Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI NATJEČAJ

‘Izbor ravnatelja HNK poništen jer su se javili oni koji nisu planirani’

Intendantica Vrgoč još mjesecima neće dobiti pomoćnike
Foto: Patrik Macek / Pixsell
04.09.2014.
u 12:09

Kazališno vijeće 29. kolovoza poništilo je natječaj kojeg je raspisalo 20. kolovoza

Kadrovski cirkus u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu se nastavlja. Kazališno vijeće HNK u petak na elektroničkoj sjednici poništilo je natječaj za poslovnog ravnatelja i ravnatelje Opere, Baleta i Drame HNK objavljen 20. kolovoza. Tako nova intendantica Dubravka Vrgoč još mjesecima neće ekipirati upravu koja bi HNK vodila iduće četiri godine.

U Ministarstvu kulture tvrde da je natječaj poništen jer je pravnim nadzorom Ministarstva utvrđeno da pravna služba HNK nije raspisala natječaj u skladu sa zakonskim propisima.

U Ministarstvu tvrde da se u natječaju navodi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju s posljednjom izmjenom iz 2007. godine, a da nisu navedene izmjene citiranog zakona iz 2009., 2011., 2013. i 2014. godine. Kako natječaj upućuje na nevažeći propis, u Ministarstvu su zaključili da se mora poništiti, što je obavilo Vijeće u kojem Ministarstvo zastupaju Vladimir Stojsavljević i Krešimir Seletković.

I dok Ministarstvo tvrdi da se sastanku KV-a u petak odazvalo petero članova Vijeća koji su jednoglasno donijeli odluku o poništenju natječaja, na web-stranici HNK objavljena je informacija da je petero članova (uz Stojsavljevića i Seletkovića još i Duško Ljuština, Snježana Abramović Milković i Vlasta Ramljak) bilo za poništenje, dok su se Saša Ivaci i Snježana Marasović suzdržali od glasovanja. Obrazloženje ovakve odluke tražili smo od predsjednika Ljuštine i člana Stojsavljevića, ali nisu se javljali na telefon.

Ministrica ne zna

U Ministarstvu nisu mogli komentirati sastanak KV-a održan 2. rujna jer ministrica nije dobila zapisnik. Tema sastanka bilo je popisivanje svih sudskih sporova koje ima HNK do 30. lipnja ove godine. Kazališno vijeće trebalo je razmotriti i obrazloženje razlike u iznosima predračuna opere “Kavalir s ružom” i kasnijih troškova.

Predsjednica Kulturnog vijeća za dramske i plesne umjetnosti te izvedbene umjetnosti Snježana Banović rekla nam je da je sa zgražanjem primila odluku KV-a HNK.

– Od početka djelovanja u Vijeću za kazalište apeliram na transparentno i zakonito djelovanje toga tijela koje je nizom manipulacija višekratno oštetilo i HNK i sveukupnu javnost u Hrvatskoj. Mijenjaju Statut kad im se prohtije, ne poštuju zakon (ovaj natječaj za ravnatelje koji je sada poništen usred natječaja raspisan je izvan zakonskoga roka)... Ovo što se dogodilo s natječajem samo je dokaz da nova uprava i KV rade sve na svoju ruku, mimo zakona i pravila struke, da se od 1. 4. do danas nisu pripremili ni za novu sezonu ni za sljedeću godinu te da Dubravka Vrgoč na nacionalno kazalište primjenjuje model upravljanja iz gradskog, što je nedopustivo – izričita je S. Banović.

Dodaje i kako sjednica održana elektroničkim putem o ovako važnoj stvari ne može biti priznata i svi koji su se dosad javili na natječaj morali bi se žaliti na ovu “proceduru”.

“Nek’ svi daju ostavke”

– Pretpostavljam da su se na natječaj javili oni koji nisu bili planirani i dogovoreni te je odlučeno zaustaviti demokratsku proceduru i ostaviti HNK bez četiriju ravnatelja. Suludo je pomisliti da samo jedna osoba (intendantica) može voditi tri kazališta u jednom, bez pomoćnika. To će unijeti kaos u svakodnevnu praksu te dovesti pogon do sloma. U to nema sumnje. Ovo kazališno vijeće (s promjenjivim članstvom u kojem su Ljuština i Stojsavljević konstante) već dvije i pol godine ne zna, ne može ili ne želi u skladu sa strukom i zakonima postaviti upravu središnje kazališne kuće. Ovakav slučaj nije zabilježen u 150-godišnjoj praksi ovoga kazališta. Posljedice ovoga morali bi snositi svi: članovi KV-a na čelu s predsjednikom Ljuštinom, intendantica Vrgoč, pomoćnik ministrice i sama ministrica. Svi bi već danas trebali podnijeti ostavke – tvrdi Snježana Banović.

Komentara 6

DU
Deleted user
13:51 04.09.2014.

neka nova kultura u hrvata,drže se riči i zakon.evo sniga..

DU
Deleted user
15:36 04.09.2014.

"(uz Stojsavljevića i Seletkovića još i Duško Ljuština, Snježana Abramović Milković i Vlasta Ramljak) " - pametnom dosta

IV
IvanXXIII.
12:29 04.09.2014.

Ostavke, naravno! I to u roku keks! Ali zadnji koji je to učinio, a k tomu nije bio ništa kriv, jest intendant Stjepan Miletić. To je bilo u pretprošlom stoljeću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije