Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NISAM DIKTATOR'

Beljak: Privremeno udaljujem iz stranke oko 100 članova, uključujući Petir i Korena

Krešo Beljak
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/9
14.09.2016.
u 10:11

"Ako članstvo misli da ovo nije dobra odluka, ja više neću biti predsjednik stranke"

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za medije objavio da privremeno udaljuje iz stranke oko 100 članova HSS-a, uključujući Marijanu Petir i Darka Korena.

Beljak je rekao da bi rezultat na izborima sigurno bio bolji da nije bilo opstrukcije dijela najviših dužnosnika HSS-a.

– Glavni odbor HSS-a donio je uoči kampanje određene odluke. Među njima je stajalo da će svi oni kod kojih će rezultat bitno odudarati od stanja na terenu biti sankcionirani – rekao je Beljak, dodajući da je odlučio uzeti stvari u svoje ruke, iskoristiti ovlasti i privremeno udaljiti iz stranke oko 100 članova HSS-a, među kojima su najistaknutiji članovi Darko Koren i Marijana Petir.

– Ovo ne znači izbacivanje iz stranke, ovo znači samo pokretanje postupka, na što se oni mogu žaliti – rekao je Beljak, dodajući da postupak kreće danas. Naglasio je da oni koji se ispričaju neće biti sankcionirani.

Čestitao HDZ-u

Ja nisam nikakav diktator. Predložio sam odluku koju je podržalo 84 posto članova Glavnog odbora. Onima koji se s time ne slažu nije mjesto u HSS-u, to je vrlo jednostavno – rekao je Beljak.

– Ako članstvo misli da ovo nije dobra odluka, ja više neću biti predsjednik stranke – poručio je također. Beljak je rekao da je u kampanji prikazan kao lopov te da ne želi uz to sudjelovati još i u unutarstranačkim borbama.

HSS je sudjelovao u izborima kao dio Narodne koalicije, koja je izgubila od HDZ-a i partnera, nakon čega je čelnik SDP-a Zoran Milanović najavio da se više neće kandidirati za predsjednika SDP-a. HSS je na izborima osvojio pet saborskih mandata, tri više nego u prošlom sazivu.

Beljak je čestitao HDZ-u na pobjedi i zaželio mu je da što prije sastavi Vladu.

– Jedinstveni smo u stajalištu da budemo konstruktivna oporba – rekao je Beljak.

Beljak je rekao da je rezultat HSS-a bolji nego na prošlim izborima te da predstavlja "mršavi" rast. Zahvalio je biračima i koalicijskim partnerima na povjerenju.

– Nadam se da će ta suradnja i u budućnosti biti jednako dobra – rekao je Beljak.

"Nisam član SDP-a ni HDZ-a"

Odbacio je optužbe o rušenju HSS-a.

– Pet godina imali smo jedan mandat u Saboru, sad ih imamo pet. Je li to rušenje? Koliko bismo ih imali da smo išli sami? – rekao je Beljak.

– Ja nisam član SDP-a jer smo bili u koaliciji, nisam ni član HDZ-a, ne daj Bože – dodao je.

Beljak je rekao da je ponašanje Marijane Petir bilo vrlo nekorektno te bi minimum korektnosti bio da se pojavila barem na jednom skupu. Osudio je i izjavu HSS-ovca Momira Karina koji je, kako je rekao, pozvao birače da glasaju za HDZ-ovca Milana Kujundžića. Kritizirao je i svog prethodnika Branka Hrga za kojega je rekao da je ubijao raspravu.

– Ako netko ne razumije da je stranka ispred osobe, to je njegov problem. Ja mislim da takvima u novom HSS-u nema mjesta – poručio je.

>> 'HDZ može napraviti što hoće, ali dobit će svoje glasače, očito je riječ o vojsci'

>> 'HDZ neka sastavi Vladu s Mostom, na HSS neka ne računaju'

Komentara 190

Avatar Jose Bielich
Jose Bielich
09:32 14.09.2016.

Tako zvani "K plus Milanović".

MA
matrixxx
09:13 14.09.2016.

Petir za predsjednicu i to je to, stabilna vlada i onda polako dolazi sve na svoje mjesto a ako Picula 💊 dođe da bi dokazao da je pravi socijal Demokrat otvoriti sve dokumente bivše KPJ

Avatar mlijeko
mlijeko
10:04 14.09.2016.

HSS ima 5 mandata ali problem će im predstavljati lokalni izbori gdje su u većini slučajeva do sada u koaliciji sa HDZ-om i na taj način su participirali u vasti daleko više od stvarnih mogućnosti. Poslije ovog prelaska uz SDP jasno je da će se dogoditi fijasko na lokalnoj razini i da će to imati posljedice na članstvo HSS-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije