Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
planovi

HDZ: Zameci se neće moći zamrzavati, ali istospolnim partnerima ostaju prava

20.03.2014., Zagreb - Klinika za zenske bolesti i porode Petrova. Procelnik Zavoda za ginekolosku onkologiju Klinickog bolnickog centra Zagreb prof. dr. sc. Ante Corusic.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
04.11.2015.
u 17:00

Ćorušić: Zakon o MPO-u prilagodit ćemo jer mnogi kolege u Petrovoj stimuliraju prirodni ciklus blagim dozama lijekova

Pobijedi li Domoljubna koalicija, doći će do zakonskih izmjena u područjima začeća i rađanja. HDZ planira redefinirati Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji te onaj o pobačaju. Zakon o životnom partnerstvu, međutim, neće dirati.

Muškarac i žena

Vrijednosni upitnik koji je udruga Vigilare uputila konzervativnim strankama uoči izbora sastavljen je od pitanja na temu života, braka, obitelji i začeća. Neki odgovori koje je HDZ dao u tom upitniku upozoravaju na to da bi se pojedini zakoni mogli mijenjati pobijedi li ta opcija. HDZ, naime, nakon potvrdnog odgovora na pitanje o neetičnosti zamrzavanja zametaka, na pitanje: "Namjeravate li, umjesto skupe MPO, podupirati višestruko povoljnije, zdravije i etički potpuno prihvatljive prirodne metode planiranja obitelji koje poštuju ljudsko dostojanstvo? Kako?", odgovara: "Da (uz prirodni ciklus)", pa nas je zanimalo što to točno znači.

– Zamrzavanje ne preživi trećina embrija, što je neetično jer svaki od njih ljudski je život koji počinje. Zakon ćemo prilagoditi, to je prava riječ, jer mnogi kolege u Petrovoj tako i rade. Stimulira se prirodni ciklus blagim dozama lijekova, oplode se dva embrija i vrate majci – objašnjava dr. Ante Ćorušić, šef HDZ-ova zdravstvenog odbora.

Na pitanje: "Namjeravate li poštovati ustavnu i zakonsku definiranost institucije braka i onemogućiti sve zakonske pokušaje kojima se pravne osobine bračne zajednice dodjeljuju drugim životnim zajednicama, stvarajući tako paralelne institute bračnoj zajednici?", odgovor HDZ-a glasi: "Namjeravamo." Iako tako zvuči iz ovog odgovora, HDZ ipak ne planira rušiti Zakon o životnom partnerstvu.

– Ne, nećemo dirati taj zakon, ostat će partnerima prava koja su dobili. Hrvatski se narod jasno izjasnio da je brak životna zajednica muškarca i žene i to se mora poštovati – jasan je Ćorušić.

Obvezno savjetovanje

U istom osjetljivom setu je i pitanje pobačaja. Ćorušić je prošli tjedan u Večernjem najavio, u slučaju izborne pobjede, izmjenu zakona o pobačaju. Žena koja zatraži taj zahvat morat će pričekati tjedan dana i savjetovati se s psihologom i ginekologom.

– Žena tada nije u stanju prisebno razmišljati, uznemirena je, i odlučuje naprečac, zato je dobro da razgovara s nekim. Kao mladi specijalizant morao sam raditi pobačaje i bar sam 15% žena od toga odvratio – govori Ćorušić.

>> Je li uopće moguća vlada Karamarka i Milanovića?

>> Vigilare stranke pitao o pobačaju, spolnom odgoju... Pročitajte odgovore

Komentara 31

KU
Kuburamile
17:12 04.11.2015.

Zakon ce biti onakav kakav zeli većinski hrvatski narod.

Avatar Filipa_Š
Filipa_Š
17:26 04.11.2015.

Samo je bitno da SDP otiđe, stranka koja je unakazila državu!

KU
Kuburamile
17:15 04.11.2015.

Profesore nece vise manjina donositi zakone koji su u njihovoj funkciji, nece vise manjina diktirati većini kroz fantomske udruge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije