Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštaj od Kiklopa

Kriza u izdavaštvu "pomela" i pulskog Kiklopa

lanjski Kiklop iz Pule
Dusko Marusic/PIXSELL
02.08.2015.
u 14:20

Pulski sajam ostaje bez nagrade Kiklop

        Pulskog Kiklopa nije uništila nestašna “Gola istina” Nives Celzijus nego kriza!

“Nakon što je godišnja knjiška produkcija desetkovana i nakon što su mnogi veliki i slavni izdavači gotovo prestali izdavati knjige ili su se preorijentirali na prijevode lake bestseller literature, Kiklopa nije moguće dodijeliti, a da se ne naruši izvorni smisao nagrade”, tvrde u priopćenju vodstva udruge Sanjam knjige koja organizirat pulski sajam knjiga i autora. 

"Kada smo 2004. osnovali i osmislili knjišku nagradu koju će u više kategorija dodjeljivati struka, nismo mogli ni sanjati u što će se ona razviti, i što će tijekom sljedećih deset godina značiti piscima, prevoditeljima, urednicima, nakladnicima, ilustratorima i svima onima kojih se knjige i književnost tiču jer su, naprosto, čitatelji. Za Kiklopa su se kandidirali, i Kiklopa su osvajali najznačajniji hrvatski pisci, Kiklop je u kategoriji za najbolje debitante najavljivao pisce za koje će Hrvatska tek čuti. Ova je nagrada postala zrcalo hrvatskoga nakladništva i književnosti. Ponekad zrcalo može pružiti i uljepšanu sliku svijeta koji se u njemu ogleda. Tako je bilo i u svih sedam godina ekonomske krize, koja se u nakladništvu više osjetila nego i u jednom drugom segmentu hrvatske kulture", ističe se u priopćenju iz Pule odaslanom nakon održane skupštine udruge Sanjam knjige. 

Odluka o ovogodišnjem nedodjeljivanju nagrade Kiklop bila je jednoglasna.  

Ključne riječi

Komentara 4

BU
bubimima
17:00 02.08.2015.

Konačno su shvatili besmislnost Kiklopa. I sami kažu da su bestselleri laka literatura. A oni su dijelili nagradu za najprodavanije knjige tj. bestsellere, i pri tome htjeli da imaju visoke književne kriterije. Svakom iole načitanom laiku je jasno da se te dvije kategorije uglavnom isključuju. Zato su i imali onu komediju s Nives Celsius.

MA
MarkoKosmicki
22:00 02.08.2015.

toliko gluposti kao sad nije napisano u zadnjih tisucu godina:-) :-) :-)

SM
stari_mačak
23:32 02.08.2015.

Kiklop će biti upamćen uglavnom zahvaljujući Nives Cezijus, trebali bi joj Puležani spomnik podići ili barem, kad se oporave preimenovati nagradu u "NIves". Uostalom, bolje bi ta statuica njenog oblika izgledala od nekog jednookog grčkog čudovišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije