Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glas po glas

Milanović računa na potpise 70 zastupnika do ponedjeljka

Milanović
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
13.11.2015.
u 08:15

Predsjednica konzultacije neće početi prije 23. studenog, a redoslijed dolazaka odredit će prema izbornom rezultatu

Svi zastupnici SDP-a koji su osvojili saborski mandat danas u 17 sati moraju biti na Iblerovu trgu. Poziv su dobili SMS-om, a kako neslužbeno doznajemo, razlog okupljanja skupljanje je potpisa s kojima će Zoran Milanović na Pantovčak na konzultacije k predsjednici. Potpise će paralelno skupljati i koalicijski partneri, a potom će se tražiti i potpisi podrške svih ostalih koji su spremni podržati Zorana Milanovića za budućeg mandatara.

– Mi računamo da ćemo do ponedjeljka imati od 65 do 70 potpisa. Tu računamo na potpise IDS-a, sve manjince, Radimira Čačića, ali i na podršku HDSSB-a, koji ima dva mandata – kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

Manjinci su se još u prošlom sazivu Sabora dogovorili da ovaj put u pregovorima za novog mandatara nastupaju kao grupa jer im je tako i pregovaračka pozicija jača. Zastupnik talijanske manjine Furio Radin u srijedu se, doznajemo, susreo s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i šeficom HNS-a Vesnom Pusić.

– Sastali smo se na njihov poziv, a iz HDZ-a me nitko još nije zvao. Razgovarali smo o stajalištima koalicije Hrvatska raste o manjinskim pravima, a sve ću to prenijeti ostalim manjincima u ponedjeljak na zajedničkom sastanku kada ćemo i službeno donijeti konačnu odluku – rekao je Radin.

Konzultacije sa stranačkim liderima koje provodi predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović, vjerojatno neće započeti tijekom idućeg tjedna, nego je najraniji termin za početak konzultacija 23. studenog. Predsjednica je kazala kako će čekati konačne rezultate, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) čeka da se u ovu nedjelju ponove izbori na nekoliko birališta. Ne bude li žalbi, u srijedu 18. studenoga DIP će imati konačne rezultate. No, tada je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, a predsjednica istog dana odlazi u Istanbul, gdje se u srijedu i četvrtak održava godišnja konferencija Atlantskog vijeća, na kojoj je predsjednica glavna govornica.

Malo je vjerojatno da bi, nakon povratka, konzultacije počele u petak, izglednije su u ponedjeljak 23. studenoga. Bude li pak žalbi na ponovljene izbore, DIP i Ustavni sud imat će dodatnog posla pa bi, u tom slučaju, konzultacije mogle početi najranije 25 studenog. Doznajemo da će se redoslijed konzultacija odrediti prema izbornom rezultatu.

>> Drago Prgomet izbačen iz Mosta zbog sastanka sa Zoranom Milanovićem 

>> Manjinci još nisu donijeli odluku, ali bliži su SDP-u

Komentara 201

Avatar bushvzdhr
bushvzdhr
08:26 13.11.2015.

U odnosu na 2011. godinu za novinare na znanje izgubljeni i dobiveni mandati. Izgubljeni: SDP: 21; HDSSB: 4; Laburisti: 3; HNS: 3; HSU: 1. Više mandata: HDZ: 4; MOST: 19; IDS: 1; HSP-AS: 1; HSLS: 2; HDS: 1; HRAST: 1: MB: 2; US: 1; BUZ: 1; I ŽZ: 1. Valjda Vladu RH formiraju pobjednici plus 34 mandata, a ne gubitnici 32 mandata. Očit pokušaj prijevare volje građana od strane Milanovića i američkog PR te domaćih hrvatskih uhljeba u medijima.

Avatar bushvzdhr
bushvzdhr
08:32 13.11.2015.

Zanimljivo svima osim HDZ-a se žuri da se sazna mandatar, a da ne budu Karamarko i Milanović. Zašto: SDP nema programa, a s muljanjem bi na vlast makar je izgubio 21 mandat bez HNS-a; MOST jaki su bili na riječima, a sad rade vremenski slijed reformi i za to im treba 10 dana ?????? - gdje im je do sada bio program. Ustav RH se tumači i ovako: Pošto niti jedan od vođa parlamentarnih stranaka ne može dokazati da ima bezuvjetnu potporu zastupnika ( u ovakvim slučajevima javno prikazanim i ovjerenim potpisima ) i da može sastaviti stabilnu vladu ( znači ne uvjetovana manjinska vlada ), Predsjednica RH daje tehničkog mandatara i raspisuje parlamentarne izbore. Mandatara daje po Ustavu Predsjednica RH, a ne mediji, Prgomet, Petrina, Milanović, to je njezina odgovornost po Ustavu RH ( ona u ovom trenutku tumači volju građana pošto je izravno izabrana od građana, a ne mulja kao Prgomet, Milanović, Pusić koji su izabrani na listama) .

Avatar bushvzdhr
bushvzdhr
08:37 13.11.2015.

Predsjednice nakon ovakvog pokušaja izborne trgovine Milanovića ( od Pupovca i Prgometa do Glavaša, a protiv Hrvatskih interesa a za osobne interese ) te zaobilaženje volje naroda - odmah tehničkog mandatara ( nestranačka osoba ) i novi izbori. To precizira Ustav RH. Neka Milanović donese potpis Glavaša, a ne tehnička potpora Glavaša - zar ne Peđa nikad nisi bio protiv Glavaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije