Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Zoran Malkoč "Roki Raketa"

Bajka, ali i grčki mit o surovoj hrvatskoj stvarnosti i književnosti

Naslovnica knjige
Arhiva VL
19.01.2015.
u 14:00

Priča se događa u današnjoj Hrvatskoj, priča u kojoj su mnoge stvari nemoguće, dok se druge događaju svakodnevno. Mnogo toga Malkoč dovodi do apsurda, ali baš zbog toga ti apsurdi postaju stvarni, oni koji se razbijaju ljudima o glave, i to ne samo ljudima koji “žive” na stranicama ove knjige

Nekoliko je velikih romana koji su obilježili hrvatsku književnost od Domovinskog rata naovamo. Prvi na toj listi svakako je “Osmi povjerenik” Renata Baretića, drugi “Črna mati zemla” Kristiana Novaka, a sada im se pridružio i “Roki Raketa” Zorana Malkoča (Profil, urednik Roman Simić Bodrožić, 99 kuna). “Roki Raketa” ozbiljan je roman, ali i bajka s velikim utjecajem antičkih mitova, jer ovdje ćete naći i likove koji se ponašaju baš poput starogrčkih bogova kada za vlastiti probitak bez suvišnog razmišljanja i dvoumljenja ubijaju vlastite sinove.

To je bajka, ili mit koji se događa u današnjoj Hrvatskoj, priča u kojoj su mnoge stvari nemoguće, dok se druge događaju svakodnevno, tu oko nas. Mnogo toga Malkoč dovodi do apsurda, ali baš zbog toga ti apsurdi postaju stvarni, oni koji se razbijaju ljudima o glave, i to ne samo ljudima koji “žive” na stranicama ove knjige. Roki Raketa je pas. Pas koji krade, pomaže svojem gospodaru, govori, umire samo kako bi se slavodobitno iznova vratio u priču... On je zapravo mecena kojeg nepoznati netko šalje književnicima ili onima koji se za njih izdaju.

“Roki Raketa” roman je o književnosti samoj, priča o dva pisca kojima se tek na samom kraju knjige pridruži i treći, možda pravi, a možda i ne. S jedne je strane priče pisac koji ima svu slavu ovog nakaradnog društva uz pripadajući novac, a zapravo je tek običan lopov, pozer i plagijator. Njemu je kroz cijelu priču suprotstavljen “pravi” pisac, onaj koji piše iz duboke potrebe i istinskog uvjerenja. Baš taj pravi shvatit će sve zamke u koje upadaju pisci te će pospremiti svoje rukopise, ne žaliti za njima kada otkrije da su ukradeni, plagirani, uništeni. On će postati vrhunski zločinac, strah i trepet zemlje opustošene ratom, privatizacijom, kriminalom, korupcijom, recesijom...

Malkoč u ovoj svojoj bajci opisuje našu stvarnost, društvo, elitu, Crkvu... a posebno je okrutan u poglavljima u kojima se bavi književnom, likovnom i inom kulturnom scenom. Sve je isto, poručuje on, bio ti kriminalac koji ubija i iznuđuje ili pak nadobudni kipar koji radi na instalaciji za koju je siguran da će ga proslaviti i donijeti mu brdo novca. Autor pri tome daje i točnu dijagnozu zašto je tome tako opisujući ljude koji su jednostavno odustali od vlastitih života i pomirili se sa svime što im je u životu nametnuto.

Nevjerojatna lakoća pisanja, izbrušena ponajprije u kratkim pričama, u kojima je Malkoč (višestruko nagrađivani) majstor, čini ovaj roman knjigom koja se doslovno guta u jednom dahu. Za to je “kriv” i sam Roki, nevjerojatan pas čijeg se upliva u vlastiti život bojite ako ste ikada napisali više od SMS poruke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije