Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O odnosima sa Srbijom

Pusić: U kampanji se nažalost često govore pretjerane stvari

Vesna Pusić
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.08.2016.
u 22:44

"U posljednjih 25 godina toliko je destrukcije bilo usmjereno na BiH da je impresivno da se ipak uspjeva održati na nogama"

Vesna Pusić, bivša HNS-ova ministrica vanjskih i europskih poslova, u objavi na Facebooku osvrnula se na zategnute odnose sa susjednim državama. 

Iako u objavi ne spominje transkript sa sastanka Zorana Milanovića i predstavnika branitelja, čini se da je potaknuta Milanovićevim kontroverznim izjavama o BiH i Srbiji i reakcijama iz tih država.

Pusić ističe da se u kampanji nažalost često govore pretjerane stvari te da je nacionalni naboj postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja te kaže kako misli da s time treba prekinuti.

"Niti jedna od naših država nastalih na jugoistoku Europe u devedesetim godinama prošlog stoljeća nije savršena i svi imamo još jako mnogo posla. BiH vjerojatno više od drugih, ali najmanje svojom krivnjom. U posljednjih 25 godina toliko je destrukcije bilo usmjereno na tu zemlju da je impresivno da se ipak uspjeva održati na nogama. BiH zaslužuje svaku podršku u svojoj konsolidaciji i na svom putu prema EU članstvu. U razdoblju od 2012. pa do konca 2015. tu je podršku od Hrvatske i imala i imat će je i u buduće", piše Pusić.

"Što se Srbije tiče, naši odnosi od konca rata nisu nikada bili lošiji nego danas. To nikome nije u interesu. Srbija ima vlast kakvu su njeni građani izabrali. To vrijedi za sve zemlje. Naši odnosi se ne mogu temeljiti na simpatiji ili antipatiji, odnosno ljubavi ili mržnji. Moraju se temeljiti na racionalnom interesu. A naš interes je mir i stabilnost u regiji, rješavanje problema pregovorima i dogovor tamo gdje nas činjenica susjedstva upućuje na dogovor. Naš interes je i gospodarska suradnja, promet, sigurnost ulaganja, sigurnost građana. U tom smislu je Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji neodrživ i štetan i za naše međusobne odnose kao i u kontekstu Europske unije. O tome treba i bilateralno pregovarati kako bi se garantirala sigurnost građana i uklonio taj trajni povod za vječno vraćanje na ustaše i četnike", zaključuje Pusić.

>> Vesna Pusić: Očito je da se konkurencija baš jako boji HNS-ovih ljudi, ne prezaju pred lažima

>> Kovač: Pusić je iskusna političarka, gospođa, dama... Pusić: Kovaču sam nudila da ponovo radi kao veleposlanik

Komentara 28

MD
mare_dalmacija
23:16 26.08.2016.

"Niti jedna OD NAŠIH DRŽAVA nastalih na jugoistoku Europe u devedesetim godinama prošlog stoljeća nije savršena i svi imamo još jako mnogo posla." ... Koje su to NAŠE DRŽAVE drugarice veleizdajnice? ... Albanija, CG, Makedonija, Slovenija, srbijica (pravoslavna Turska) NISUU 'naše' - NAŠA JE HRVATSKA, a vaša, očito - jugosrbija!

BE
BeroII
23:32 26.08.2016.

Kako drugarica "propala belosvetska tajnica" ima razumijevanja za svoga sudruga iz kokodak koalicije, unatoč tome što on fiktivno "pljuje po njihovim srbima". Da je kojim slučajem, netko desno orijentiran izrekao samo deset posto ovoga što je drug komesar, sasvim sigurno da bi tražila da ga se izruči Haagu a sasvim sigurno da bi se neviđenom progonu pridržio i "dragi brat", poznati hrvatski domoljub.

DU
Deleted user
23:49 26.08.2016.

Naše države? O čemu ova drugarica laprda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije