Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolutan stav

Iz vrha HDZ-a: Bude li Most danas ucjenjivao, prekidamo pregovore

03.12.2015., Markov trg, Zagreb - Odrzana je prva konstituirajuca sjednica osmog saziva Hrvatskog sabora. Tomislav Karamarko, Zeljko Reiner, Ivan Suker. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
07.12.2015.
u 10:00

HDZ-u je sve prihvatljivija ideja ponovljenih izbora, jer su svjesni da će svako otezanje dovesti do raspada Mosta, što ide u prilog SDP-u

Vrh HDZ-a zauzeo je vrlo rezolutan stav uoči današnjeg sastanka s Mostom na koji je pozvana i SDP-ova koalicija; dolaze čuti što im Most ima za predložiti, ali na ucjene ne pristaju. Bude li ih Most ucjenjivao, prekidaju pregovore. Potvrdio nam je to izvor iz vrha HDZ-a kojem je već dosta natezanja s Mostom.

Triput manje glasova

Što točno podrazumijevaju pod ucjenama nisu specificirali, ali ako se analiziraju poruke koje je proteklih dana šef te stranke Tomislav Karamarko javno rekao, lako se može doći do zaključka. Karamarko je, naime, poručio kako će on biti mandatar nove vlade uime Domoljubne koalicije. Time je dao do znanja da Most, koji je osvojio triput manje glasova od Domoljubne koalicije, ne može određivati prvog čovjeka. U HDZ-u su tumačili kako je to temeljna odgovornost prema njihovim biračima koji su dali povjerenje Domoljubnoj koaliciji. Očito im sada nisu dobro sjele najave iz Mosta da će upravo Most tražiti mjesto mandatara, odnosno premijera. To su protumačili kao njihovu ambiciju za foteljama, dok su reforme pale u drugi plan.

I na pregovorima s Mostom uoči propale konstituirajuće sjednice Sabora, Karamarko je mostovcima rekao da slobodno mogu ići s “drugovima” ako je to njihova želja, a da će HDZ biti časna oporba. U HDZ-u su stava da su s Mostom prošli detaljne pregovore o reformama, da su dali do znanja da se slažu s gotovo svim zahtjevima o reformama i rezovima (osim ukidanja županija) i ne vide više razloga za otezanja. Mostu su odmah na prvim razgovorima rekli da zajednička vlada sa SDP-om ne dolazi u obzir. Neprihvatljivo im je sjediti u vladi sa strankom koja je, kako su rekli, četiri godine upropaštavala Hrvatsku. Ako su se dosad i nadali da će Most odustati od te utopije, izgleda da sada više u HDZ-u ne gaje iluzije da bi se čitav Most mogao prikloniti Domoljubnoj koaliciji.

Očito je da im je sve prihvatljivija ideja ponovljenih izbora, jer su svjesni da će svako otezanje dovesti do raspada Mosta, što ide u prilog SDP-u, iako javno komuniciraju da će učiniti sve kako do novih izbora ne bi došlo. Naprosto ne žele biti krivci za izvanredne izbore jer je logika da bi birači mogli kazniti one koji su do njih doveli. U HDZ-u su i zasićeni Mostovim igrama jer su s njima, kako se čulo u HDZ-u, imali dogovor da ne podrže Roberta Podolnjaka za šefa Sabora. Most je, naime, smatrao da je prva sjednica Sabora prebrzo sazvana. Nakon što se HDZ izjasnio da neće podržati Podolnjaka, iz Mosta su im to zamjerili i prozvali ih krivcima za nekonstituiranje Sabora.

Izbjegavanje pritisaka

Danas je na redu i drugi krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a stav je HDZ-a i dalje da neće otkrivati koliko točno imaju zastupnika na svojoj strani. Imaju sigurnih 59, koliko su osvojili na izborima, a imaju li i kojeg više, i dalje ostaje tajna. U HDZ-u, naime, poručuju kako ne žele svoje partnere izlagati pritiscima druge strane... 

>> Karamarko pobjeđuje ako se odrekne funkcije premijera

Komentara 123

IV
ivomarjanovic28
10:22 07.12.2015.

bolje oporba nek ovakva koalicija

DU
Deleted user
10:18 07.12.2015.

Čestitam, na odluci! Ista je trebala je biti donesena već nakon prve runde i nebuloznih zahtjeva. Časno je biti svoj pa taman i u oporbi!

MI
mirr
10:09 07.12.2015.

ako nema druge mogucnosti osim velike koalicije preciznim korurskim zahvatom odstranite krnji most i bacite ih u politicki zaborav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije