Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za svaki glas

Manjinci odlučuju pobjednika parlamentarnih izbora?

manjinci
Foto: Pixsell
13.10.2015.
u 19:00

Iako se manjinci u pravilu priklanjaju većini, analitičar Žarko Puhovski vjeruje da će malo tko od njihovih zastupnika ovaj put stati uz HDZ-ovu koaliciju

Nema sumnje da će izbori pred nama biti borba za svaki glas između dviju velikih koalicija, SDP-ove i HDZ-ove. Kome će se nakon izbora prikloniti osam zastupnika nacionalnih manjina, važno je pitanje jer u konačnici može odlučiti i izbornog pobjednika.

SDSS i na listi SDP-a

Kandidate manjina mogu predložiti stranke, birači i manjinske udruge, a za svaku kandidaturu treba najmanje 100 potpisa birača pripadnika te manjine.

Službeno, do sada je svoju kandidaturu za XII. (manjinsku) jedinicu predala jedino Stranka Bošnjaka Hrvatske na čelu sa Alijom Avdićem koja bi, ako osvoji mandat, trebala predstavljati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu. SDSS svoja tri kandidata i njihove zamjene sigurno će znati u nedjelju na glavnoj skupštini.

Ono što je već sada jasno jest da će među njima svakako biti dugogodišnji saborski zastupnik Milorad Pupovac. Prvi put SDSS će svog kandidata imati i u IX. izbornoj jedinici (Šibenik, Zadar, Lika) na listi SDP-ove koaliciji, i to Borisa Miloševića, aktualnog pomoćnika ministra uprave.

– To nam je test jer na neki način zbunjujemo birače. Pozivamo ih da glasuju za manjinsku listu, a s druge strane im govorimo da u IX. jedinici podrže našeg kandidata na građanskoj listi – kaže nam izvor iz SDSS-a te objašnjava kako tu računaju na glasove onih Srba koji se nisu opredijelili kao manjinci, a takvih je jako mnogo.

Siguran kandidat je i Furio Radin, koji predstavlja talijansku manjinu, a i Šandor Juhas, koji će predstavljati mađarsku manjinu. Na izbore će i Veljko Kajtazi, koji predstavlja austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku manjinu, te HNS-ovac Vladimir Bilek, koji predstavlja češku i slovačku manjinu. Njih dvojica u proteklom su mandatu u Saboru bili članovi Kluba zastupnika HNS-a, dok je Furio Radin bio član Kluba IDS-a.

I stranka Bandić Milan 365 imat će svoja dva kandidata u XII. izbornoj jedinici. Jedan će predstavljati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu, a spekulira se i imenom Mirsada Srebrenikovića, koji je sada gradski zastupnik. Prvotno se spominjalo ime bivšeg muftije Šefka Omerbašića, no on je, kazao je, samo običan član stranke i ne želi se baviti politikom.

I ORaH će predložiti dva kandidata u XII. jedinici, međutim, o imenima do objave listi ne žele govoriti.

Karamarko nije Sanader

Nitko od manjinaca ne želi već sada reći kome će se prikloniti nakon izbora jer to ovisi o razgovorima koji će se voditi. Do sada je praksa uvijek bila da stanu uz vladajuću većinu. Međutim, to bi se nakon ovih izbora, pogotovo ako HDZ osvoji više mandata, ali ne i većinu, moglo promijeniti. Vjeruje u to i politički analitičar Žarko Puhovski koji naglašava kako su se manjinci do sada uvijek ponašali kao sindikati te išli uz pobjednika.

– Kada bi ovog puta nakon izbora Srbi i Radin išli s HDZ-om, to bi za njih bilo ravno samoubojstvu. Možda HDZ uspije raznim igricama privući jednog ili dvoje manjinaca, ali ostali će sigurno stati uz Zorana Milanovića – uvjeren je Puhovski. Situacija 2007. godine bila je znatno, dodaje, drugačija. Tada je na čelu HDZ-a bio Ivo Sanader, koji je bio puno otvoreniji prema Srbima.

– Sada je, s druge stane, na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je otvoreno kazao kako je skandalozno da je SDSS bio u Vladi – zaključio je Puhovski.

>> Furio Radin: Bandieru rossu prvi
 su 'potegli' 
HDZ-ovci, a ja sam se rado uključio

Komentara 69

KR
kresotomico
19:41 13.10.2015.

190 tisuća Srba masovno daje glas sdp-u i još imaju fiksno pravo na 3 saborska zastupnika, to treba ukinuti!

DU
Deleted user
19:19 13.10.2015.

Samo trebamo promijeniti zakon o nac manjinama po uzoru na Mađare pa nam nece abolirani i ostala ekipa voditi drzavnu politiku....u Mađarskoj su u parlamentu kao glasnogovornici svojih nac manjina, normalno sudjeluju u raspravama, predlazu zakonska rijesenja........ali nemaju pravo glasa....he he

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
19:08 13.10.2015.

to treba ukinut.. manjine sami sebi prave medvjeđu uslugu i navlače ne simpatije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije