Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Vlaho Orepić: Ustavni suci trebaju dati kolektivni otkaz

Vlaho Orepić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
08.09.2016.
u 07:02

"Situacija u sportu velik je problem društva. Financiraju se nogomet ili rukomet, a zanemaruje male sportove koji donose rezultate"

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nositelj je liste Mosta u 1. izbornoj jedinici.

Može li se nova Vlada sastaviti bez Mosta?

Ne. Vjerujem da je narod uvidio da je uloga Mosta zaštititi nacionalne interese i javno dobro.

Prihvate li i HDZ i SDP sve vaše uvjete, kome ćete se prikloniti?

Pričekajmo rezultate izbora. Možda će se oni morati prikloniti nama, a ne mi njima.

Hoće li Most u novoj Vladi inzistirati da zadrži sva ministarstva koja sada ima?

Bilo bi logično nastaviti ono što smo počeli. Kada je riječ o meni, smatram da je legitimno zahtijevati da nakon svega učinjenog Most nastavi s poslom u MUP-u. No, rezultati izbora reći će sve.

Ostanete li na čelu MUP-a, što ćete prvo učiniti?

Nastaviti stvarati red. Prvi korak bit će funkcionalna i prostorna reorganizacija koju smo pripremili. Radit ću na dizanju standarda, profesionalnosti i depolitizaciji u MUP-u.

Malo se govori o djeci s Downovim sindromom. Treba im vratiti oduzete invalidnine

Koliko je fiktivnih prebivališta odjavljeno?

Trenutačno 40.950. Sukladno tom broju bit će korigirani birački popisi. S obzirom na manipulaciju ovolikim brojem glasača, imamo se pravo zapitati je li legalna i legitimna vlast od vrha države do dna.

Što najviše zamjerate HDZ-u i SDP-u?

Izbor sudaca Ustavnog suda. Privatizacija nas je opljačkala materijalno, a sad smo pravno porobljeni. Pozivam ovaj saziv Ustavnog suda da da kolektivnu ostavku i tako osobno doprinese povratku povjerenja u pravosuđe. A predsjednicu pozivam da se pridruži ovoj inicijativi. Ako je deset baklji na stadionu veći problem u društvu od deset nepoželjnih sudaca, cijelo se društvo mora zamisliti. Poruka koju šalje ovaj saziv Ustavnog suda u ovom je trenutku nacionalni problem sigurnosti.

U Srbiji je uhićen osumnjičeni za špijuniranje u korist Hrvatske. Ima li u Hrvatskoj srpskih špijuna?

Ovo što se događa srbijanski je folklor i ne treba mu davati značaj.

Što ste uočili kao veće probleme u društvu?

Trenutačno na lokalnim razinama lokalni moćnici financiraju svoj omiljeni klub, a to su obično nogomet ili rukomet. Sportovi koje pogrešno nazivamo malima, a koji donose rezultate, što smo vidjeli i na Olimpijskim igrama, nisu proizvod sustava, već neograničene ambicije i entuzijazma pojedinaca. Upravna struktura sporta ne odgovara potrebama. I to treba mijenjati. Koliku plaću imaju Zlatko Mateša i njegovi tajnici, a koliko se odvaja za olimpijske pobjednike kojih se sjetimo samo kada osvoje medalju? Potrebna je reorganizacija tako da se odvoji profesionalni sport od amaterskog i školskog.

I to su svi problemi?

Ne. Malo se govori o djeci s Downovim sindromom. Treba im vratiti oduzete invalidnine, osloboditi ih besmislenih komisijskih pregleda svake tri godine pa i apsurda da se s navršenih 18 godina, ako maturiraju, tretiraju kao zdrave osobe. Sustavna i doživotna skrb nad tom djecom mora postojati, za što ću se zalagati.

>> Orepić poručio: Žice neće biti

>> 'Plenković i Milanović nemaju osjećaj za probleme u Hrvatskoj, nemaju taj 'touch' kao što imam ja'

Komentara 76

MK
marcel.kocan
08:35 08.09.2016.

a tebi šef krim policije mazne pet kila zlata a ti ostavku ne daješ...

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
07:37 08.09.2016.

Sve partije (nasljednice)koje bilo što imaju,u bilo kojem obliku,strogo zabraniti djelovanje u javnosti.U ilegalu ili iseliti u S.Koreju.

DU
Deleted user
07:51 08.09.2016.

mare pipl mast trast as,sekretar komiteta (b)leko,bankar mlakar suci po miri,pljuc..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije