Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODSJETIMO SE...

DIP podsjeća birače kako se glasuje i kako se koristi preferencijalni glas

Glasanje
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/5
09.09.2016.
u 16:59

Kako ne bi bilo zabune...

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u petak je, uoči nedjeljnih prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, uputilo birače na način glasovanja na izborima.

Kod glasovanja za liste u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj te u XI., u kojoj glasuje "dijaspora", odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, glasuje se samo za jednu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva samo jedne liste izborne jedinice.

Želi li birač jednoj kandidatkinji odnosno kandidatu, s liste za koju je glasovao, dati prednost pred drugima, zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena samo jedne kandidatkinje odnosno kandidata kojoj/kojemu daje prednost (preferencijalni glas).

Birača koji je pripadnik nacionalne manjine i koji ima pravo glasovati za kandidate u XII. izbornoj jedinici, na biračkom će mjestu birački odbor upoznati s njegovim pravom da može glasovati ili za listu prema mjestu prebivališta (liste I.-XI. izborne jedinice) ili za kandidata nacionalne manjine te će mu, u skladu s njegovim izborom, uručiti odgovarajući glasački listić.

Kod glasovanja za kandidate u XII. jedinici glasački se listić popunjava tako da se zaokruži redni broj ispred imena samo jedne kandidatkinje/odnosno kandidata za koju/kojeg se glasuje. Pripadnici srpske manjine glasački listić popunjavaju zaokruživanjem rednog broja ispred imena najmanje jedne/jednog, a najviše tri kandidatkinje/kandidata za koje se glasuje, navodi Povjerenstvo.

>> HAKOM upozorava: Svi skriveni brojevi koji se koriste za slanje promidžbenih poruka bit će blokirani

Komentara 3

OS
osica
18:02 09.09.2016.

Tražite vašeg preferncijaša, ali ne zaboravite onda i njegovu listu zaokružiti. Sigurnost je sigurnost. " Čast svakome na veresju nikome "

DA
danijelrukavina4
18:23 10.09.2016.

Moj glas će ići nekome iz MOST-a nezavisnih lista ili nekome iz Živog zida. Uglavnom, želio bih da nakon izbora vidim čim više novih, mladih ljudi, neopterećenih prošlošću, koji gledaju i žele bolju budućnost, koji će znati i umjeti pronaći način da se pomire narodi sa ovih prostora. Hrvatsku vidim u tome kao lidera, zemlju koja će dosljedno voditi politiku pomirenja ljudi. Nadam se da će i dosta drugih ljudi razmišljati kao i ja, i dati priliku mladim ljudima, koji će nas konačno uvesti u XXI. stoljeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije