ivica Prtenjača.

A novčani iznos prvenstveno je smanjilo Ministarstvo kulture. I dok je lani Ministarstvo za najprestižniju hrvatsku pjesničku nagradu, koja već godinama u Hrvatsku dovodi i strane pjesnike, putem projekta Versopolis odobrilo 150.000 kuna, ove je godine iznos smanjilo na 50.000 kuna. Prtenjača je u naknadnoj proceduri uspio iznos od Ministarstva povećati za 30.000 kuna (riječ je o bruto iznosima), ali to nije bilo dovoljno da se s dva autobusa 21. ožujka putuje u Lukovdol, a nakon toga i u Split, i to s domaćim i stranim pjesnicima, gostima manifestacije.

I Dorta Jagić, ugledna hrvatska pjesnikinja srednje generacije i dobitnica Goranova vijenca za ukupni prinos hrvatskoj poeziji dobit će prepolovljenu novčanu nagradu (10.000 umjesto dosadašnjih 20.000 kuna), ali će pjesnikinja Monika Herceg i dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike ipak dobiti ukoričeno izdanje svoje prve zbirke.

Naravno, nije prvi put da se svečanost dodjele Goranova vijenca poezije koji su do sada dobivali hrvatski pjesnički velikani poput Vesne Parun, Danijela Dragojevića, Dragutina Tadijanovića, Slavka Mihalića, Petra Gudelja, Jure Kaštelana, Arsena Dedića... ne događa u Lukovdolu.

U ratnim godinama početkom devedesetih, svečanost je održavana u Zagrebu jer je Lukovdol bio preblizu ratnih zbivanja. No, sada ratnih zbivanja na sreću nema, ali Lukovdol ponovno ostaje bez pjesnika na prvi dan proljeća.

Doduše, Prtenjača obećava da će na kraju manifestacije, u lipnju ove godine, pjesnici na čelu s laureatkinjama ipak otići u Lukovdol i položiti cvijeće na grob Ivana Gorana Kovačića, ali u smanjenom obujmu, u skladu s financijskim mogućnostima.

A dobra je i vijest da danas Dorta Jagić putuje u Pariz gdje će zahvaljujući baš Versopolisu braniti boje hrvatske pozeije. •

Ključne riječi

Komentara 1

AN
ANTIFA
16:57 18.03.2017.

Samo maprijed do nove "berbe ušiju" od strane State Departmenta. Možeš misliti cifre 150.000 kn, nego je Ivan Goran Kovačić bio partizan. Da treba za Proljeće Mile Budaka našao bi se i milijun

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije