Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP i Most nastavljaju pregovore

Premijer Božo Petrov, šef Sabora Zoran Milanović?

milanović petrov
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
20.12.2015.
u 13:00

Karamarko je napuštanjem pregovora svojoj koaliciji zatvorio vrata za bilo kakav daljnji dogovor s Mostom, kazao je Božo Petrov

Tripartitna Vlada stvar je prošlosti, novu Vladu sastavit će najvjerojatnije koalicija Hrvatska raste s Mostom, a Božo Petrov će biti novi premijer. Umjesto da potpiše sporazum s Mostom i SDP-om, čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko napustio je zajednički sastanak i time si zatvorio vrata za ulazak u vlast, što znači da su SDP i Most nadomak dogovora o mandataru.

Posljednja dva dana pregovora postajalo je sve jasnije da HDZ, iako je proteklog tjedna “pozitivno” odgovorio na zahtjev Mosta o tripartitnoj Vladi i nestranačkom premijeru, u biti nikako ne vidi takvu buduću Vladu. I jučer poslijepodne je, nakon što su SDP-ov Branko Grčić i Mostov Juro Martinović ustvrdili kako su imali odlične reformske pregovore koji su protekli u suglasju, HDZ-ov Željko Reiner dao prve signale da dan neće završiti onako kako je Most priželjkivao. – Postoji puno stvari o kojima nismo postigli baš potpuno suglasje, ima više kamena spoticanja – rekao je tada Reiner. I nekoliko sati kasnije je, nakon što je Zoran Milanović na sastanku prvi potpisao sporazum o suradnji, Karamarko odmahnuo glavom i rekao “mi ne pristajemo na to”. Time je svojoj koaliciji, potvrdio je kasnije Petrov, zatvorio vrata za bilo kakav daljnji dogovor s Mostom. Ni desetak minuta od početka sastanka Karamarko je s timom napustio središnjicu Mosta.

Osmijeh Milanovića i Petrova

– Mi zbog odluke Predsjedništva i zbog moralnih skrupula koje imamo nismo potpisali bianco papir u kojem se nudi trgovina, podjela ratnog plijena od pobjednika, nismo mogli u tome sudjelovati. Previše je tu fotelja da bih ih na bianco potpisivao. Nisam mogao pristati na jedan vrlo specifičan stil ucjene, niz aksioma i uvjeta po principu “prihvati ili odbij” – kazao je tada Karamarko te zaključio da želi mirno moći pogledati u oči svojim članovima i građanima. Nešto manje od dva sata od početka sastanka s osmjehom na licu izašli su Milanović i Petrov. Danas nastavljaju razgovore, a Petrov je izrazio nadu da će do utorka imati mandatara. Sinoć o njemu nisu pričali, već, kako je Petrov rekao, o formatu i načinima kako vide buduću Vladu. Do utorka će načelno dogovoriti kako će to funkcionirati i tko će biti mandatar, i ako to dogovore, a kad dobiju mandat od predsjednice, imaju 60 dana da se dogovore o točnim imenima koja će biti u Vladi.

Milanović je podsjetio da je prijedlog njegove koalicije da Petrov bude mandatar. – Mislim da gospodin Petrov ima određeni legitimitet, a o načinu funkcioniranja izvršne vlasti i Sabora ćemo razgovarati idućih dana – objasnio je Milanović te dodao da će kolege iz Mosta probati uvjeriti da mandatar bude netko njihov. – Jesmo se dogovorili? Jesmo – kazao je Milanović i pogledao Petrova koji se samo blijedo nasmijao jer je očito tek u tom trenutku ili koji trenutak ranije shvatio da bi mogao postati premijer, što, kako doznajemo, nikada nije bio njegov plan. – Ne, ja neću više biti premijer, to je gotovo. Zanima me da ova stvar funkcionira, dakle, posao premijera nije rutinski posao, sad kad odlazim mogu reći, to nije prvi među jednakima, nego najprviji među nejednakima koji su također važni i odgovornost te osobe je daleko najveća u državi. Ona mora imati politički legitimitet, a Sabor je tu da da podršku vladi i mislim da to može normalno funkcionirati – pojašnjava Milanović te dodaje kako se ne vidi na ni jednoj funkciji.

– Radit ću nekakav ozbiljan posao, vidjet ćemo, dogovorit ćemo se – naglašava Milanović. SDP-ovci koji su bili na sastanku bili su iznimno zadovoljni razvojem situacije te rekli da se u biti cijela priča preokrenula kad je Milanović prihvatio činjenicu da neće biti premijer. – Ovih mjesec i pol dana ćemo sigurno svi pamtiti do kraja života – rekao je jedan od njih. I to je činjenica, jer ako Petrov uistinu postane premijer, ući će u hrvatsku povijest kao netko tko je s osvojenih 19 mandata došao na čelo Vlade.

Spremni i na nove izbore

U vodstvu SDP-a nam pak kažu da su bili spremni i na opciju da opet idu na izbore, ali jučerašnji preokret još je bolja opcija. U vodstvu stranke i dalje drže da bi se Božo Petrov trebao uhvatiti premijerskog posla. To je, kažu, u ovom trenutku realno i on sada mora preuzeti odgovornost. Drže i kako njima sada po logici stvari pripada mjesto predsjednika Sabora. To je, drže, najlogičnije, u ovom trenutku s obzirom da se Zoran Milanović odrekao premijerske funkcije. A logika kaže i da bi Milanović u tom slučaju bio i novi predsjednik Sabora.

U Mostu su pak, prije svega zadovoljni jer su svi ovi pregovori urodili određenim plodom, a s obzirom da sve odluke donose većinom glasova izabranih zastupnika i članova Nacionalnog vijeća, za očekivati je da će se rado prihvatiti nove vlasti.

>>Petrov: Vrata za Domoljubnu koaliciju su zatvorena. Milanović: Ja sigurno neću biti premijer

>>Bježeći od tvrdnji da je uz HDZ, Petrov uletio u ralje Milanovića

>>Tri člana Predsjedništva SDP-a bilo protiv Milanovićeve taktike

Komentara 22

BB
bbmanbat
15:59 20.12.2015.

Sama činjenica da će podržati čovjeka i stranke koje su protekle 4 godine "radile" za boljitak Hrvatske dovoljno govori o Petrovu i o MOST-u. Kako je narod izabrao tako je i zaslužio.

DU
Deleted user
17:45 20.12.2015.

Jedva čekam da Petrov upozna svoje buduće najbolje frendove Pusićku, Opačićku, Pupovca, Stanimirovca, balvanaša Grčića pa druženja kod razmontiravača HV-a Kotromanovića na njegovom balkonu...Čekaju te lijepe stvari Božo, cijena prava sitnica. Samo tvoja duša.

DU
Deleted user
15:56 20.12.2015.

Pa kaj je vama nemre on biti premijer, nit on nit članovi njegove stranke nemaju iskustva u politici ,neki nekaj malo na selskoj razini ,ostali baš ništ..Pa nemreju nam političke neznalice i nesposobnjakovići biti u državnom vrhu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije