Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'hasanbegović: neće on odlučivati'

HDZ započinje pregovore s manjicima, Pupovac uvjetuje podršku izostavljanjem Hasanbegovića iz Vlade

plenković, pupovac
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.09.2016.
u 08:15

HDZ danas započinje pregovore s manjincima. Pupovac uvjetuje podršku time da Zlatko Hasanbegović ne bude ministar u Vladi

Pregovori HDZ-a o sastavljanju nove Vlade ušli su u “dinamičnu” fazu. Nakon miroljubivih razgovora s Mostom, danas ujutro u središnjici HDZ-a Andrej Plenković i stranački pregovarački tim primaju osam zastupnika nacionalnih manjina, a da pregovori ne budu “dosadni”, pobrinuo se Milorad Pupovac, lider Srba u Hrvatskoj.

Ideološka hipoteka

Lukavi Pupovac uoči “dana D” nastoji si podići cijenu pa je na N1 televiziji peruškom pomazio Plenkovića rekavši da se ljudi takve reputacije plaćaju suhim zlatom, ali je batinom dohvatio Zlatka Hasanbegovića rekavši da sigurno neće podržati Vladu u kojoj bi on bio ministar jer zastupa revizionističke stavove. HDZ-u je, osim 13 zastupnika Mosta, potrebno i osam manjinskih zastupnika kako bi formirali Vladu s parlamentarnom većinom od 82 zastupnika. Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture i ikona desnih birača, koji je na parlamentarnim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova od HDZ-ovih kandidata u drugoj izbornoj jedinici (17,18 posto), Pupovcu je jučer spremno odgovorio.

– Ministre će predlagati budući premijer, a potvrđivati Sabor. Neće o tome odlučivati Milorad Pupovac. Upozorio bih na jedan detalj. Pupovac je politički predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj. Kada bi se u cijelom intelektualnom i političkom razvitku na moja leđa mogla staviti hipoteka protusrpskog stajališta i populističkih protusrpskih nastupa, to bi bilo donekle i razumljivo. On meni stavlja na teret ideološku hipoteku vezano na neki način na unutarhrvatske odnose i zapravo različita iščitavanja svih povijesnih kontroverzi u dvadesetom stoljeću, što se ne bi trebalo očekivati od nekoga tko u prvom redu ima ulogu u političkom životu kao predstavnik srpske zajednice. Tu imamo problem političke podvojenosti u kojem se ne zna kada je Milorad Pupovac legitimni predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj, a kada je neka vrsta neformalnog ideologa hrvatske ljevice ili ukupnog arbitra hrvatske politike – rekao nam je Hasanbegović, a veliki intervju s tom zvijezdom desnice objavljujemo u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista. Hasanbegović kaže da ga nije iznenadila izjava Milorada Pupovca jer su se njegovi stavovi mogli iščitati iz njegovih ranijih izjava, ali da takve izjave stvaraju nepotrebne kontroverze i animozitete u kontekstu hrvatsko-srpskih odnosa.

HDZ nema ništa protiv Srba

Pregovore s manjincima danas započinje HDZ, a u toj stranci kažu da će još vidjeti hoće li se u nekom trenutku u pregovore uključiti i Most, s kojim HDZ planira sastaviti Vladu. Pupovac je jučer rekao da će manjinski zastupnici tražiti način kako u Vladi kontrolirati provođenje njihovih politika, pa se nametnulo da bi on mogao biti potpredsjednik Vlade. No u HDZ-u kažu da je prerano govoriti o funkcijama u Vladi, pa nitko nije niti potvrdio niti opovrgnuo mogućnost da manjinci ili, točnije, Pupovac zasjedne u potpredsjedničku fotelju. Izvori nam kažu da na nedavnom Nacionalnom vijeću HDZ-a nitko od HDZ-ovaca nije imao ništa protiv suradnje s manjincima, pa tako ni protiv suradnje sa SDSS-om.

– Ako predsjednik HDZ-a, koji je premijer, na svojoj strani ne može imati manjince, to bi značilo da s njim nešto nije u redu. Sasvim je normalno da HDZ-ova Vlada na svojoj strani ima sve manjinske zastupnike – komentirali su HDZ-ovci. HDZ će prvo pregovarati sa svim manjincima zajedno, a zatim i pojedinačno sa svakim predstavnikom manjina.     

>> Milorad Pupovac: 'Takvi kao Plenković plaćaju se suhim zlatom'

Komentara 39

OX
oxymoron
08:31 16.09.2016.

Podrska najboljem ministru u Vladi, gospodinu Hasanbegovicu!

FL
Flashover2
08:29 16.09.2016.

Hrvatskoj ne trebaju manjine. Manjinama treba Hrvatska. Manjince nismo birali i nemaju što tražiti u Vladi RH. Uostalom niti jedan Hrvat ne sjedi niti u jednoj Vladi u susjedstvu niti je ikada sjedio.

AB
abendblatt
08:40 16.09.2016.

Neka Pupovac uvjetuje svojem mentoru Vucicu, njemu, Pupovcu nije mjesto u hrvatskoj Vladi, a on ne odlucuje o nicem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije